Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Vijf tips voor gelukkige kippen in de achtertuin

Wat een knus gezicht, kippen die in de tuin scharrelen. Denk jij er over na om een toom kippen te houden? Er zijn een paar zaken die je moet weten. Bijvoorbeeld: wil je een haan in de tuin? En wat ga je de kippen voeren?

Kippen zijn gezellige dieren, die zelfs in een stadstuintje voor een landelijk gevoel zorgen. Ze halen je onkruid weg, leggen elke dag een vers eitje en helpen je met het GFT-afval. En als je kippen tevreden ziet rondscharrelen in je tuin, dan voel je het echte kippengeluk. Voordat je een kippenhok gaat timmeren, zijn er een paar vragen die je moet beantwoorden.

1. Heb je genoeg ruimte voor kippen?

Je hoeft geen boerderij te hebben om kippen te kunnen houden, zelfs in een stadstuin is plek voor een kippenhok. Een balkon of een postzegeltuintje is echt te klein, want de kippen hebben een hok nodig, met een nachthok, een ren en een leghok, en ze willen graag overdag buiten het hok scharrelen. Een tuin met alleen tegels is óók niet geschikt, ze eten graag sprietjes gras en zoeken in de aarde naar wurmen en insecten.

Sommige kippen gaan ijverig je tuin opnieuw inrichten: ze kunnen in je tuin spitten, willen graag een zandbad nemen op een zonnig plekje en ze eten jonge plantjes op. Een keurige tuin is niks voor kippen, er moet wat te scharrelen zijn. Tuinliefhebbers zijn meestal blij met kippen: ze eten slakken en luizen op en kippenmest is heel goed voor planten.

Vind alles voor kippen in de online kippenwinkel

2. Welk kippenras kies je?

In Nederland zijn 250 kippenrassen, die allemaal een ander uiterlijk én een ander karakter hebben. Ga je voor kleine krielkippen? Of kies je een groter ras? Wyandotte-krieltjes zijn bijvoorbeeld rustige kippen, die makkelijk handtam worden. Zijdehoentjes zijn pluizige kleine kippen, die graag geaaid worden. Brahma’s en Sussex zijn prachtige grote kippen, die echt wat meer ruimte nodig hebben.

Als je kippen gaat kopen, bedenk goed of je met kuikentjes wilt beginnen of kippen op leg-leeftijd wilt kopen. Kuikentjes zijn schattig, maar ze vragen iets meer zorg. En je weet van tevoren niet of je kippen of hanen in huis haalt.

3. Wat moet je de kippen voeren?

Kippen zijn niet echt kieskeurig als het om hun eten gaat. Ze smullen van restjes uit de keuken en scharrelen in je tuin zelf hun portie insecten bij elkaar. Toch is het verstandig om goed kippenvoer te kopen, bijvoorbeeld bij de dierenwinkel, zodat ze de belangrijkste voedingsstoffen zeker binnen krijgen. Ook moeten ze elke dag wat grit eten, kleine kiezeltjes en gemalen schelpen. Dat zorgt ervoor dat ze hun eten goed kunnen verteren en dat de eieren een stevige schaal krijgen. En zorg voor vers drinkwater, in een speciaal kippendrinkbakje dat ze niet omver schoppen.

4. Hoe zit het met die eieren?

Als een kip twintig weken oud is, kan ze eieren gaan leggen. De eerste eieren zijn wat kleiner en komen niet zo regelmatig, maar al snel legt een kip bijna elke dag een vers eitje: in de zomer tenminste - want in de winter als de dagen tekort zijn, beginnen ze er niet aan - en ook een kip dat zijn veren ruit legt eventjes niet. Dat houden kippen vol tot ze een jaar of vier zijn. De kleur van de eidooier verandert door het menu van de kip. Eten ze veel mais, dan krijg je donkergele, bijna oranje dooiers.

5. Wil je wel, of geen haan?

Kukelekuuu! Elke ochtend kraait de haan bij zonsopgang. Kippen zijn meer op hun gemak als er een haan in het hok woont. En natuurlijk zorgt een haan voor kuikentjes. Buren zijn misschien niet zo blij met een haan die elke ochtend vroeg flink geluid produceert. Dat kun je oplossen door de haan in een apart hok te laten slapen, wat je helemaal donker houdt totdat het tijd is om op te staan. Ook moet je er rekening mee houden dat meer hanen niet altijd gezellig met elkaar omgaan. Een gewetenskwestie dus: neem je een haan, of niet?

Samenvatting kippen houden:

  • Heb je genoeg ruimte voor kippen? Een landgoed of een weiland is niet nodig, een stadstuin kan genoeg zijn. Als er maar ruimte is waar de kippen kunnen scharrelen.
  • Er zijn meer dan 250 verschillende kippenrassen, dus kies een ras dat past bij de omstandigheden. Een toom grote Brahma’s is niet zo handig in een kleine tuin…
  • Kippenvoer is goedkoop en kippen eten bijna alles. Als je afval wilt recyclen, word je blij van kippen: ze lusten bijna alles wat je in de groene bak zou gooien.
  • Elke dag een vers ei, dat is toch een groot voordeel van kippen in je tuin?
  • Denk goed na of je een haan wilt. Kuikentjes zijn schattig, de kippen vinden het gezellig met een haan erbij, maar wil je elke ochtend vroeg wakker gekukeld worden?

Lees ook:
- Meer vogels in de tuin? Zo kun je ze lokken
- Tijd voor de vogeltrek: welke vogels kun je spotten?

Bron: Welkoop
Auteur: Sabina Posthumus