Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit is alles wat je moet weten over een tekenbeet

Een teek is een kleine parasiet die in de huid bijt om zich vol te zuigen met bloed. Je moet er goed voor uitkijken, omdat je erg ziek kunt worden. Met deze tips helpen we een tekenbeet te voorkomen, maar óók te herkennen. Zodat je precies weet hoe je moet reageren bij een tekenbeet.

Een tekenbeet voorkomen 

Onder het mom van ‘beter voorkomen dan genezen’ is het goed om je voor te bereiden op teken. Ga je erop uit voor een wandeling door de natuur? Een teek verschuilt zich het liefst in de buurt van bomen, struiken, bladeren en hoog gras. Draag daarom dichte schoenen met hoge sokken en het liefst lange mouwen en een lange broek. Draag geen donkere kledingstukken, maar juist lichte kleding. Dit zorgt ervoor dat de teek beter zichtbaar is. Is het te warm voor lange kleding? Smeer dan in ieder geval het middel DEET op de onbedekte huid. Je kunt dit ook over je kleding spuiten. Controleer na de wandeling elk plekje op je lichaam op een tekenbeet. De meest voorkomende plekken zijn in de lies en in de knieholte. Was je kleding vervolgens op 60 graden - als dat mogelijk is - en stop het daarna in de droger. Mochten er teken zijn achtergebleven op je kleding, dan zullen ze deze wasbeurt niet overleven. Nog een tip: zorg er altijd voor dat je een tekentang in huis hebt. 

Een tekenbeet herkennen

Een tekenbeet is makkelijk over het hoofd te zien, zeker wanneer je net bent gebeten. Het is een klein zwart puntje van 1 tot 3 millimeter. Als een teek zichzelf helemaal heeft volgezogen, is deze binnen een paar dagen ongeveer net zo groot als een erwt. Ontdek je zo’n zwart plekje op je huid, en weet je zeker dat het geen moedervlek is? Of heb je inmiddels al een erwt? Ongeacht in welk stadium de tekenbeet is; verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang.

Hoe verwijder je een teek?

Pak de teek met een tekentang of puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voordat de teek is verwijderd. Door meteen te reageren heeft het insect de minste kans om ziekteverwekkers over te dragen.

Het is belangrijk om na het vinden van een tekenbeet, de rest van je huid nog eens te controleren. Teken komen namelijk graag met meerdere tegelijk bij je op bezoek. Noteer ten slotte de datum en plaats op het lichaam van de tekenbeet.

Naar de huisarts na een tekenbeet

Het is niet altijd nodig om naar de huisarts te gaan na een tekenbeet. Als je de teek meteen hebt verwijderd en geen klachten krijgt, is een huisartsenbezoek niet van belang. Als de huid rondom de tekenbeet gaat verkleuren is het wél noodzakelijk om contact op te nemen. Het gaat dan om een rode ring of vlek die in een paar dagen groter wordt. Let op: deze verkleuring kan tot wel 3 maanden na de tekenbeet verschijnen. Daarnaast is het belangrijk om contact op te nemen bij koorts en gewrichts- of spierpijn in de eerste weken na het ongeval. Hoewel slechts 2 procent van de mensen de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet, moeten klachten worden gecontroleerd.

Wil je je op meerdere ongevallen (in de natuur) voorbereiden? Het Rode Kruis biedt een gratis online thuiscursus EHBO. Zo heb je binnen anderhalf uur kennis van wonden en contact met dieren en planten. 

Lees ook: 

Bronnen: RIVM, Gezondheidsnet
Auteur: Anouk Bruel