Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Het stinkt naar kattenpis! Wat kun je daar tegen doen?

Een kattenplasje is zo opgedweild. Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. De urine is weg, maar de geurstofjes van kattenpis zitten nog in het tapijt of de deurmat. Het vervelende is: katten plassen het liefst op dezelfde plek. Als je huisdier de urinegeur nog ergens opvangt, is dat juist een aansporing om daar nog een keer te gaan plassen. En een huis dat ruikt naar kattenpis: liever niet. Hoe kun je de stank uit je huis krijgen? En wat kun je doen als je huisdier naast de bak plast?

Schoonmaken met enzymen

Allesreiniger, groene zeep en andere schoonmaakmiddeltjes die lekker ruiken, werken niet voldoende. De kans is groot dat de stank van kattenpis weer tevoorschijn komt als het lekkere luchtje van het schoonmaakmiddel alweer is weggewaaid. De stof die de geur veroorzaakt, kun je aanpakken met enzymen. Biotex Groen is bijvoorbeeld een goed middel. Meng een eetlepel Biotex door een liter lauw water, doe dat in een plantenspuit en spuit dat op de plek waar de kat heeft geplast. Even laten intrekken, en daarna schoonmaken met ruim water. Zo, probleem opgelost!

Heeft de kat geplast op kussens of op tapijt? Probeer het dan ook met enzymen schoon te maken. Kussens zijn natuurlijk niet meteen schoon, dus je kunt over de vochtige plek zuiveringszout (baking soda) strooien. Dat absorbeert geurtjes, ook die van kattenpis.

Gebruik deze middelen niet

Schoonmaken met bleekmiddel ruikt voor ons lekker schoon, maar voor katten ruikt het naar… kattenbak. Het is dus een extra aansporing voor ze om daar nog een keer te gaan plassen. Bovendien is het giftig voor katten. Krijgen ze het aan hun pootjes, en gaan ze zichzelf daarna wassen, dan kunnen ze er flink ziek van worden. Dat geldt ook voor anti-bacterieel schoonmaakmiddel zoals Dettol.

Plast de kat naast de bak? 

Is het een eenmalige vergissing, dan is het kattenpis-probleem hiermee opgelost. Blijft je kat naast de bak plassen, dan moet je dat probleem ook oplossen. Waarom wil ze niet meer op de bak plassen? Om te beginnen: de kattenbak moet schoon zijn. Misschien is de kattenbak oud en ruikt hij daarom niet meer fris, misschien moet je kat ‘m delen met een katten-huisgenoot, het zijn allemaal redenen waarom je kat de bak kan gaan negeren.

Medische problemen kunnen ook een reden zijn voor een kat om in huis te gaan plassen. Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende oorzaken voor wildplassende katten. Heb je een kater? Die sproeien om hun territorium af te zetten – en helaas niet alleen buiten. Misschien is castratie een oplossing. En als laatste: soms gaan katten buiten de bak plassen omdat ze gestresst zijn. En veel voorkomend probleem is een luchtverfrisser met bewegingssensor naast de kattenbak. Katten kunnen daar erg van schrikken – zo erg, dat ze de bak juist gaan vermijden.

Voorkom dat de kat op dezelfde plek plast

Katten zijn gewoontedieren: als ze eenmaal op een plek hebben geplast, is de kans groot dat ze het nog een keer gaan doen. Dat kun je voorkomen. Een groot stuk aluminiumfolie op de pisplek kan werken. Kennelijk voelt het knisperende folie vervelend aan de kattenpootjes. Ook hebben katten een hekel aan de geur van menthol. Een likje Vicks of een paar mottenballen houdt ze uit de buurt.

Lees ook:

Auteur: Sabina Posthumus