Draai voor klassieke weergave

Last van katten in je tuin? Dit kun je doen bij overlast door katten

Het is om wanhopig van te worden: de (buur)katten die je tuin als hun persoonlijke kattenbak gebruiken. Daarnaast kunnen katten ’s nachts erg veel lawaai maken en kunnen ze tuinvogels vangen. Erg vervelend, maar wat doe je eraan? Gelukkig zijn er diverse manieren kattenoverlast te verhelpen.

Kattenoverlast, wat is dat eigenlijk?

Het is het drama van de tuinliefhebber: Katten die hun ontlasting achterlaten tussen de hortensia’s of, erger nog, in de moestuin. Met soms hoogoplopende burenruzies tot gevolg. Zelfs katten die geleerd hebben om de kattenbak te gebruiken, doen het ook nog wel eens buiten. Katten hebben een eigen territorium, waarbinnen ze een voorkeursplek kiezen om hun behoefte te doen. Ze graven het liefst een kuiltje en verstoppen hun drolletjes erin. Op zich keurig, maar liever niet in je tuin. Daarnaast kunnen katten voornamelijk ’s nachts voor overlast zorgen. Katten gaan graag in de late avonduren op jacht, wat voor wat gekrijs kan zorgen. Vooral als ze een andere buurtkat tegen komen…

Hoe kun je katten uit de tuin weren?

Waarschijnlijk wil je katten zo snel mogelijk uit je tuin wegjagen. Dit is helaas wat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er wel wat milieu- en diervriendelijke manieren om de katten uit de tuin te weren. Om te beginnen: probeer je tuin zo ontoegankelijk mogelijk te maken voor de kat. Helaas is dat nog niet zo eenvoudig, want katten zijn goede klimmers en springers. Als je geen zin hebt in hoge schuttingen, kun je denken aan een haag met stekels, zoals de mei- of vuurdoorn. Daar komt een kat niet eenvoudig doorheen. Je kunt ook kiezen voor gaas. Bevestig gaas onderin je haag of bovenop de schutting, zodat katten er moeilijker langs kunnen.

Plantensoorten die katten op afstand houden

Om katten te weren, kun je gebruikmaken van planten. Plaats zoveel mogelijk planten in je tuin. Het liefst bodembedekkers. Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet kunnen begraven. En als je dan toch planten aan het plaatsen bent… Kies dan voor de volgende soorten. Aan deze planten hebben katten een hekel:

• Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek)
• Dictamnus (vuurwerkplant)
• Aloysia triphylla (citroenverbena)
• Ruta graveolens (wijnruit)
• Stekelige mei- en vuurdoorn
• Calendula officinalis (goudsbloemen)

Gebruik geuren die katten verjagen

Er zijn ook luchtjes waar katten met een grote boog omheen lopen. Katten hebben een goed reukvermogen en een hekel aan bepaalde geuren, zoals citroen en lavendel. Er zijn verrassend veel planten die citroenlucht verspreiden: citroenmelisse, citroengeraniums, citroentijm, vuurwerkplant en citroenverbena bijvoorbeeld. Ook een idee: poot een paar uien op de plek waar de katten hun ontlasting doen.

Wat je juist niet moet doen

Internet staat vol met tips om katten uit je tuin te verjagen. Niet alles is even slim. Bovendien wil je vaak ook rekening houden met andere dieren die wél in die tuin mogen rondbanjeren. Zo zijn cacaodoppen geen aanrader, omdat die tot vergiftiging bij de hond kunnen leiden. Peper strooien is ook niet handig: honden kunnen dat eten en proeven niet altijd dat het scherp is. Wat wel het proberen waard is: koffiedik, knoflook en citroen- of mandarijnschillen strooien. Een laag gaas ingraven net onder de aarde kan ook helpen. Katten kunnen dan niet graven en planten groeien er doorheen. Twee middelen die je in het tuincentrum kunt kopen en niet gevaarlijk zijn: Ecostyle Kattenschrikkorrels en GreenGard vloeibare kattenschrik. Succes gegarandeerd!

Maak een eigen poepplek

Als bovenstaande tips niet helpen of als je de katten stiekem wel gezellig vindt, kun je er ook voor kiezen om een eigen poepplek voor katten te maken. Hoe doe je dat? Maak een zanderig plekje ergens op een beschut hoekje achter in de tuin of op een plek waar je er geen last van hebt. Plant hier vervolgens wat kattenlokkers: zoals kattengras, steenanjer, vetmuur, gamander, sierhaver of een laagje zacht gras. Een slimme kat snapt: daar is het toilet. Het is wel aan te raden om drollen van de kat regelmatig weg te scheppen. Kattenhaters zullen bijkans ontploffen bij dit idee, maar wellicht is een rustig gesprek met de katteneigenaren in de buurt een optie? Met een beetje geluk komen zij dan wekelijks met een schepje aanzetten.

Heb je door bovenstaande trucs geen last meer van katten in de tuin, maar wil je wel voorkomen dat muizen jouw huis als onderkomen kiezen? Met deze tips houd je ze buiten de deur.

Auteur: Ilse Bloemendal