Ga naar de inhoud

Vlinders naar je tuin lokken: 2 maart Landelijke Vlinderdag

Update:
Vlinders naar je tuin lokken doe je zó

2 maart is het de Landelijke Vlinderdag. Wie wil nu niet de mooiste vlinders in de tuin? Ze brengen kleur in je tuin en zijn prachtig om te zien. Daarnaast zijn ze onmisbaar in ons ecosysteem. Wil je een tuin waar ze het hele jaar in rondfladderen? Met deze 9 tips maak je van jouw tuin een heus vlinderparadijs!

9 tips om vlinders naar je tuin te lokken

De tuin vol vlinders begint met de juiste planten. Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Het bevat suikers, eiwitten en vitamines. Net als mensen, vinden niet alle vlinders hetzelfde lekker. Als je er meer in je tuin wilt, moet je verschillende nectarplanten in de tuin planten.

Tip 1: Zet planten in je tuin waar vlinders dol op zijn

Met deze 10 planten krijg volgens de Vlinderstichting een tuin vol vlinders:

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal
  3. Judaspenning
  4. Vlinderstruik
  5. IJzerhard
  6. Lavendel
  7. Koninginnekruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Tip 2: Zorg voor warmte en zon

Ze houden van de zon omdat ze hun lichaamstemperatuur niet zelf regelen. Ze hebben de zon nodig om warm te blijven. Bij temperaturen onder de 13 graden Celsius zie je ze dan ook niet vliegen. Ze zoeken daarom de zonnigste plekjes van je tuin op.

Tip 3: Zorg voor beschutting

Vlinders houden niet van wind. Zorg daarom ook voor beschutte plekken. Creëer een beschutte plek met grote planten of een schutting die de wind tegenhoudt. Ze warmen meestal op in de zon, maar in óf achter struiken en heggen lukt het ze ook om op te warmen. Ze zoeken er tegelijkertijd ook de beschutting voor vijanden als vogels en reptielen.

Tip 4: Zorg voor afwisseling

Vlinders houden van een beschutte tuin waar ze veilig zich voelen en op de uitkijk kunnen zitten. Zorg daarom voor lage en hoge planten en/of bloemen in je tuin, zodat ze voldoende keuze hebben.

Tip 5: Zet een bakje met water neer

Vlinders drinken water, net als wij. Zorg daarom dat er water beschikbaar is. Ze drinken alleen geen water uit een ‘gewone’ waterbak. Plaats daarvoor in de plaats een bakje met zand en maak het elke dag nat. Daar gaan de vlinders wel op zitten om te drinken.

Tip 6: Zorg voor voedsel voor de rupsen

Zonder rupsen géén schubvleugeligen. Voedselplanten voor rupsen zijn daarom onmisbaar als je een tuin vol vlinders wenst. Wil je zorgen voor meer rupsen in je tuin? Plant dan bijvoorbeeld kool en Oost-Indische kers voor de koolwitjes, wegedoorn voor citroenvlinders, klimop en hulst voor boomblauwtjes, en laat brandnetels groeien voor atalanta’s, dagpauwogen of kleine vossen.

Tip 7: Zet fruit in je tuin

Rottend fruit is een heerlijke voedselbron voor vlinders. Leg het op een schaaltje of bakje, zodat je het makkelijk opruimt zodra het echt (te) rot wordt. Zet het niet naast je open deur of raam, omdat het ook andere dieren zoals fruitvliegjes aantrekt.

Tip 8: Koop een vlinderkastje voor de vlinders

Wie wil er uitpakken, kan ook kiezen voor een speciaal vlinderhuisje – waar bepaalde vlinders in overwinteren. Hang het kastje op een beschutte plek waar het niet kan inregenen en leg of wat takjes erin. Een vlinderkastje koop je dus niet alleen voor de sier.

Tip 9: Gebruik geen enkel bestrijdingsmiddel

Gebruik dan nooit bestrijdingsmiddelen. Hiermee dood je veel soorten insecten.

Tot slot: Wist je dat de meeste soorten ’s nachts vliegen? Slechts 5% van alle vlinders in Nederland zijn dagvlinders. Neem gerust een blik in je tuin als het wat donkerder wordt.

Landelijke Vlinderdag

Bekijk de video hieronder >>

Bron: De Vlinderstichting

Meer over: