Draai voor klassieke weergave

Wespen bestrijden en verjagen: Zo doe je dat

Heb je last van wespen of een wespennest? Er zijn verschillende manieren waardoor je wespen uit jouw buurt kunt houden. Wist je dat er veel dingen zijn waar wespen een hekel aan hebben? Dit zijn de manieren waarop je het beste wespen kunt bestrijden of verjagen.

Spring jij direct op om gillend rondjes te rennen zodra je een wesp in het vizier krijgt? Je bent echt niet de enige. Maar hoe houd je wespen uit je buurt? En wat moet je vooral níet doen? Je had het zelf vast ook al door, maar opspringen en wild om je heen slaan is niet bepaald de juiste tactiek. Door jouw wilde bewegingen wordt de wesp juist agressief. Dus, hoe eng ook, probeer zo rustig mogelijk te blijven en wacht tot de wesp uit zichzelf weggaat.

Wespen bestrijden en verjagen

Als je echt heel bang bent voor wespen, of wanneer je allergisch bent, is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat wespen niet meer bij je in de buurt komen:

 • Ga voor een neutrale deodorant en gebruik even geen parfum. Wespen zijn dol op zoete geurtjes, dus probeer deze geuren zoveel mogelijk te vermijden.
 • Draag geen felgekleurde kleding. Wespen voelen zich aangetrokken tot felle kleuren als geel, paars, rood en blauw. Laat deze vrolijke kleurtjes dus zoveel mogelijk liggen in het wespenseizoen.
 • Bedek eten en drinken zoveel mogelijk als je buiten zit. Wespen krijgen hun zoetigheid via de larven in het wespennest. Maar als het nest groter wordt en er minder larven in het nest zijn, gaan ze elders op zoek naar lekkernijen.
 • Eet jij vanavond een hapje buiten? Laat chorizo, salami, ham prosciutto en tonijn maar even links liggen. Eiwitrijk voedsel is heel aantrekkelijk voor wespen.
 • Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen, zodat wespen niet binnenkomen.
 • Hang aan het begin van de zomer een nep wespennest op. De koningin zoekt dan een ander plekje op.

Producten waar wespen een hekel aan hebben

Houd je je aan bovenstaande tips, maar blijven de wespen je toch belagen? Er zijn gelukkig een aantal middeltjes waar wespen een hekel aan hebben.

Koffiepoeder
Strooi een beetje koffiepoeder in een bakje en steek het heel even aan met een lucifer. Dit ruikt absoluut niet lekker. Je hoeft niet de hele avond in de stank te zitten. Mensen ruiken de geur van de verbrande koffiepoeder namelijk op een gegeven moment niet meer, wespen echter wel.

Kruidnagel
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar een paar kruidnagels in. Je kunt dit het best op een schoteltje vlak bij je zetten. Wat je ook kunt doen: leg de stukjes kruidnagel in een bakje met water. De geur die eruit opstijgt, zal de wespen verjagen. Ook een paar druppeltjes kruidnagelolie op je kleding houdt de wespen bij je weg.

Koper
Wespen vinden de geur van koper afschuwelijk. Zet daarom een bakje met wat koperen muntjes op tafel. Of een mooie kaarsenhouder (link 2) van koper, heb je ook direct een lekker sfeertje!

Ui
Zet een schoteltje met gesnipperde ui buiten. Zo blijven de wespen weg, wespen hebben een hekel aan deze geur.

Ice, ice baby
Hang een zak met bevroren water (of ijsblokjes) in de tuin of op het terras. Door de schittering van de zon op de zak blijven de wespen uit de buurt.

Wierook en geurkaarsen
Dol op wierook? Goed nieuws, wespen haten de geur! Dus steek lekker veel aan. Ben jij zelf ook net zo’n fan van de lucht? Ga dan voor geurkaarsen, hiermee bereik je hetzelfde effect. Ga dan niet voor geurkaarsen met een zoete lucht, zoals vanille.

Ammoniak
Vul een bakje met water en ammoniak en zet dit op een plek waar je veel last hebt van wespen. Je zult zien dat de wespen voortaan uit de buurt blijven.

Is er ook een bestrijdingsmiddel voor wespen?

Er zijn verschillende (chemische) middelen die wespen bestrijden of verjagen. Zo zijn er diverse wespenvallen, spuitbussen en wespensiropen die wespen verjagen. Deze middelen koop je bij je plaatselijke tuincentra.

Hoe maak je zelf een wespenval?

Je kunt ook zelf een wespenval maken. Je weet inmiddels dat wespen afkomen op zoete geuren. Het is daarom aan te raden om deze geur te gebruiken, om wespen te lokken. De beste vloeistof voor een wespenval is limonade. De wespen worden gelokt door de limonade, vliegen in de val en kunnen er niet meer uit. De wespen verdrinken uiteindelijk in de limonade.

 1. Snijd de bovenkant van een plastic fles af. Leg deze omgekeerd in de fles en tape het stuk goed vast.
 2. Vul de fles met een laagje limonade met een beetje alcohol.
 3. Plaats de wespenvanger op een plek waar veel wespen komen. Zet de val zo ver mogelijk van jou vandaan.
 4. Leeg de limonadeval dagelijks.
 5. Vul de limonadeval na het legen opnieuw met limonade. Op deze manier kun je op een vrij makkelijke manier, veel wespen vangen.

Heb jij geen last van wespen maar wel van mieren in huis of tuin? Lees hier hoe je het beste mieren kunt bestrijden.

Auteur: Ilse Bloemendal