Ga naar de inhoud

De Vlinderstichting viert 40 jaar jubileum met activiteiten

Update:
Vlinderstichting 40 jaar

Dit jaar viert De Vlinderstichting haar 40 jarig jubileum. Al 40 jaar lang zetten ze zich in voor de bescherming van vlinders (en ook libellen) in ons land. Hoe vieren zij dit?

Ze willen dit op een landelijke schaal onder de aandacht brengen met het thema: ‘Inspiratie in de Nederlandse natuur!’.

Jubileumthema: ‘Inspiratie in de Nederlandse natuur’

Gedurende het hele jaar bezoekt deze robijnen jubilaris alle provincies van Nederland. Elke maand staat 1 provincie centraal, waardoor we een reis door het land maken langs de prachtigste vlinderplekken.

Bijdragen aan bescherming van vliesvleugeligen

In elke provincie biedt De Vlinderstichting de mogelijkheid om deel te nemen aan een activiteit of lezing, waarbij ze een specifiek project belichten dat bijdraagt aan de bescherming van de natuur. Door deelnemers te verbinden met vlinders en libellen die in de eigen provincie voorkomen – zowel algemene als ernstig bedreigde soorten – laat de stichting het belang van het herstellen en monitoren (tellen) van zowel vlinders als libellen zien.

Op de website www.vlinderstichting.nl vind je de komende activiteiten tot en met december. 

Steeds minder vlinders in Nederland

Vroeger zag je veel meer vlinders in je tuin en in de Nederlandse natuur. Ook veel meer soorten. Het is niet meer goed voor te stellen hoeveel het er zijn geweest. Tot nu toe ziet elke generatie Nederlanders steeds minder vlinders en -soorten dan de generatie ervoor en daar moet bewustzijn op komen. De Vlinderstichting volgt deze insecten al vanaf 1990 op de voet en komt tot de conclusie dat deze dalende trend zich voortzet. Zowel de bedreigde soorten als algemene soorten gaan nog steeds achteruit in aantallen.

Digitale Vlinderkalender staat live

Er staat voor dit jubileumjaar ook een speciale digitale vlinderkalender live op de website. Dit betekent dat je 40 weken lang elke week een nieuw (digitaal) venster kan openen. Zie het als een soort adventskalender, maar dan voor het toeleven naar een volgende leuke activiteit of weetje over vlinders: de ene week lees je over een nieuwsfeitje, de andere week tref je er een leuke doe-tip aan. 

Zo kom je op een feestelijke manier meer te weten over De Vlinderstichting, de vlinders die in Nederland voorkomen en andere vliesvleugeligen. Er zijn al een paar vensters voor je geopend, bekijk ze direct en open de komende weken ook alle andere vensters en krijg Inspiratie in de Nederlandse natuur.

Bron: vlinderstichting.nl

Meer over: