Draai voor klassieke weergave

Maak je tuin lenteklaar met deze 6 stappen

Nu de lente is begonnen, wil je natuurlijk volop kunnen genieten van je tuin. In deze 6 stappen tover jij jouw tuin helemaal klaar voor de lente. De hoogste tijd dus om je handen uit de mouwen te steken.

1. Snoeien in de lente

Nu we bijna zeker weten dat het niet meer gaat vriezen, kun je alvast aan de slag gaan met de struiken in je tuin. Geef deze een goede snoeibeurt. Rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluimhortensia’s moeten allemaal nodig ‘geknipt’ worden. Ook bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag, mag onder handen genomen worden.

2. Onkruid wieden

Het minst leuke klusje als het gaat om tuinieren. Onkruid wieden, maar wel eentje die heel erg belangrijk is om je tuin mooi te houden. Je hebt het misschien al gezien, maar sinds deze maand groeit het onkruid weer als kool. Wacht daarom niet te lang en begin zo snel mogelijk met wieden, voordat je door de bomen het bos niet meer ziet.

3. Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je nu al beginnen met het maaien. Zo krijg je in de zomer een mooi en vol gazon zonder kale plekken. Het beste kun je het gazon gemiddeld 2 keer per week maaien. Zorg ervoor dat het gras ongeveer 3 centimeter lang is. Voordat je aan de slag gaat, is het slim om de messen van je grasmaaier nog een keer goed te checken: zijn deze nog scherp genoeg? Het is ook verstandig om het gazon goed te bemesten. Na de winter heeft het gazon namelijk extra voeding nodig.

4. Vogelhuisjes

Ook al is de lente officieel al begonnen, toch zijn veel vogels nog op zoek naar een overdekte plek om hun nest te bouwen en te broeden. Als je het gezellig vindt om in de tuin wat vogeltjes te spotten, kun je het beste nu al vogelhuisjes ophangen. De meest geschikte plek? Redelijk hoog, maar niet vol in de zon. Probeer het huisje ook op een plek te hangen waar het niet naar binnen kan regenen.

5. Slakken vangen

Om te voorkomen dat slakken deze zomer in je tuin komen om je bloemen kapot te maken, kun je het beste nu al de tuin induiken om ze te vangen. In het voorjaar leggen de slakken namelijk hun eitjes, dus probeer een plaag voor te zijn. In onderstaande video geven we je hiervoor een paar handige tips:

 

6. Aanslag verwijderen

Schijnt de zon? Dan is dat de perfecte dag om alvast met wat schoonmaakklusjes aan de slag te gaan. Verwijder alvast groene aanslag van je tuinmeubels of tegels. De kans is groot dat je al snel de hogedrukspuit pakt om de tuin een schoonmaakbeurt te geven. Maar dit kun je beter niet doen! Door de hoge druk wordt de bestrating poreus en kunnen er witte kringen van aanslag ontstaan. Ga voor de ouderwetse manier: groene zeep. Los wat groene zeep op in een emmer heet water. Gooi alles over je tegels en verdeel het met een bezem. Laat het een tijdje inwerken en schrob vervolgens alles goed schoon. Dit geldt voor zowel natuursteen als betonsteen.