Ga naar de inhoud

Last van katten in je tuin? Dit kun je doen bij overlast door katten


Het is om wanhopig van te worden. De (buur) katten die je tuin als hun persoonlijke kattenbak gebruiken. Daarnaast kunnen katten ’s nachts veel lawaai maken en tuinvogels vangen. Wat doe je eraan? Gelukkig zijn er diverse manieren kattenoverlast te verhelpen.

Kattenoverlast, wat is dat eigenlijk?

Kattenoverlast is ook wel het hoge bezoek van de ‘boosdoeners’. Tuinliefhebbers weten er alles vanaf. Katten die hun ontlasting achterlaten tussen de hortensia’s of, erger nog, in de moestuin. Met soms hoogoplopende burenruzies als gevolg. Ook katten die altijd de kattenbak gebruiken, gebruiken tuinen weleens als toilet. Hoe dat werkt? Katten hebben een eigen territorium, waarbinnen ze een voorkeursplek kiezen om hun behoefte te doen. Ze graven het liefst een kuiltje en verstoppen hun drolletjes erin. Op zich keurig, maar liever niet in je tuin. Bovendien kunnen katten ’s nachts weleens voor geluidsoverlast zorgen. Aangezien ze graag in de late avonduren op jacht gaan, wat voor gekrijs zorgt. Zeker wanneer ze een andere buurtkat tegenkomen.

Hoe kun je katten uit de tuin weren?

Het weren van katten uit de tuin is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er milieu- en diervriendelijke manieren om katten uit de tuin te weren. Om te beginnen: probeer je tuin zo ontoegankelijk mogelijk te maken voor de kat. Wees creatief, want katten zijn goede klimmers en springers. Geen voorkeur voor hoge schuttingen? Denk dan aan een haag met stekels, zoals de mei- of vuurdoorn. Daar komt een kat niet eenvoudig doorheen. Je kunt ook kiezen voor gaas. Bevestig gaas onder in je haag of boven op de schutting, zodat katten er moeilijker langs kunnen.

Planten die katten op afstand houden

Om katten te weren, kun je gebruikmaken van planten die katten op afstand houden. Plaats zoveel mogelijk planten in je tuin. Het liefst bodembedekkers. Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet kunnen begraven. En als je dan toch planten aan het plaatsen bent, kies dan voor de volgende soorten.

Aan deze planten hebben katten een hekel:

  • Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
  • Dictamnus (vuurwerkplant)
  • Aloysia triphylla (citroenverbena)
  • Ruta graveolens (wijnruit)
  • Stekelige mei- en vuurdoorn
  • Calendula officinalis (goudsbloemen)

Gebruik geuren die katten verjagen

Er zijn ook luchtjes waar katten met een grote boog omheen lopen. Katten hebben een goed reukvermogen en een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen en lavendel. Er zijn verrassend veel planten die citroenlucht verspreiden: citroenmelisse, citroengeraniums, citroentijm, vuurwerkplant en citroenverbena bijvoorbeeld. Ook een idee: poot een paar uien op de plek waar de katten hun ontlasting doen.

Wat kun je veilig in de tuin strooien tegen katten?

Internet staat vol met tips om katten uit je tuin te verjagen, alleen is niet alles even slim. Bovendien wil je nog rekening houden met andere dieren die wél in de tuin mogen rondbanjeren. Zo zijn cacaodoppen geen aanrader, omdat die tot vergiftiging van honden kunnen leiden. Net als peper, honden zullen dit eten en niet snel doorhebben dat het scherp is. Koffiedik, knoflook en citroen- of mandarijnschillen zijn daarentegen wel een aanrader om te strooien. Wat ook kan helpen is om een laag gaas in te graven, net onder de aarde. Zo kunnen katten niet graven en groeien planten er doorheen. Twee middelen die je in het tuincentrum kunt kopen en niet gevaarlijk zijn: Ecostyle Kattenschrikkorrels en GreenGard vloeibare kattenschrik. Succes gegarandeerd!

Extra tip!

Als bovenstaande tips niet helpen of als je de katten stiekem wél gezellig vindt, kun je er ook voor kiezen om een eigen poepplek voor katten te maken. Hoe doe je dat? Maak een zanderig plekje ergens op een beschut hoekje achter in de tuin of op een plek waar je er geen last van hebt. Plant hier vervolgens wat kattenlokkers, zoals kattengras, steenanjer, vetmuur, gamander, sierhaver of een laagje zacht gras. Een slimme kat snapt dat daar een toilet is. Het enige dat je dan nog moet doen is de drollen van de kat regelmatig opruimen. Met een beetje geluk krijg je de katteneigenaren in de buurt zo ver om dit voor je te doen. 

Lees ook:

Meer over: