Ga naar de inhoud

Deze zomer ben je vaker op je balkon te vinden

Update:

De zomer komt eraan. Tijd om je balkon in te richten. De grote – of beter gezegd het kleine formaat – van je balkon mag geen belemmering te zijn om er evengoed een fijne buitenplek van te maken. De juiste combinatie van meubels, planten en accessoires is de oplossing hiervoor. Zorg ervoor dat je er helemaal klaar voor bent! Met deze 10 fijne tips ga je optimaal van je balkon genieten.

10 tips voor een gezellig balkon: opknappen en inrichten

1. Creëer een nieuw thema

Kies een thema voor je balkon, bijvoorbeeld een mediterrane stijl of een tropische sfeer. Dit helpt je bij het maken van keuzes voor meubels, decoraties en planten. Ga je niet op vakantie, dan kom je toch in de sfeer van je favoriete land.

2. Meubels voor elke gelegenheid

Een boek lezen in de zon, een buitendiner met het gezin of een borrelavond met vrienden: zorg dat je buiten de juiste meubels en accessoires hebt voor elke gelegenheid. Heb je weinig ruimte? Ga dan voor items die je op meerdere manieren kunt inzetten, zoals een bankje met een opbergruimte of tafeltje dat je aan je balustrade vastmaakt. 

3. Verlichting geeft sfeer

Om ervoor te zorgen dat je ook in de avond van je balkon geniet kun je het beste met buitenverlichting plaatsen. Lampen tussen je planten bijvoorbeeld. Vergeet daarbij ook niet een lamp naast de deur te hangen. Dan struikel je ook niet wanneer je een extra flesje wijn haalt ;0). Plaats ook windlichten voor een feeërieke sfeer en hang een waterdicht lichtsnoer aan je muur of onder je afdak. Met deze stralende buitenverlichting kun je alle kanten op.

4. Blijf warm in de avond

Lekker lang buiten zijn is fijn, maar zorg er altijd voor dat je het in de avond niet koud krijgt op je balkon. Zet daarom ergens een mooie kist neer waar je dekentjes in opbergt, plaats een ‘heater’ tegen je buitenmuur.

5. Planten in potten

Een buitenruimte is niet gezellig zonder planten. OOk een balkon heeft groen nodig voor sfeer. Een groepje planten in potten is makkelijk te realiseren en het bijkomende voordeel is: met planten restyle je je balkon in een handomdraai. Door planten te verplaatsen en de eenjarige planten te vervangen voor andere soorten heb je meteen weer een nieuw sfeertje gecreëerd. Bekijk ook deze leuke manieren om jouw potten te vullen.

6. Gebruik de muren voor optimaal gebruik

Gebruik de muren van je balkon om planten op te hangen of decoraties aan te bevestigen. Zo gebruik je de kleine buitenruimte zo optimaal mogelijk.

7. Kies voor functionele decoratie

Decoratie die ook een functie heeft, is ideaal voor een balkon. Een bijzettafel die ook dienst kan doen als opbergruimte of een kussen dat ook als rugsteun kan worden gebruikt.

8. Styling hoeft niet veel te kosten

Styling doe je niet alleen binnen, maar ook buiten. Met mooie accessoires zoals buitenkleden en -kussens kun je jouw balkon helemaal naar jouw eigen smaak decoreren. Met fijne accessoires geef je jouw buitenplekje een nieuwe look, en dat hoeft geen honderden euro’s te kosten. 

9. Nieuwe buitenvloer voor hotellook

Toe aan echt een grote verandering? Pak dan je vloer aan. Een andere vloer heeft een drastisch effect op de look van je balkon. Verf je balkonvloer in een kleur die past bij je interieur. Er zijn ook houten vlonders, die je als tegels neerlegt voor een prachtige tuinlook.

10. Maak je balkon persoonlijker

En tot slot: Voeg persoonlijke decoraties toe zoals foto’s, souvenirs van je laatste vakantie of zelfgemaakte schilderijen en plantenhangers, om zo je balkon net even dat persoonlijke tintje te geven.

Bron: vtwonen | Fotografie Sanne Tulp | Styling Liza Wassenaar 
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met vtwonen. 

Meer over: