Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Van een vrouwelijke giraffe tot een damesvlinder: hoe noemen we vrouwelijke dieren?

Vrouwelijke benamingen voor dieren. De teef, merrie, poes en ooi komen je misschien wel bekend voor, maar kun je er nog meer opnoemen? Deze diersoorten hebben een eigen naam voor het vrouwelijke geslacht, die lang niet iedereen kent. 

Wat is de echte naam van een vrouwelijke giraf?

Vrouwelijke giraffen hebben niet alleen een andere voorkeur voor woongebied dan mannelijke giraffen, ze hebben ook een andere naam. Terwijl de vrouwelijke giraffe voorkeur geeft aan rondtrekken, hebben mannen voorkeur voor een vast territorium. Waar vooral geen andere mannelijke giraffen hoeven te komen. Zo’n mannelijke giraf noemen we een bul. En de echte naam van een vrouwelijke giraf is een koe. Een koe? Ja, en de giraf is niet de enige diersoort waarbij de vrouw deze naam krijgt. Ook de vrouwelijke walvis, dolfijn, neushoorn, olifant, rund en eland noemen we een koe. In het wild kom je ze misschien niet snel tegen, maar ze zijn allemaal te vinden in de dierentuin.

Hoe noemen we een vrouwelijke wolf?

De voorouder van de hond, de wolf, maakt ook onderscheid in geslacht. De vrouwelijke naam voor een wolf is zo simpel als wat: een wolvin. De mannelijke wolf wordt een rekel genoemd. Samen krijgen een wolvin en een rekel een welp. Je kunt een wolvin en een rekel onderscheiden door naar de vacht te kijken. Een vrouwtje kan roder kleuren en heeft vaak een zachtere vacht. Je kunt het ook horen. Het gehuil van een mannelijke wolf is ongeveer een octaaf met de nadruk op de ‘O’. Vrouwelijke wolven huilen met de nadruk op de ‘U’. Het is alleen geen doen om onderscheid te maken tussen huilende wolven en grote honden. 

Wat is de echte naam van een vrouwelijke kip?

De vrouwelijke kip heeft de meeste namen opgeëist van alle diersoorten. Terwijl de mannelijke kip te allen tijde een haan wordt genoemd, kan dat bij de vrouwelijke kip verschillen in een hen, kloek, klokhen, tiet of een kip. Dit hangt maar net af van het dialect van de boer. In de meeste gevallen wordt de vrouwelijke kip een hen genoemd. Een gecastreerde kip noemen we een kapoen, en een kleintje natuurlijk een kuiken.

Hebben vrouwelijke vlinders en vliegen ook een eigen naam?

Daar kunnen we heel kort over zijn. Nee, vlinders en vliegen maken geen onderscheid tussen man en vrouw. Geen damesvlinders en -vliegen dus. Wel is er een naam voor een kleintje, namelijk een pop. Of bij de vlinder een rups. En zo is er nog een aantal diersoorten waarbij niet wordt gekeken naar verschillen. Een kikker blijft bijvoorbeeld altijd een kikker. Alleen een jong dier wordt een kikkervisje, dikkopje of donderkopje genoemd. 

Hoe noemen we een vrouwelijke uil?

Net als de wolvin, noemen we de vrouwelijke uil een uilin. Al komt dit uit de oude taal. Voor mannelijke uilen hebben we geen andere naam. Een kleintje wordt een uilejong of een uilskuiken genoemd. Waarom wij nou juist die benaming gebruiken wanneer we iemand dom vinden? Hoewel de uil in andere culturen als een wijs dier wordt beschouwd, is dat hier niet het geval.

Uit het Nederlandse Woordenboek blijkt dat we het woord uil vroeger als scheldwoord gebruikte voor ‘sukkel’, ‘botterik’ of ‘dommerik’. Uilskuiken is nog een versterking daarvan: als een uil al dom is, is een uilskuiken dat helemaal. Net als bij een ezel. Een ezel is al dom, maar met een ezelsveulen hoef je al helemaal niet aan te komen! 

Top 10 onbekende vrouwelijke benaming dieren 

1.    Aap – apin
2.    Duif – duivin 
3.    Beer – berin 
4.    Cavia – zeugje
5.    Giraf – koe
6.    Honingbij – koningin 
7.    Vis – kuiter
8.    Konijn – voedster/moer
9.    Kanarie – pop
10.    Zeehond – wijfje 

Nu je in de diersoorten bent beland, kun je vast wat kennis over de verschillende soorten wespen gebruiken. Of over de meest voorkomende insecten in Nederland, én hoe je ervan af komt.

Bron: OnzeTaal
Auteur: Anouk Bruel