Ga naar de inhoud

Huis, tuin,- en keukenspeeltjes voor katten

Update:
Speeltjes katten

Veel katteneigenaren herkennen dit ongetwijfeld: je koopt allerlei speeltjes voor je kat, maar de favoriet blijft toch die simpele kartonnen doos. Waarom zijn katten zo gefascineerd door deze doos?

In dit artikel ontdek je waarom katten zo graag in hun kartonnen holletje kruipen én 9 andere huis, tuin,- en keukenspeeltjes voor katten.

Waarom zitten katten zo graag in een kartonnen doos?

  1. Veilig: een kartonnen doos biedt katten een veilig en geborgen plekje. Het geeft hen een beschermd gevoel en ze kunnen er lekker in wegkruipen. Als het diertje zich bedreigd voelen of angstig zijn, zoeken ze vaak een kleine en veilige ruimte op. Zoals een kartonnen doos!
  2. Minder stress: onderzoek van de Universiteit van Utrecht toont aan dat katten die net uit het asiel komen en een kartonnen doos tot hun beschikking hebben, minder stress ervaren dan die zonder doos. Vooral in een nieuwe omgeving vinden ze het fijn om zich terug te kunnen trekken in hun eigen, veilige plekje.
  3. Bovendien werkt een eigen territorium stressverlagend voor katten, omdat ze hun geur kunnen achterlaten op de doos, waardoor het echt hun eigen plekje wordt. Katten krabben en bijten vaak in het karton om hun geur goed te kunnen verspreiden.
  4. Isolerend: hoewel een zacht kattenmandje als veilig en beschut holletje kan dienen, heeft karton een eigenschap die andere mandjes niet hebben – het materiaal isoleert en werkt dus goed tegen de kou! Katten houden van warmte en zoeken graag warme plekjes op. Een kartonnen doos is ook een heerlijk knus plekje voor ze.

Dus, alle kattenbaasjes opgelet: gooi nooit meer zomaar een kartonnen doos weg!

9 andere huis, tuin,- en keukenspeeltjes

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je harige vriendje. Spelen is niet alleen leuk, het helpt ook bij het stimuleren van lichaamsbeweging en het verminderen van stress. Gelukkig hoef je niet altijd dure speeltjes te kopen om je kat te vermaken. Naast de kartonnen doos zijn er veel simpele huis-, tuin-, en keukenspeeltjes voor katten die je zelf kunt maken of die je al in huis hebt liggen. Hier 9 ideeën voor speeltjes die je kat zeker weten leuk zal vinden!

  1. Plastic fles – Een lege plastic fles is een leuk speeltje. Vul hem met een paar kleine balletjes of knopen en laat je kat erachteraan jagen.
  2. Touw – Een stuk touw is een leuk speeltje voor je kat om op te kauwen en om mee te spelen. Zorg ervoor dat het touw niet te dun is. Houd het in de gaten zodat je kat er niet in verstrikt raakt.
  3. Kattenkruid – Kattenkruid is een plant waar katten dol op zijn. Je kunt speelgoed maken door het kattenkruid in een sok te stoppen en deze dicht te knopen. Laat je kat ermee spelen en het kattenkruid wekt de interesse van je kat.
  4. Pluche speeltje – Katten houden van pluche speeltjes. Je kunt er zelf een maken door een stuk stof te knippen. Vul deze op met wat kattenkruid en katoenen watten. Maak er oren en een staart aan vast en je hebt een schattig pluche speeltje.
  5. Papieren balletjes – Maak van een stukje papier een balletje en gooi het voor je kat. Veel katten vinden het heerlijk om achter deze balletjes aan te jagen.
  6. Haarelastiekjes – Pas op dat je kat ze niet opeet! Sommige katten vinden het leuk om met haar elastiekjes te spelen. Je kunt ze over de grond laten glijden en je kat zal erachter aan jagen. Let er wel op dat je ze na het spelen weer veilig opbergt.
  7. Papieren zakken – Katten zijn dol op het verkennen van nieuwe objecten. Het spelen met papieren zakken is daar een voorbeeld van. Ze kunnen erin kruipen, ermee spelen en het krakende geluid dat de zakken maken wanneer ze ermee bewegen, maakt het extra leuk voor ze.
  8. Wasknijpers – Katten zijn geïnteresseerd in voorwerpen die klein genoeg zijn om vast te pakken en te dragen. Wasknijpers zijn hiervoor perfect. Ze kunnen erop jagen, ze bespringen en er zelfs mee spelen als ze ze vasthouden met hun tanden en klauwen.
  9. Een bol wol – Katten spelen graag met een bol wol omdat het een natuurlijke reactie is die teruggaat naar hun voorouders als wilde jagers. Het zijn van nature jagers en hebben een sterk instinct om te jagen, te besluipen en te achtervolgen. Wanneer ze een bol wol ziet, hebben ze instinctief het idee dat het een prooi is en beginnen ze vaak te spelen.

Meer over: