Ga naar de inhoud

NK Tegelwippen, het gevecht tegen de verstening van start

Update:
NK-tegelwippen

Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is onlangs van start gegaan. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt in vele gemeenten gehouden in het kader van het klimaatbestendig maken van tuinen.

De tuintrends van de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen hun tuin ‘verstenen’ met als gevolg: meer overstromingen in en om het huis. Met het NK Tegelwippen kan ook jij daar verandering in aanbrengen. Gemeenten sporen de komende 7 maanden iedereen aan om zoveel mogelijk stenen uit de tuinen te verwijderen en te vervangen door groen, doe je mee? Lees dan snel verder

Tegels wippen voor klimaatbestendigheid

Om tuinen beter bestand te maken tegen overstromingen draait ook dit jaar het evenement niet alleen om de rivaliteit. Het heeft ook een gemeenschappelijk doel: klimaatbestendigheid. Dit betekent dat wanneer je de tegels in jouw tuin of aan jouw gevel vervangt voor een bloemenveldje of gras je er insecten en vogels mee aantrekt. Tegelijkertijd geven planten verkoeling aan je tuin.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer

Het weer in Nederland wordt steeds extremer: met heftige regenbuien, warmere dagen en meer droogte. De daaruit voortkomende hittestress en wateroverlast maakt een omgeving met veel stenen ongewenst. Door stenen kan de grond niet voldoende afkoelen en ze laten op hun beurt slecht water door. Het regenwater dat dan naar de straat loopt, zorgt voor overbelasting van het riool. Of in sommige gevallen kelders en huizen instromen. Meer groen kan dit tegengaan!

Word jij de wipper van de maand tijdens het NK Tegelwippen?

De wedstrijd loopt van tot en met 31 oktober 2023 en ook jij kan meedoen. Meer dan 100 gemeenten gaan met elkaar de strijd aan. Per klassement kan de gemeente die de meeste ’tegels per inwoner’ wipt de gouden schep winnen. De deelnemer die de meeste tegels uit zijn tuin verwijdert maakt kans om de ‘wipper van de maand’ te worden.

Ga nu niet meteen de straat oprennen en willekeurig de eerste de beste stoeptegels uit het trottoir trekken. Het gaat niet om de tegels in de openbare ruimten. De bedoeling van dit Nederlandse kampioenschap is om in de eigen voor-, achter-, of geveltuin tegels te vervangen voor groen. Minder tegels in onze dorpen en steden is beter voor mens en dier. Doe je mee?!

Hoe kun je meedoen met dit evenement?

Ga naar de website van NK Tegelwippen, doe inspiratie op en meld je aan. Elke tegel eruit is winst, want wie een tegel wipt ziet meteen het resultaat. Van onder de tegel kruipen wurmen en pissebedden naar boven en daar komen meteen vogels op af. Het regenwater zakt, zodra je de tegel verwijdert, ook beter de grond in. Hierdoor krijg je minder last van overstromingen in de straat en in je tuin. Wanneer je de lege plekken nog deze lente opvult met planten en gras, wordt het deze zomer koeler in je tuin dan vorige jaren.

Tegels eruit, met deze planten kun je de tuin opvullen:

  • Bodembedekkers
  • Graszoden
  • Groenten
  • Bollen planten
  • Kruidenplanten
  • Heesters

Let op: voordat je gaat meedoen maak alvast een plan. Waar ga jij tegels verwijderen en wat zet je ervoor terug. Tot slot geven we je graag hier tips om goed voorbereid aan te slag te gaan in je tuin.

Meer over: