Ga naar de inhoud

Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

Update:

Nu de lente weer is begonnen wordt het met een beetje zon weer volop genieten van de tuin. Met onze handige tips maak je de tuin, terras en het gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven. De hoogste tijd om je handen uit de mouwen te steken. Maak je tuin lenteklaar met deze 10 stappen!

1. De tuin opruimen

Begin bij het begin; zorg ervoor dat je tuin goed is opgeruimd. Als je tuin een grote puinhoop is – je geen idee hebt waar je moet beginnen – zorg er dan voor dat alles wat niet in je tuin hoort, wordt opgeslagen of weggegooid. Vind je losse blaadjes, takken of ander tuinafval? Gooi het in de gft-bak. Als je de meeste ‘troep’ hebt opgeruimd, ziet de tuin er direct een stuk beter uit.

2. Maak de grond los

Het losmaken van de grond in je tuin is een belangrijke stap in het voorbereiden van de bodem voor nieuwe aanplant of om de bestaande planten te helpen groeien. Verwijder eerst eventuele plantenresten of ander afval van de grond om een vrije ruimte te creëren. Gebruik daarna een tuinhark of riek om de bovenste laag van de grond voorzichtig los te maken. Steek de hark of riek in de grond en beweeg deze heen en weer om de grond te breken. Verwijder stenen, wortels en ander afval die tijdens het losmaken naar boven komen. Maak de grond gelijkmatig los, en niet te diep. Het is niet nodig om de grond helemaal om te ploegen, want dit kan de bodemstructuur verstoren en de wortels van planten beschadigen. Herhaal dit proces over het hele oppervlak van de tuin. Als de grond erg compact is, kan het nodig zijn om de losmaakproces meerdere keren te herhalen.

3. Struiken, planten en bomen snoeien

Door te snoeien bevorder je de groei van je planten en bomen. Het knippen of snoeien van oude takken, geeft een haag, struik of boom namelijk een boost. Voordat je begint, is het wel slim om eerst het weerbericht te bekijken. Ondanks dat de kans groot is dat het niet meer gaat vriezen, weet je het in Nederland maar nooit. Mocht het gaan vriezen, snoei dan nog niet. Voor struiken geldt dat je deze 10 centimeter van de stam af moet snoeien. Rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluim hortensia’s moet je allemaal knippen. Ook bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag, mag onder handen genomen worden. Heb je rozen of hortensia’s staan? Zorg ervoor dat deze in ieder geval in maart gesnoeid worden, hiermee bevorder je de groei.

4. Onkruid wieden en aanslag verwijderen

Onkruid wieden is niet ieders favoriete bezigheid, toch is het wel noodzakelijk. Vanwege de lentezon groeit onkruid snel. Daarom is het goed om snel te wieden voor het zich verder verspreid. Geen zin? Pak de schoffel toch maar uit de kast!

Naast het vele onkruid is de kans groot dat er ook wat aanslag zit op de tegels en je tuinmeubels. Je bent misschien geneigd om dit schoon te maken met een hogedrukspuit – maar dit kun je beter niet doen. Door de hoge druk wordt de bestrating poreus en ontstaat er aanslag. Schoonmaken met groene zeep is het beste. Los wat groene zeep op in een emmer heet water. Gooi het water over je tegels heen en verdeel het met een bezem. Laat het een tijdje inwerken en schrob vervolgens alles goed schoon. Dit geldt voor zowel natuursteen als betonsteen. Werkt dit niet? Dan raden we je aan schoonmaakazijn te gebruiken. Vul een emmer met 1 liter schoonmaakazijn en 1 liter water en schrob alles opnieuw. Laat het drogen en herhaal deze methode zo vaak als nodig is.

5. Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je beginnen met het maaien. Gras begint al te groeien vanaf 5 graden Celsius. Met de huidige temperaturen is het daarom de hoogste tijd voor de eerste maaibeurt. Zo krijg je in de zomer een mooi en vol gazon zonder kale plekken. Het beste kun je het gazon 2 keer per week maaien, als het gras minimaal 3 centimeter lang is. Na het maaien is het aan te raden om de grond te bemesten. Na de winter heeft het gazon extra voeding nodig. Houd ook hierbij het weerbericht goed in de gaten. De ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond in trekken. Ook scheelt dit tijd, omdat je het gras nauwelijks meer water hoeft te geven.

6. Fleur je tuin op met bloemen en planten

Een tuin vol met groene planten en kleurrijke bloemen is prachtig. Vrolijk daarom jouw tuin op met nieuwe bloemen. Let daarbij wel op je timing en het soort bloem. Sommige bloembollen hoef je namelijk maar 1 keer te planten, ze komen vervolgens elk jaar terug. Het zou zonde zijn dat je deze bloembollen weghaalt: let hier dus op. Een voorbeeld hiervan zijn krokussen, blauwe druifjes en narcissen. Als je deze bloemen in april plaatst, geniet je ervan in augustus. Ga je toch liever voor tulpen, narcissen of viooltjes? Deze hadden eigenlijk in het najaar al gepland moeten worden. Gelukkig heeft het dichtstbijzijnde tuincentrum nog genoeg andere bollen te koop.

7. Creëer sfeer op het terras

Nu alles mooi, schoon en fleurig is, is het de hoogste tijd om de puntjes op de i te zetten. Geef je meubelen een onderhoudsbeurt en controleer de schuur op eventueel onderhoud. En misschien kan je schutting wel een nieuw verflaagje gebruiken? Als dat allemaal in orde is, is het leuk om wat sfeer in je tuin te creëren. Het seizoen van buiten eten, lange avonden in de tuin en zonnebaden begint namelijk alweer bijna. Dan is het tijd om de tuin aan te kleden. Wat dacht je van leuke tuindecoraties? Tuinlichtjes, vrolijke bloempotten en vogelhuisjes maken van jouw tuin een paradijsje. Als je het gezellig vindt om in de tuin wat vogeltjes te spotten, kun je het beste nu al vogelhuisjes ophangen. De meest geschikte plek? Hang ze redelijk hoog, maar niet vol in de zon. Het liefst op de oostzijde van je huis. Probeer het huisje ook op een plek te hangen waar het niet naar binnen kan regenen.

8. Slakken vangen

En tot slot: zorg dat zoveel mogelijk ongedierte uit je tuin is verdwenen. Slakken richten in de tuin de meeste schade aan. Het voedsel van huisjesslakken bestaat hoofdzakelijk uit algen, eieren en plantaardig afval. Naaktslakken eten daarentegen zachte plantendelen en richten zo de meeste schade aan. Om te voorkomen dat slakken deze zomer in je tuin komen om je bloemen kapot te maken, kun je het beste nu al de tuin induiken om ze te vangen. In het voorjaar leggen de slakken namelijk hun eitjes, dus probeer een plaag voor te zijn.

9. De vijver schoonmaken

Heb je een vijver in de tuin? Neem deze mee in je voorjaarsschoonmaak. Een vijver maak je 2 keer per jaar schoon. In het voorjaar en in het najaar. Het voorjaar is een nieuwe start voor de vijver. Bij warmer weer gaan de planten weer groeien en komen de vissen weer in actie. De zuurstofplanten zijn dan hard nodig en die
help jij een handje door de dode delen van planten en plantenresten uit het water te verwijderen. Vergeet niet ook de bodem schoon te maken met een visnet of een vijverstofzuiger en maak je het filter grondig schoon.

10. Nazorg plegen en ruim op

Nu je tuin helemaal klaar is voor de lente, betekent dit niet dat je de komende maanden niet meer naar de tuin hoeft om te kijken. Je moet je planten, bloemen en gras blijven bewateren. Door het warme lenteweer droogt de grond snel uit. Bewater je tuin het liefst in de avond zodat de planten en bladeren niet verbranden. Ruim tot slot alles op!

Meer over: