Ga naar de inhoud

Insecten, zo jaag je ze het huis uit

Update:
Insecten in Nederland

Hoewel we in Nederland gelukkig niet zulke angstaanjagende insecten hebben als in bijvoorbeeld Australië, leeft er toch een stuk meer in en om ons huis dan je misschien zou vermoeden. We hebben 10 insecten op een rijtje gezet die je vaak kunt tegenkomen, en wat je moet doen zodra je hinder van deze insecten ervaart.

De 10 meest voorkomende insecten in Nederland

1. De kamervlieg

Dit is de vlieg die je het meest in je huis aantreft, omdat ze graag op warme plekken zitten. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, zijn ze toch heel vervelend als ze constant om je hoofd vliegen of op je eten zitten. Met dat laatste moet je wel oppassen, want ze brengen ziektekiemen over met hun poten, haren of uitwerpselen. Vliegen houden niet van de geur van azijn, basilicum of knoflook, je kunt ze ook daarmee proberen uit je huis te jagen.

2. De steekmug

Niets vervelender dan een steekmug in je huis, en wakker worden met een of meerdere muggenbulten. Ze zijn vooral ’s nachts actief en zijn graag in de buurt van stilstaand water. Het is overigens een fabeltje dat muggen op licht afkomen: ze komen af op lichaamsgeur. Het enige wat écht helpt is een hor voor je raam of een klamboe. Is het al te laat en heb je een muggenbult? Doe hier een beetje tandpasta op tegen de jeuk. Heb jij last van muggen in de slaapkamer? Bekijk de tips om muggen uit de slaapkamer te weren

3. Het zilvervisje/papiervisje

Het zilvervisje en papiervisje zijn 2 verschillende insectensoorten. De eerste zit vooral op vochtige plekken (zoals badkamers), terwijl de tweede liever droog zit. Het papiervisje doet zich dan ook graag tegoed aan papier, boeken, behang en kleding. Zilvervisjes eten schimmel. De meest natuurlijk oplossing tegen deze beestjes zijn spinnen in je huis: die eten ze op. Begrijpelijk dat je geen spinnen in je woning toelaat. Dan is een plaag toch het beste te bestrijden via een ongediertebestrijder.

4. De mier

Mieren zitten natuurlijk vooral in de tuin, waar ze thuishoren maar waar ze ook voor tegelverzakking zorgen. In huis wil je ze niet hebben. Daar eten ze namelijk je eten op en poepen en plassen ze waar ze lopen. Dat is niet zo fris. Ga daarom op zoek naar het nest (dat zich meestal buiten bevindt) en giet er kokend water overheen. Je kunt ook een gist hoging mengsel in het nest gieten. De honing trekt ze aan, maar gist is giftig voor mieren. Heb jij last van mieren in de tuin? Bekijk deze tips om mieren te bestrijden. 

5. De fruitvlieg

Deze vervelende kleine vliegjes komen op gistend of rottend eten af, en leggen daar ook hun eitjes in. Laat je 1 keer een bananenschil te lang liggen, dan kom je daarna maar moeilijk van de vliegjes af. In dat geval kun je het beste een val zetten. Leg bijvoorbeeld een bananenschil in een glas en maak van papier een trechter zodat de vliegjes lastig naar buiten kunnen. Gooi ook zoveel mogelijk voedsel buiten weg. Er zijn ook speciale flesjes te koop waar je de vliegjes in kunnen, maar niet meer uit. Meestal zit er een mengsel in van azijn waar ze in verdrinken.

6. De stofluis

Stofluizen leven van schimmels die groeien op vochtige plekken, en zijn niet schadelijk. Maar toch: je hebt ongedierte gewoon liever niet in je huis. De stofluis kun je bestrijden door vochtige plekken in je huis aan te pakken door regelmatig te ventileren en de kachel even flink te laten loeien.

7. Parasieten

Parasieten zijn insecten die bloed zuigen, zoals luizen, vlooien en bedwantsen. Helaas zijn deze diertjes erg hardnekkig en kom je er maar weer moeilijk vanaf zonder de juiste bestrijdingsmiddelen. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes werken in dit geval niet. Bij luizen en vlooien kun je speciale shampoo gebruiken, bij bedwantsen kun je beter professionele hulp inschakelen.

8. Kevers

Je kunt verschillende soorten kevers in je huis en tuin aantreffen. Veelvoorkomende soorten zijn bijvoorbeeld de tapijtkever, houtaantastende kever, en de loopkever. Die tweede is de meest vervelende van allemaal, omdat deze gaten in hout maakt. De meeste kevers kunnen goed uit huis geweerd worden door ramen en deuren te sluiten en een hor voor het raam te plaatsen.

9. Bijen

Bijen zijn belangrijk voor de natuur en de bestuiving van planten. Helaas worden ze steeds meer bedreigd. Zonder bijen geen bestuiving. Deze insecten moet je eigenlijk niet doden, maar naar je tuin lokken. Dit doe je door veel planten in je tuin te laten groeien, geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en bijvoorbeeld een bijenhotel te plaatsen en tijdelijk, bij erg warm weer, geen bloemen op tafel te zetten.

10. De Duitse wesp

Er zijn wel 6 of 7 verschillende wespensoorten in ons land, maar de Duitse wesp is de meest voorkomende. Ze hebben een ronde vorm en gele en zwarte strepen. Wespen steken over het algemeen alleen als ze zich bedreigd voelen of klem zitten. Deze steek is dan ook meteen heel pijnlijk. Gevaarlijk zijn ze niet, tenzij je allergisch bent. Wespen houden niet van de geur van kruidnagel, azijn, ui en koffie, hiermee kun je ze op afstand houden.

Meer over: