Ga naar de inhoud

Insectenhotel, 7 redenen waarom het onmisbaar is in elke tuin

Update:

Wil jij bijdragen aan het behoud van het ecosysteem en tegelijkertijd een mooie blikvanger in de tuin? Overweeg dan eens om een insectenhotel aan te schaffen. Van het bestuiven van planten tot het aantrekken van natuurlijke vijanden van schadelijke insecten: een insectenhotel heeft veel te bieden voor jouw tuin én het milieu. Lees hier de 7 voordelen van een insectenhotel. 

Een insectenhotel kan een waardevolle toevoeging zijn aan elke tuin. Het biedt namelijk een veilige en beschutte plek voor verschillende soorten insecten, wat tal van voordelen heeft voor de natuurlijke balans en biodiversiteit in je tuin. Hieronder lees je waarom een insectenhotel onmisbaar kan zijn in jouw tuin.

1. Bescherming van bestuivers

Bijen, vlinders en andere insecten zijn belangrijke bestuivers van bloemen, planten en gewassen. Een insectenhotel biedt deze insecten een veilige plek om te nestelen en te overwinteren, waardoor je bijdraagt aan het behoud van deze nuttige insecten. Dit kan op zijn beurt leiden tot een betere bestuiving en een vruchtbare tuin.

2. Plaagbestrijding

Veel insecten, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, zijn natuurlijke vijanden van verschillende plagen, zoals bladluizen en muggen. Door deze nuttige insecten te helpen bij het vinden van een geschikte leefomgeving, bestrijd je op een natuurlijke manier plagen in je tuin.

3. Educatief

Een insectenhotel kan leuk en educatief zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Door het observeren van de verschillende soorten insecten die het hotel bezoeken, leer je meer over de natuur en de rol die insecten spelen in het ecosysteem.

4. Biodiversiteit

Het plaatsen van een insectenhotel in je tuin draagt bij aan de biodiversiteit. Door het bieden van een geschikte leefomgeving voor verschillende soorten insecten, draag je bij aan het behoud van een gezond en gevarieerd ecosysteem. Je creëert namelijk een extra leefgebied voor verschillende soorten insecten.

5. Duurzaam

Het bouwen en plaatsen van een insectenhotel is een duurzame en milieuvriendelijke manier om bij te dragen aan de natuur. Vaak zijn deze hotels gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen, wat bijdraagt aan een meer duurzame levensstijl.

6. Helpen

Insecten hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Landbouwgif is hier 1 van de oorzaken van. In de tuinen hebben insecten weinig plek om zich te vestigen en te overwinteren. De tuinen zijn steeds opgeruimder, tegels, kunstgras, tuinmeubels en buitenkeukens. Er zijn geen rommelige plekjes meer waar zij zich in kunnen nestelen. Met dit fraaie hotel bied je ze toch een fijn onderkomen aan.

7. Geen onderhoud

Een insectenhotel vraagt geen onderhoud. Het is niet nodig om het te behandelen met olie of verf, omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor de insecten. Het hotel is al volledig in elkaar gezet en kan gemakkelijk opgehangen worden met het metalen haakje. Een kleine inspanning, met een grote impact op ons ecosysteem.

Belang insecten 

Ben je nog niet overtuigd?

  • Insecten hebben een cruciale rol in het ecosysteem. Ze zijn van groot belang voor onze planeet en mensheid. Veel planten zijn afhankelijk van insecten voor bestuiving. Zonder insecten groeien deze gewassen niet, wat kan leiden tot een tekort aan voedsel.
  • Insecten zijn belangrijke afvalverwerkers in het ecosysteem. Ze breken organisch materiaal af en zorgen voor de afbraak van dode planten en dieren. Hierdoor blijft de bodem vruchtbaar en worden voedingsstoffen opnieuw opgenomen in het ecosysteem.
  • Daarnaast zijn insecten een belangrijke voedselbron voor andere dieren. Zonder insecten zouden veel dieren niet genoeg voedsel hebben om te overleven.
  • Insecten maken deel uit van de biodiversiteit van onze planeet. Ze zijn belangrijke schakels in voedselketens en ecosystemen. Hun afwezigheid leidt tot enorme gevolgen in het ecosysteem.
  • Tot slot helpen sommige insecten bij de bestrijding van plagen, zoals insecten die andere insecten – die schadelijk zijn voor gewassen – eten.
Een insectenhotel is niet alleen enorm nuttig, maar ook erg stijlvol. Het fleurt elke tuin op!

Een betaalbaar insectenhotel koop je bij de Action

Door het plaatsen van een insectenhotel in je tuin of op je balkon, lever je een belangrijke bijdrage aan het behoud van de insectenpopulatie en het in stand houden van de natuurlijke balans. En niet alleen de insecten profiteren hiervan, het is ook nog eens een leuke ontdekking voor jezelf en je (klein)kinderen. 

Bekijk hier het insectenhotel van de Action

Meer over: