Ga naar de inhoud

Stinkende vuilnisbak zelfs ná het schoonmaken? 13 beste tips!

Update:
Vuilnisbak vieze geurtjes

Een stinkende vuilnisbak is vreselijk. Het is alsof je een eindeloze strijd voert om die onaangename geur te verbannen, en net wanneer je denkt dat je hebt gewonnen, keert de nare geur genadeloos terug. Hoe krijg je vieze geur uit prullenbak?

De inspanningen die je hebt geleverd om de vuilnisbak weer fris te laten ruiken, lijken soms tevergeefs. Het is frustrerend en teleurstellend. Wees gerust, er is hoop.

In dit artikel gaan we verder dan de standaard schoonmaakmethoden en delen we effectieve tips om die penetrante geur voorgoed te verslaan. Bereid je voor op een frisse geur!

Met deze 13 tips wordt je vuilnisbak schoon:

1. Grondige reiniging stinkende vuilnisbak

Het begint allemaal met een grondige schoonmaak. Verwijder alle vuilniszakken en maak de vuilnisbak schoon met warm water en zeep. Voeg eventueel een beetje azijn toe, omdat azijn bekend staat om zijn natuurlijke reinigende eigenschappen en geurverwijderende vermogen.

2. Gebruik van baking soda tegen geur

Baking soda is een krachtige geurabsorbeerder. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op de bodem van de vuilnisbak voordat je de nieuwe vuilniszak plaatst. Herhaal dit elke keer als je de vuilnisbak schoonmaakt. Baking soda helpt om ongewenste geuren te neutraliseren. Baking soda haal je gewoon in de supermarkt.

3. Gebruik van koffiedik tegen vieze geuren

Koffiedik is nog een natuurlijk middel dat geuren kan absorberen. Leg een laagje koffiedik op de bodem van de vuilnisbak of plaats een open bakje met koffiedik in de vuilnisbak. De koffiegeur zal snel de nare geuren neutraliseren.

4. Citrusvruchten schillen

Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, hebben niet alleen een verfrissende geur, maar ze bevatten ook natuurlijke oliën die ongewenste geuren kunnen maskeren. Gooi de schillen van citrusvruchten in de vuilnisbak voor een frisse geur.

5. Essentiële oliën in je stinkende vuilnisbak

Voeg een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe aan een watje of een stuk stof en plaats het in de stinkende vuilnisbak. Lavendel, eucalyptus en tea tree olie zijn bijzonder effectief in het bestrijden van geuren.

6. Actieve koolstof onder je vuilniszak

Plaats een zakje actieve koolstof in de vuilnisbak. Actieve koolstof staat bekend om zijn vermogen om geuren te absorberen en is verkrijgbaar in de vorm van kleine zakjes die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in vuilnisbakken.

7. Regelmatig legen en schoonmaken

Voorkom ophoping van afval in de vuilnisbak door deze regelmatig te legen. Hoe langer afval in de vuilnisbak blijft, hoe groter de kans op onaangename geuren. Deze geuren blijven nog lange tijd hangen, ook als je de vuilnisbak geleegd hebt. Een regelmatige leging houdt de vuilnisbak fris.

Hoe vaak moet je je vuilnisbak legen?

Het legen van je vuilnisbak hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de vuilnisbak, het aantal mensen in je huishouden, het soort afval dat je produceert en de regels van je lokale vuilnisophaaldienst. Over het algemeen wordt geadviseerd om de vuilnisbak regelmatig te legen om geuren, ongedierte en overloop te voorkomen.

Voor een gemiddeld huishouden wordt aanbevolen om de vuilnisbak minstens één keer per week te legen, maar dit kan variëren. Als je veel organisch afval produceert of als je huisdieren hebt, moet je mogelijk vaker legen om geuren te voorkomen. Organisch afval kan al binnen enkele uren gaan stinken.

Een te grote vuilnisbak biedt wellicht gemak omdat je minder vaak moet legen, maar is een valkuil qua vieze geurtjes.

8. Soda in je stinkende prullenbak

Soda helpt slechte geuren in vuilnisbakken te verminderen. Bestrooi de soda op de bodem van de vuilnisbak of rechtstreeks in de vuilniszak, zodat de soda alle vuile geuren absorbeert. Soda kan ook worden gebruikt voor andere huishoudelijke taken.

9. Strooi een laagje kattenbakvulling in de vuilniszak

Vuile aroma’s in vuilniszakken bevatten meestal verschillende vloeistoffen op de bodem. Deze gassen verspreiden de vuile geur. Gebruik waterbestendige kattenbakstenen en bedek daarmee vuilnisbakken en -vuilniszakken. De kattenbakstenen absorberen vloeibare deeltjes en neutraliseert slechte geuren.

10. Waarom stinkt mijn vuilnisbak? Leg er een krant onderin

Een andere tips is om kranten in de vuilniszakken te plaatsen. Als lekkende zakken onverwacht gebeuren, is het gemakkelijk om de krant en de geuren te vervangen. Bewaar daarom vanaf nu je oude kranten of reclamefolders en pas deze handige tip toe.

11. Koffiebonen op de bodem van je vuilnisbak

Koffie ruikt lekker. Een kenmerk van koffiebonen is zijn vermogen om geur te absorberen. Het kan ook nuttig zijn in de vuilnisbak. Met een laagje koffiebonen verminder je de vieze geurtjes van stinkend afval.

12. Heeft je prullenbak geen filterhouder?

Niet alle afvalcontainers hebben een speciaal filter om de geuren te scheiden. Het is ook mogelijk om een interne filter te installeren. Het filteroppervlak is plakkerig en je stopt het in de prullenbak.

13. Stinkende vuilnisbak onder de douche

Blijft je vuilnisbak stinken, ook na het schoonmaken? Leg een vaatwastablet of doe een kleine hoeveelheid afwasmiddel in de vuilnisbak. Laat dit even weken. Spoel daarna schoon onder de douche en droog de vuilnisbak na.

Lees ook het artikel als je last van maden in de vuilnisbak hebt.

Stappenplan vuilnisbak schoonmaken

Volg je deze stappen dan weet je zeker dat je vuilnisbak grondig schoongemaakt is.

@onlinekeukenveiling

Soda kan wonderen verichten! Met 3 eetlepels soda aan de bodem van de prullenbak kan de stank tot 70% minder eorden.🗑️ #foryou #voorjou #kitchen #homehacks #cleaner #springcleaning

♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Meer over: