Ga naar de inhoud

Zwarte katten: brengen ze voor- of tegenspoed?

Update:

Geloof jij in de zwarte kat? Denk je dat het een dier is dat ongeluk kan brengen of juist geluk? Is er een gegronde reden om bang voor ze te zijn? Het blijkt dat er veel verschillende mythen en aannames zijn over de zwarte viervoeter. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Wat is het bijgeloof over zwarte katten?

Er is een algemeen bijgeloof over zwarte katten, wat betekent dat ze als brenger van tegenspoed worden beschouwd. Dit geloof kan komen van het feit dat veel van deze beestjes worden geassocieerd met pech of geassocieerd worden met mysterieuze en duistere krachten. 

Welke mythes zijn er?

Er zijn enkele populaire mythes over zwarte viervoeters. Lees de 10 meest voorkomende:

  1. Ongeluk: ze kunnen ongeluk brengen. Er is geen bewijs die deze bewering ondersteunt. Maar bijgeloof zegt dat als er een zwarte kat jouw pad kruist dat je de hele dag pech zult hebben.   
  2. Er wordt gezegd dat de zwarte viervoeter iedereen zal aanvallen die de privacy van zijn eigenaar verstoort.  
  3. Geluk: veel mensen geloven juist dat deze katten geluksdieren zijn en dat ze hun baasjes geluk kunnen brengen. Sommige mensen geloven zelfs dat ze magische krachten hebben en je kunnen helpen bij het oplossen van problemen.  
  4. Een populaire mythe over zwarte katten is dat ze heksen zijn.   
  5. Een andere veelgehoorde overtuiging is dat ze de lichamen van mensen kunnen overnemen en dat ze mensen naar hun ondergang kunnen leiden.   
  6.  Magische krachten; sommige mensen geloven dat ze kunnen teleporteren en dat ze in elk ander dier kunnen veranderen wat ze maar willen.  
  7. De zwarte kat is een huisdier en kwade hulp van de heks.  
  8. Ze in Engeland brengen geluk: Engelse zeelui gingen graag aan boord wanneer er ook een zwarte poes aanwezig was. Naast muizenvanger zijn bracht de zwarte kat ook geluk en zou het schip een veilige terugreis beloven.   
  9. Zwarte godin in Egypte: de bekende mythologische afbeeldingen van een zwarte kat stellen de godin Bastet voor, de Egyptische godin van de vruchtbaarheid. De Egyptenaren geloofden dat hun rijkdom en voorspoed door de katten kwam.  
  10. Ze zouden door hun kleur meer ziektes hebben.

Waar komt het bijgeloof vandaan?

Het bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen heeft in Europa een lange traditie. Al in de Middeleeuwen werden katten met zwarte magie, de duivel en hekserij in verband gebracht. Er is geen pasklaar antwoord op het bijgeloof. Sommige mensen geloven dat de kat je geluk opzettelijk saboteert, terwijl anderen juist geloven dat het een zegen is. Ongeacht de reden, de zwarte kat is een symbool van geluk of ongeluk. Het is natuurlijk aan jezelf of je er wel of niet voor kiest om er een in je omgeving te hebben. 

Meer over: