Draai voor klassieke weergave

Waarom neemt mijn kat zijn prooi mee naar huis?

Heb je een kat? Dan is je lieve huisdier vast wel eens thuisgekomen met een dode muis of vogel in zijn bek. In plaats van zijn prooi op te eten, legt je kat het voor de deur of neemt het zelfs mee naar binnen. Waarom doet een kat dit? Is dat echt een cadeau van de kat of zit er een hele andere betekenis achter?

Mijn kat brengt zijn prooi mee naar huis, is dit een cadeautje?

De meeste kattenbezitters zijn ervan overtuigd dat zo’n meegebrachte vogel of muis een cadeautje is. Ze denken dat als je kat erg aan je gehecht is, ze regelmatig een prooi mee naar huis neemt om dankbaarheid te tonen. Klinkt best leuk, helaas is dit niet het geval. Katten doen namelijk niet aan cadeaus, zelfs niet onderling.

Katten cadeaus

Wil hij trots zijn prooi laten zien?

Als een kat een muis mee naar huis neemt en deze triomfantelijk voor de deur of onder jouw bed legt, linken mensen dit vaak aan een gevoel van trots. Een kat is trots op zijn gevangen prooi en deelt dit graag met jou. Ook dit is niet waar. Jagen is een instinct en gaat niet gepaard met trots.

Doet zij dit uit moederinstinct?

Als katten kittens hebben, brengen ze regelmatig prooien mee voor hun kroost. Aan het begin neemt de poes haar prooi mee om de kittens te voeren. Naarmate de kittens ouder worden, zal je kat ook levende muizen of vogels meenemen, zodat de kittens leren hoe prooien gedood worden. Dit is een natuurlijk proces, waardoor de jonge katten leren hoe ze zelf moeten jagen. Als je geen kittens of een poes hebt, is dit natuurlijke jachtinstinct niet de reden dat katten hun prooi mee naar huis nemen. Waar ligt het dan wel aan?

De échte reden waarom katten hun prooien mee naar huis nemen

Een kat is een roofdier, van nature een jager. Dat een kat op zoek gaat naar eigen voedsel, is daarom volkomen normaal. Maar waarom neemt een kat zijn prooi mee naar huis? Daar voelt hij zich veilig en hij denkt dat hij zijn maaltijd hier veilig en in alle rust kan opeten. Dit is een aangeboren instinct, katten brengen hun prooi mee naar hun territorium.

Tips om te voorkomen dat je kat zijn prooi mee naar huis neemt

Heb je liever niet dat je kat een prooi mee naar huis neemt? Word dan niet boos of juist heel blij. Het is aan te raden om het helemaal te negeren. Een kat die extra aandacht krijgt als hij met een prooi thuiskomt, zal het waarschijnlijk weer doen. Hoe vervelend het ook is, probeer het te negeren. Je zult zien dat je kat minder prooien mee naar huis neemt en er zelfs uiteindelijk mee stopt!

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal