Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De meest voorkomende insecten in Nederland - en zo kom je er vanaf

Hoewel we in Nederland gelukkig niet zulke angstaanjagende insecten hebben als in bijvoorbeeld Australië, leeft er toch een stuk meer in en om ons huis dan je misschien zou vermoeden. We hebben tien insecten op een rijtje gezet die je vaak kunt tegenkomen, en wat je moet doen zodra je hinder van deze insecten ervaart.

Kamervlieg

Dit is de vlieg die je het meest in je huis zal aantreffen, omdat ze graag op warme plekken zitten. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen ze toch heel vervelend worden als ze constant om je hoofd vliegen of op je eten zitten. Met dat laatste moet je wel oppassen, want ze kunnen ziektekiemen overbrengen met hun poten, haren of uitwerpselen. Vliegen houden niet van de geur van azijn, basilicum of knoflook, dus je kunt ze daarmee proberen uit je huis te jagen.

Steekmug

Niets vervelender dan een steekmug in je huis, en wakker worden met een of meerdere muggenbulten. Ze zijn vooral ’s nachts actief en zijn graag in de buurt van stilstaand water. Het is overigens een fabeltje dat muggen op licht afkomen: ze komen af op lichaamsgeur. Het enige wat écht helpt is een hor op je raam of een klamboe. Is het al te laat en heb je een muggenbult? Doe hier een beetje tandpasta op tegen de jeuk. Heb jij last van muggen in de slaapkamer? Bekijk dan hier de tips om ze uit de slaapkamer te weren. 

Zilvervisje/papiervisje

Het zilvervisje en papiervisje zijn twee verschillende insectensoorten. De eerste zit vooral op vochtige plekken (zoals badkamers), terwijl de tweede liever droog zit. Het papiervisje doet zich dan ook graag tegoed aan papier, boeken, behang, en kleding. Zilvervisjes eten schimmel. De meest natuurlijk oplossing tegen deze beestjes zijn spinnen in je huis: die eten ze op. Maar als je er echt veel last van krijgt, kun je een ongediertebestrijder bellen.

Mieren

Mieren zitten natuurlijk vooral in de tuin, waar ze vervelend kunnen zijn (de gangen die ze graven kunnen namelijk voor tegelverzakking zorgen), maar in huis wil je ze helemaal niet hebben. Daar eten ze namelijk je eten op, en mieren poepen en plassen terwijl ze lopen. Niet zo fris, dus. Ga op zoek naar een mierennest en giet hier kokend water overheen. Ook kun je gist met honing mengen. De honing trekt ze aan, maar gist is giftig voor mieren. Heb jij last van mieren in de tuin? Bekijk dan deze tips om ze te bestrijden. 

Fruitvlieg

Deze vervelende kleine vliegjes komen op gistend of rottend eten af, en leggen hier ook hun eitjes in. Laat je één keer een bananenschil te lang liggen, dan kun je er ook maar moeilijk vanaf komen. In dat geval kun je het beste een val zetten. Leg bijvoorbeeld een bananenschil in een glas en maak van papier een trechter zodat de vliegjes lastig naar buiten kunnen. Gooi ook zoveel mogelijk voedsel buiten weg.

Stofluis

Stofluizen leven van schimmels die groeien op vochtige plekken, en zijn niet schadelijk. Maar toch: je hebt ongedierte gewoon liever niet in je huis. De stofluis kun je bestrijden door vochtige plekken in je huis aan te pakken door regelmatig te ventileren en droog te stoken.

Parasieten

Parasieten zijn insecten die bloed zuigen, zoals luizen, vlooien en bedwantsen. Helaas zijn deze diertjes erg hardnekkig en kom je er maar weer moeilijk vanaf zonder de juiste bestrijdingsmiddelen. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes werken in dit geval niet. Bij luizen en vlooien kun je speciale shampoo gebruiken, bij bedwantsen kun je beter professionele hulp inschakelen.

Kevers

Je kunt verschillende soorten kevers in je huis en tuin aantreffen. Veelvoorkomende soorten zijn bijvoorbeeld de tapijtkever, houtaantastende kever, en de loopkever. Die tweede is de meest vervelende van allemaal, omdat deze gaten in hout maakt. De meeste kevers kunnen goed uit huis geweerd worden door ramen en deuren te sluiten en een hor voor het raam te plaatsen.

Bijen

Bijen zijn belangrijk voor de natuur en de bestuiving van platen. Helaas worden ze steeds meer bedreigd. Zonder bijen zullen we laten een heleboel planten niet meer kunnen verbouwen, zoals die van de aardbei. Deze beestjes moet je dus eigenlijk niet weren, maar juist lokken. Dit doe je door veel planten in je tuin te laten groeien, geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en bijvoorbeeld een bijenhotel te plaatsen.

Duitse wesp

Er zijn wel zes of zeven verschillende wespensoorten in ons land, maar de Duitse wesp is de meest voorkomende. Ze hebben een ronde vorm en gele en zwarte strepen. Wespen steken over het algemeen alleen als ze zich bedreigd voelen of klem zitten, en deze steek is dan ook meteen heel pijnlijk. Gevaarlijk zijn ze echter niet, tenzij je allergisch bent. Wespen houden niet van de geur van kruidnagel, azijn, ui en koffie, dus hiermee kun je ze op afstand houden.

Heb jij in plaats van insecten last van muizen in huis? Bekijk dan hier de tips om muizen te verjagen.

Auteur: Quirine Brouwer