Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

Nu de lente weer is begonnen, wil je natuurlijk volop kunnen genieten van je tuin. Met deze handige tips maak je de tuin, terras en het gazon klaar voor een nieuw voorjaarsseizoen vol buitenleven. De hoogste tijd om je handen uit de mouwen te steken. Dankzij deze tips maak je jouw tuin klaar voor de lente.

1. De tuin opruimen

Om bij het begin te beginnen, zorg ervoor dat je tuin goed is opgeruimd. Als je tuin een grote puinhoop is en je geen idee hebt waar je moet beginnen, zorg er dan voor dat alles wat niet in je tuin hoort, is opgeruimd. Gooi daarom alles weg wat los ligt en niet in de tuin hoort. Vind je losse blaadjes, takken of ander tuinafval? Gooi het dan in de groene bak. Als je de meeste ‘troep’ al hebt opgeruimd, ziet je tuin er gelijk een stuk beter uit!

2. Struiken, planten en bomen snoeien

Door te snoeien bevorder je de groei van je planten en bomen. Het knippen of snoeien van oude takken, geeft je haag, struik of boom namelijk een boost. Je krijgt er uiteindelijk een volle bos voor terug. Maar voordat je uit enthousiasme gelijk begint, is het slim om eerst het weerbericht te bekijken. Ondanks dat de kans groot is dat het niet meer gaat vriezen, weet je het in Nederland maar nooit. Mocht het gaan vriezen, zal je werk voor niets zijn geweest. Als je het weerbericht bekeken hebt en het gegarandeerd niet meer gaat vriezen, ga dan aan de slag met alle struiken in je tuin. Voor struiken geldt dat je deze 10 centimeter van de stam af moet snoeien. Rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluim hortensia’s moet je allemaal knippen. Ook bladverliezende hagen, zoals de beukenhaag, mag onder handen genomen worden. Heb je rozen of hortensia’s in je tuin staan? Zorg ervoor dat deze in ieder geval in maart gesnoeid worden, hiermee bevorder je de groei.

3. Onkruid wieden en aanslag verwijderen

Onkruid wieden is geen leuke klus, maar is wel noodzakelijk. Je hebt het misschien al gezien, maar sinds deze maand groeit het onkruid weer als kool. Vanwege de heerlijke lentezon groeit onkruid erg snel. Als je de verspreiding voor bent, ben je tegen het ergste behoed. Wacht daarom niet te lang en begin zo snel mogelijk met wieden, voordat je door de bomen het bos niet meer ziet. Pak de schoffel maar uit de kast!

Naast het vele onkruid is de kans groot dat er ook wat aanslag zit op de tegels en je tuinmeubels. Je bent misschien geneigd om dit schoon te maken met een hogedrukspuit – maar dit kun je beter niet doen. Door de hoge druk wordt de bestrating poreus en kunnen er witte kringen van aanslag ontstaan. Ga in plaats hiervan voor de ouderwetse manier: schoonmaken met groene zeep. Los wat groene zeep op in een emmer heet water. Gooi het water over je tegels heen en verdeel het met een bezem. Laat het een tijdje inwerken en schrob vervolgens alles goed schoon. Dit geldt voor zowel natuursteen als betonsteen. Werkt dit niet? Dan raden we je aan om schoonmaakazijn te gebruiken. Vul een emmer met 1 liter schoonmaakazijn en 1 liter water en schrob alles opnieuw. Laat het drogen en herhaal deze methode zo vaak als nodig is.

4. Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je nu al beginnen met het maaien. Gras begint al te groeien vanaf 5 graden Celsius. Met de huidige temperaturen is het daarom de hoogste tijd voor de eerste maaibeurt. Zo krijg je in de zomer een mooi en vol gazon zonder kale plekken. Het beste kun je het gazon twee keer per week maaien, als het gras minimaal 3 centimeter lang is. Na het maaien is het aan te raden om de grond te bemesten. Na de winter heeft het gazon namelijk extra voeding nodig. Houd ook hierbij het weerbericht goed in de gaten. De ideale timing om je gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond intrekken. Ook scheelt dit je wat tijd, omdat je het gras nauwelijks meer water hoeft te geven.

5. Fleur je tuin op met bloemen en planten

Een tuin vol met groene planten en kleurrijke bloemen is prachtig. Vrolijk daarom jouw tuin op met nieuwe bloemen. Let daarbij wel op je timing en het soort bloem. Sommige bloembollen hoef je namelijk maar één keer te planten – en komen vervolgens elk jaar terug. Het zou zonde zijn dat je deze bloembollen weghaalt: let hier dus op. Een voorbeeld hiervan zijn krokussen, blauwe druifjes en narcissen. Als je deze bloemen in april plaatst, geniet je ervan in augustus. Ga je toch liever voor tulpen, narcissen of viooltjes? Deze hadden eigenlijk in het najaar al gepland moeten worden. Gelukkig kun je in de dichtstbijzijnde tuincentra nog genoeg bloeiende varianten vinden.

6. Creëer sfeer op het terras

Nu alles mooi, schoon en fleurig is – is het de hoogste tijd om de puntjes op de i te zetten. Geef je meubelen een onderhoudsbeurt en controleer de schuur op eventueel onderhoud. En misschien kan je schutting wel een nieuw verflaagje gebruiken? Als dat allemaal in orde is, is het leuk om wat sfeer in je tuin te creëren. Het seizoen van buiten eten, lange avonden in de tuin en zonnebaden begint namelijk alweer bijna. Hiervoor is een gezellige tuin wel noodzakelijk. Wat dacht je van leuke tuindecoratie? Tuinlichtjes, vrolijke bloempotten en vogelhuisjes zullen van jouw tuin een waar paradijsje maken!
Als je het gezellig vindt om in de tuin wat vogeltjes te spotten, kun je het beste nu al vogelhuisjes ophangen. De meest geschikte plek? Redelijk hoog, maar niet vol in de zon. Probeer het huisje ook op een plek te hangen waar het niet naar binnen kan.

7. Slakken vangen

En last but not least: zorg dat zoveel mogelijk ongedierte uit je tuin is verdwenen. Slakken richten in de tuin de meeste schade aan. Het voedsel van huisjesslakken bestaat hoofdzakelijk uit algen, eieren en plantaardig afval. Naaktslakken eten daarentegen zachte plantendelen en richten zo de meeste schade aan. Om te voorkomen dat slakken deze zomer in je tuin komen om je bloemen kapot te maken, kun je het beste nu al de tuin induiken om ze te vangen. In het voorjaar leggen de slakken namelijk hun eitjes, dus probeer een plaag voor te zijn.

8. De vijver schoonmaken

Heb je een vijver in de tuin? Neem deze mee in je voorjaarsschoonmaak. Een vijver hoort namelijk 2 keer per jaar te worden schoongemaakt. In het voorjaar en in het najaar. Het voorjaar is een nieuwe start voor je vijver. Zodra het wat minder koud wordt, wordt het water warmer en worden planten en vissen actiever. De zuurstofplanten zijn dan hard nodig en die help jij een handje door de dode delen van planten en plantenresten uit het water te verwijderen. Daarnaast maak je de bodem schoon met een visnet of een vijverstofzuiger en maak je het filter grondig schoon.

9. Nazorg plegen

Nu je tuin helemaal klaar is voor de lente, betekent dit niet dat je de komende maanden niet meer naar de tuin hoeft om te kijken. Je moet je planten, bloemen en gras blijven bewateren. Door het warme lenteweer droogt de grond snel uit. Bewater je tuin het liefst in de avond zodat de planten en bladeren niet kunnen verbranden.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal