Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Help, mijn bank is statisch geladen! Tips tegen elektrische schokken van een bankstel

Een statische bank kan erg vervelend zijn. Je krijgt de ene schok na de andere en dat is niet fijn. Gelukkig is statische elektriciteit vaak gewoon te voorkomen. Is je bank statisch geladen en krijg je met regelmaat een schok als je de statische bank aanraakt? Dit kun je doen om de bank anti-statisch te maken.

Na deze tips zal je geen last meer hebben van een onverwachte schok.

Waar komen elektrische schokken vandaan?

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Dat komt onder andere door wrijving van je kleding met de vloer of met de zitting van een stoel of bank. Je lichaam laadt zich langzaam op met electriciteit en wordt door de wrijving elektrisch geladen.

Normaal vloeit deze elektrische lading meteen de aarde in, soms lukt dat door bepaalde omstandigheden niet. Dat heeft vaak met de lucht te maken. Hoe kouder het is, hoe meer last sommige hebben van statische schokken. Dat komt omdat koude lucht minder vocht bevat, waardoor er meer wrijving ontstaat. Hierdoor ontstaat er ontlading en kan je een schok krijgen. Wist je dat de statische elektriciteit wel kan oplopen tot 4000 of 5000 Volt? De lading zelf is overigens ongevaarlijk. De vraag is: wat kan je doen tegen een statische bank?

7 tips tegen een statische bank 

1.    Schaf een luchtbevochtiger aan

Hoe droger de lucht, hoe groter de kans op statische schokken. Een luchtbevochtiger zorgt voor meer vocht in huis, waardoor de kans op elektrische schokken aanzienlijk minder wordt. Zorg ook voor voldoende gevulde waterbakken aan de centrale verwarming door het hele huis.

2.    Zet meer planten in huis

Vind je een luchtbevochtiger maar niets? Kies dan voor een meer natuurlijke oplossing, namelijk planten. Planten geven namelijk zuurstof af aan de lucht. Wil je het gelijk helemaal goed doen? Ga dan voor de Goudpalm, Krulvaren, Lepelplant, Aglaonema of een Graslelie – deze planten geven de meeste zuurstof af. 

3.    Maak gebruik van een anti-schok spray

Dit is een tijdelijke, maar hele fijne oplossing. Je hebt in tuincentra of speciaalwinkels diverse textielsprays tegen statische schokken te koop. De Anti Static spray of Antistatex zijn daar voorbeelden van. Een paar keer sprayen en je bank is gelijk minder statisch. 

Een huishoudelijke tip is om de bank in te sprayen met wasverzachter, verdund met water. 

4.    Plaats een stroomdraad onder je bank

Het is ook slim om een stroomdraad onder je bank te plaatsen, waardoor de bank zijn lading kwijt kan en jij van de schokken bent verlost. Kijk eerst goed onder de bank of er ergens iets van metaal zit en maak daar een stroomdraad aan vast. Let goed op of hier geen stroom op staat. Maak vervolgens de stroomdraad vast aan je verwarmingsbuis of iets dergelijks, waardoor de bank zijn lading kwijt kan. 

5.    Heb je een laminaatvloer? Kies dan voor een andere vloer

Een vloer van laminaat verhoogt het effect van statische lading. Heb je een laminaatvloer en helpen bovenstaande tips niet? Dan kan je kiezen voor een andere vloer. Je zult zien dat je minder elektrische schokken krijgt. Niet alleen op de bank, maar in je hele huis. Ga wel even na of je ook bij je vorige bank last had van de elektrische schokken. Het zou zonde zijn als je een nieuwe vloer aanlegt en het blijkt toch aan je bank te liggen. Want dan raden we een nieuwe bank aan!

6.  Wat trek je beter niet aan

Om te zorgen dat er zo min mogelijk wrijving ontstaat kun je het beste geen synthetische of katoenen kleding dragen. Ook schoenen en pantoffels met leren zolen wekken de statische lading extra op. 

7. Een grand foulard op de bank

Vooral met het droge winterweer kun je, net als bij auto's met synthetische stoelbekleding, het probleem omzeilen door er een doek van natuurlijk materiaal overheen te draperen, bijv. biologisch katoen, wol, zijde of viscose. Bijkomend voordeel: dat kan een hele andere stijl aan je interieur geven. 

Lees ook:

  • Kozijnen hebben regelmatig onderhoud nodig voor een langere levensduur. Zo kun je houten en kunstof kozijnen het beste behandelen. 
  • Het zijn de kleine dingen die het doen. Dit zijn vijf tips om in een goed humeur te komen. 
  • Planten zijn niet alleen goed voor zuurstof in huis, het staat ook erg sfeervol. Je hoeft geen groene vingers te hebben om toch de planten goed te verzorgen, met deze handige tips.

Bron:kassabnnvara

Auteur: Ilse Bloemendal