Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips voor meer vlinders in de tuin

Wie wil er nou geen tuin vol vlinders? Ze brengen kleur in je tuin, zijn prachtig én hebben een belangrijke functie in het ecosysteem. Wil je een tuin waar ze het hele jaar rondfladderen? Met deze 10 tips maak je van jouw tuin een heus vlinderparadijs!

Tip 1: Zet planten in je tuin waar vlinders dol op zijn

De tuin vol vlinders begint met de juiste planten. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Het bevat suikers, eiwitten en vitamines. Net als mensen, vinden niet alle vlinders hetzelfde lekker. Als je meer vlinders in je tuin wilt, moet je verschillende nectarplanten in de tuin planten.

Met deze 10 planten krijg volgens de Vlinderstichting een tuin vol vlinders:

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal (viburnum)
  3. Judaspenning
  4. Vlinderstruik
  5. IJzerhard
  6. Lavendel
  7. Koninginnekruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaste
  10. Klimop

Tip 2: Zorg voor warmte en zon

Vlinders houden van de zon. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen, ze hebben de zon nodig om warm te worden. Bij temperaturen onder de 13 graden Celsius kunnen ze niet eens vliegen. Ze zoeken daarom de zonnigeste plekjes van je tuin op. 

Tip 3: Zorg voor beschutting

Zorg ook voor een beschutte plek, vlinders houden namelijk niet van wind. Creëer een beschutte plek met grote planten of een schutting die de wind tegenhoudt. Vlinders warmen meestal op in de zon, maar in óf achter struiken en heggen kunnen vlinders zich óók goed opwarmen en schuilen.

Verschillende opties beschutting voor in de tuin

Tip 4: Zorg voor afwisseling

Vlinders houden van een beschutte tuin waar ze veilig zich voelen en op de uitkijk kunnen zitten. Zorg daarom voor lage en hoge planten en/of bloemen in je tuin, zodat ze voldoende keuze hebben.

Tip 5: Zet een bakje met water neer

Vlinders drinken water, net als wij. Zorg daarom dat er water beschikbaar is. Ze kunnen echter niet water uit een gewone waterbak halen. Plaats een bakje met zand en maak het elke dag nat.

Tip 6: Zorg voor voedsel voor de rupsen

Zonder rupsen géén vlinders. Voedselplanten voor rupsen zijn daarom onmisbaar als je een tuin vol vlinders wilt. Wil je zorgen voor meer rupsen in je tuin? Plant dan bijvoorbeeld kool en oost-indische kers voor de koolwitjes, wegedoorn voor citroenvlinders, klimop en hulst voor boomblauwtjes, en laat brandnetels groeien: atlanta's, dagpauwogen of kleine vossen.

Tip 7: Zet fruit in je tuin

Rottend fruit is een heerlijke voedselbron voor vlinders. Leg het op een schaaltje of bakje, zodat je het makkelijk opruimt zodra het echt (te) rot wordt. Zet het niet naast je open deur of raam, omdat het ook andere dieren en aantrekt.

Tip 8: Koop een vlinderkastje voor de vlinders

Wie wil er uitpakken, kan ook kiezen voor een speciaal vlinderhuisje - waar bepaalde vlinders in overwinteren. Hang het kastje op een beschutte plek waar het niet kan inregenen en leg of wat takjes erin. Een vlinderkastje koop je in een tuincentrum.

Een vlinderkastje van natuurmonumenten kopen

Tip 9: Gebruik geen enkel bestrijdingsmiddel

Wil je een tuin vol vlinders? Gebruik dan nooit bestrijdingsmiddelen. Hiermee dood je veel soorten insecten, inclusief vlinders.

Tip 10: Neem een kijkje in de schemering

Wist je dat de meeste vlindersoorten 's nachts vliegen? Slechts 5% van alle vlinders in Nederland zijn dagvlinders. Neem gerust een blik in je tuin als het wat donkerder wordt.

Lees ook:


Bronnen: Vlinderstichting
Auteur: Ilse Bloemendal