Draai voor klassieke weergave

Zo weer je katten uit de tuin

Het is om wanhopig van te worden: de (buur)katten die je tuin als hun persoonlijke kattenbak gebruiken. Op social media ontstaan vaak heftige discussies over dit onderwerp. Er zijn gelukkig wel een aantal trucjes om dit probleem zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Figuurlijk dan!

Het is het drama van de tuinliefhebber: katten die hun ontlasting achterlaten tussen de hortensia’s of, erger nog, in de moestuin. Met soms hoogoplopende burenruzies tot gevolg. Zelfs katten die geleerd hebben om de kattenbak te gebruiken, doen het ook nog wel eens buiten. Katten hebben een eigen territorium, waarbinnen ze een voorkeursplek kiezen om hun behoefte te doen. Ze graven het liefst een kuiltje en verstoppen hun drolletjes erin. Op zich keurig, maar liever niet in je tuin.

Verboden toegang

Er zijn gelukkig wel wat milieu- en diervriendelijke manieren om de katten uit de tuin te weren. Om te beginnen: probeer je tuin zo ontoegankelijk mogelijk te maken voor de kat. Helaas is dat nog niet zo eenvoudig, want katten zijn goede klimmers en springers. Als je geen zin hebt in hoge schuttingen – het liefst met gaas er bovenop – kun je denken aan een haag met stekels, zoals de mei- of vuurdoorn. Daar komt een kat niet eenvoudig doorheen.

Planten helpen

Om katten te weren, kun je gebruik maken van planten. Je kunt daarbij twee kanten op: planten waar katten van houden of juist planten waar ze een hekel aan hebben. Als je zelf katten hebt, of als je het wel handig vindt om af en toe zo’n ongediertejager op bezoek te krijgen (want katten jagen immers ook op muizen en ratten), dan kun je de kat proberen zo ver te krijgen om in een bepaalde hoek van de tuin zijn behoefte te doen.

Poepplek

Hoe doe je dat? Maak een zanderig plekje ergens op een beschut hoekje achter in de tuin of op een plek waar je er geen last van hebt. Plant hier vervolgens wat kattenlokkers: zoals kattengras, steenanjer, vetmuur, gamander, sierhaver of een laagje zacht gras. Een slimme kat snapt: daar is het toilet. Het is wel aan te raden om drollen van de kat regelmatig weg te scheppen. Kattenhaters zullen bijkans ontploffen bij dat idee, maar wellicht is een rustig gesprek met de katteneigenaren in de buurt een optie? Met een beetje geluk komen zij dan wekelijks met een schepje aanzetten.

Verdrijven met geuren

Er zijn ook planten en luchtjes waar katten met een grote boog omheen lopen. Ze hebben een goed reukvermogen en een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen en lavendel. Er zijn verrassend veel planten die citroenlucht verspreiden: citroenmelisse, citroengeraniums, citroentijm, vuurwerkplant en citroenverbena bijvoorbeeld. Ook een idee: poot een paar uien op de plek waar de katten hun ontlasting doen. Wijnruit, munt, wormkruid, ooievaarsbek en goudsbloemen zijn ook fijne kattenverjagers. Katten graven graag, dus als je gebruik maakt van veel bodembedekkers, zullen ze jouw tuintje eerder ongemoeid laten.

Nog meer trucjes

Internet staat vol met tips om katten uit je tuin te verjagen. Niet alles is even slim. Bovendien wil je vaak ook rekening houden met andere dieren (honden bijvoorbeeld) die wél in die tuin mogen rondbanjeren. Zo zijn cacaodoppen geen aanrader, omdat die tot vergiftiging bij de hond kunnen leiden. Peper strooien is ook niet handig: honden kunnen dat eten en proeven niet altijd dat het scherp is. Wat wel het proberen waard is: koffiedik, knoflook en citroen- of mandarijnschillen strooien. Een laag gaas ingraven net onder de aarde kan ook helpen. Katten kunnen dan niet graven en planten groeien er doorheen. Twee middelen die je in het tuincentrum kunt kopen en niet gevaarlijk zijn: Ecostyle Kattenschrikkorrels en GreenGard vloeibare kattenschrik.

Heb je door bovenstaande trucs geen last meer van katten in de tuin, maar wil je wel voorkomen dat muizen jouw huis als onderkomen kiezen? Met deze tips houd je ze buiten de deur.

Auteur: Sarah Saarberg