Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

De grote voorjaarsschoonmaak inclusief stappenplan

Het is weer lente: de hoogste tijd om het in en rondom huis lentefris te maken. Hoe moet je die overvolle keukenkastjes aanpakken? Waarmee maak je je eigen zonnepanelen schoon? En hoe eindig je in 5 minuten met een schoon toilet? We nemen je mee in de voorjaarsschoonmaak van 2022.

Stappenplan grote voorjaarsschoonmaak – zo pak je het aan!

De keuken schoonmaken, het toilet poetsen en de koelkast soppen: genoeg te doen. Maar wat is nou de meest efficiënte volgorde? Volg dit stappenplan en je huis is snel weer schoon én opgeruimd. 

1. Neem de tijd

Een grote schoonmaak is (helaas) niet in een paar uur gedaan. Trek hier gerust een hele dag voor uit. Misschien zelfs twee of meerdere! Het is even een klusje, maar het is het zeker waard. Plan een dag in, neem een dagje vrij en vraag een vriend(in) om te helpen. Samen schoonmaken is veel gezelliger.

2. Voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen is het verstandig om een rondje door het huis te lopen. Maak een lijstje van wat je per kamer wilt schoonmaken of veranderen. Een nieuwe kleur op de muur? Die vieze vlek op de grond aanpakken? De radiator stofvrij krijgen? Zet alles wat in je opkomt op papier. Nummer tot slot deze punten, 1 = meest belangrijk = 10 minst belangrijk. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat je moet doen en wat de meeste prioriteit heeft.

3. Haal alle schoonmaakmiddelen in huis

Bedenk vervolgens wat voor schoonmaakmiddelen je hiervoor nodig hebt. Heb je alles al in huis? Zorg dat je alle schoonmaakmiddelen in huis hebt. Niets is vervelender dan als je er halverwege het schoonmaken achter komt dat je niet genoeg zeep of doekjes hebt. Sla goed in bij je plaatselijke supermarkt of bestel het online. 

Voorraad schoonmaakmiddelen inslaan en thuisbezorgd

4. Opruimen

Ga je dan eindelijk starten met de grote voorjaarsschoonmaak? Begin met een grondige opruimronde. Alles moet zo veel mogelijk opgeruimd zijn, zo kost schoonmaken veel minder tijd. Als je toch bezig bent, neem dan gelijk afscheid van alle overbodige spullen in huis. Sla geen enkele kast of ruimte over. Ja, ook je kleding- en voorraadkast! Lees ook onze tips om te starten met consuminderen.

5. Aan de slag met je stappenplan

Nu je alles in huis hebt, en er geen overbodige spullen meer in huis staan – ben je klaar voor de grote schoonmaak. Pak je lijstje erbij en begin met afvinken. Start met de punten die het meest belangrijk zijn, dan heb je die alvast gedaan. Heb je een dipje? Ga dan verder met een punt die wat minder moeite kost, zodat je die snel afvinkt. Je zult zien dat het afvinken je meer motivatie geeft om door te gaan. Daarnaast loont het harde werken. Hoe langer je bezig bent, hoe meer resultaat je ziet.

6. Afstoffen, stofzuigen en dweilen

De puntjes op de i: maak je huis stofvrij. Zodra je huis stofvrij en afgestoft is, begin je met stofzuigen. Doe dit van boven naar beneden. Zo loop je ook geen stof door het huis. Wil je dan de bank of stoffen stoelen ook uitzuigen, doe dit voordat je de vloer gaat zuigen. Maak daarna een sopje en maak alle meubels schoon met een doek. Tot slot even dweilen – en klaar ben je.

Stappenplan-voorjaarsschoonmaak

Onder je bed of boxspring schoonmaken

De plek die je te allen tijde controleert wanneer je een hotelkamer verlaat, maar waar je in je eigen huishouden niet vaak komt: onder het bed. Dit is dan ook de plek waar de meeste stofwolken hangen. Zeker wanneer je over een boxspring bezit, is het lastig om het écht schoon te houden. Haal er een plumeau en een grote vloerdoek bij om onder een boxspring of laag bed te boenen. Bij een elektrisch verstelbaar bed – tot aan de vloer – kun je het bed zo hoog mogelijk zetten. Zorg er op deze manier voor dat je het stof naar één plek veegt, waar je met de stofzuiger bij kunt.

De keuken schoonmaken

Of je nu hebt gekookt, een boterham hebt gesmeerd of slechts boodschappen hebt uitgepakt, het lijkt wel of de keuken geen dag zonder schoonmaakdoekje kan overleven. Als er een moment is waarop je de hele keuken grondig aan moet pakken, is het wel in het voorjaar. Naast het schoonmaken van het fornuis, de oven/magnetron en de greepjes van alle keukenkastjes, is het ook tijd om de inhoud van de keukenkastjes te bekijken.

Vaak heb je na al die inkopen – om de winter door te komen – geen zicht meer op wat er al tijden in staat. Haal alle producten eruit, gooi weg wat je niet gebruikt of wat wellicht over de datum is en zorg ervoor dat alle verpakkingen goed dichtzitten. Was glazen – die je niet regelmatig gebruikt – af of stop ze in de vaatwasser. Zodra je een keukenkastje hebt leeggehaald, ga je er meteen met de stofzuiger en een spons doorheen.

Het toilet schoonmaken

Tenslotte het minst leuke schoonmaakklusje: het toilet reinigen. Daarom nemen we je er in 5 minuten doorheen. Spuit bleek onder de toiletrand, poets het na met je toiletborstel en laat het intrekken terwijl je de toiletborstel rechtop in de pot laat staan. Zo wordt deze ook eindelijk schoon. Spuit vervolgens allesreiniger op de bril, de spoelknop en de randen van het toilet en laat opnieuw intrekken. Neem alles af met een schone, vochtige vaatdoek. Ga de binnenkant van de pot nog een keer na met de toiletborstel en spoel het toilet door om alle schoonmaakspullen te verwijderen. Je toilet is weer lentefris.

TIP uit grootmoeders tijd: Pak een koffiekopje vol met baking soda en een kopje azijn. Gooi het in de wc-pot en laat het tien minuten in het toilet bruisen. Vervolgens pak je de wc-borstel erbij en zul je zien dat ook de afvoer van je toilet stralend schoon wordt.

De koelkast schoonmaken

De koelkast is nog zo’n onderdeel van de keuken die extra aandacht verdient. Maak de koelkast een keer helemaal leeg en haal alle planken door een sopje. Vaak zijn de onderdelen vaatwasbestendig. Verwijder etensresten die inmiddels tegen de binnenkant van de koelkast zijn gevroren en controleer de koelkast op gebreken. Gaat het koelkastlampje nog aan bij het openen? Ligt er geen water onder in de koelkast? In het laatste geval kan het zijn dat de afvoer verstopt is geraakt. Prik met een satéprikker – gewikkeld in een stukje keukenpapier – in de afvoer achter de koelkast. En controleer natuurlijk de houdbaarheidsdatum van de producten, voordat je deze terugzet in de koelkast. Heerlijk zo'n opgeruimde koelkast als je de koelkastdeur opent!

7. Met geurstokjes en een bos bloemen maak je het helemaal af

Het hele huis is spik en span. Fijn! Maak het af met een paar geurstokjes in huis. Of wat dacht je van een frisse huisspray? Zet tot slot een bos voorjaarsbloemen op tafel. Die heb je wel verdiend na de grote voorjaarsschoonmaak en wat extra rust. Je moet jezelf ook belonen. Het resultaat? Het is alsof je in een ander huis woont!

8. Vergeet ook de buitenkant van je huis niet!

Nu je huis grondig is schoongemaakt, is het tijd voor de buitenkant van je huis. Ramen lappen, de kozijnen schoonmaken … Laat alles weer glimmen. Als je hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, kun je deze het beste in het voorjaar reinigen. In ieder geval in de maand mei, omdat ze vanaf dat moment veel energie opwekken. Welk schoonmaakmiddel je het best kunt gebruiken? Géén, eigenlijk! Gebruik een zachte doek, een spons en water en laat agressieve chemische producten, schuursponsjes en harde borstels achterwege, om beschadiging te voorkomen. Ga alleen aan de slag met je zonnepanelen, als dit op een veilige manier kan.

Lees ook:

Bronnen: Consumentenbond, LeukeGeit, Vattenfal
Auteurs: Anouk Bruel, Ilse Bloemendal