Ga naar de inhoud

Maden in de kliko bestrijden doe je met deze groene tips

Update:
Maden in container

Maden in je kliko, daar krijg je toch de kriebels van. Vooral in de zomer zie je ze op de bodem en op de rand van de kliko kronkelen. Het is een grote uitdaging, vooral bij temperaturen boven de 20 graden Celsius, om ze dan te weren.

Wat te doen met maden uit kliko? Wij weten wel raad met ze, lees verder.

Maden komen op vochtige warme plekken af

Bij warm weer merken we vaak dat maden zich snel vormen in je kliko. Dit geldt zowel voor je restafvalbak als voor die voor GFT. En eenmaal aanwezig, zijn ze lastig te verwijderen. Dus is het verstandig om ervoor te zorgen dat je voorkomt dat vliegen eieren leggen in je afvalbak.

De handigste, goedkoopste en meest duurzame tip is om in de zomer zonlicht binnen te laten schijnen. Dit is heel eenvoudig te doen door een houten plankje of balkje tussen de klep van je container te leggen. De vliegen zien dan deze ruimte niet aan voor kraamkamer. Het is dan minder vochtig en het lucht beter door in de bak. Zo voorkom je dat de maden zich in het donker voortplanten in je kliko.

Lavendeltakken in container voor bestrijding

Een andere ‘zeer groene’ manier om maden in de container te weren is met een lavendel. Maden houden niet van de sterke geur van de bloemen en bladeren van de lavendelplant: lavendel is dé natuurlijke vijand van maden. Plant je dit jaar nog een lavendelstruik in je tuin, dan heb je volgend jaar voldoende voorraad als luchtverfrisser en bestrijder van maden. En bovendien zorgt de lavendel voor een heerlijk parfum in je tuin en voor een aangename camouflage van de stankoverlast in je kliko.

Hoe ontstaan maden? Dat lees je op GoeieVraag.

Hier zijn nog meer tips om maden te weren:

  • Verpak voedselresten: Zorg ervoor dat voedselresten altijd goed zijn verpakt voordat je ze in de groene container gooit. Gebruik bijvoorbeeld een papieren zak of wikkel het in krantenpapier voordat je het weggooit.
  • Gebruik biologisch afbreekbare zakken: Plaats je groente- en fruitafval in biologisch afbreekbare zakken voordat je ze in de container doet. Deze zakken voorkomen niet alleen dat maden zich in het voedsel nestelen, maar ze helpen ook bij het composteringsproces.
  • Maak de container regelmatig schoon: Was de container regelmatig met water en zeep om eventuele voedselresten of geuren te verwijderen die maden aantrekken. Een beetjes schoonmaakazijn verdunt in water doodt ook larveneieren en maden.
  • Voeg droge materialen toe: Voeg droge materialen zoals bladeren, stro of zaagsel toe aan de container. Dit helpt het vocht te absorberen en maakt de omgeving minder aantrekkelijk voor maden. Zand strooien onder de deksel is ook een goede afweer.
  • Plaats container in de schaduw: Als het mogelijk is, zet containers op een koele, schaduwrijke plek. Warmte versnelt namelijk het ontwikkelingsproces van maden.
  • Composteer goed: Zorg ervoor dat je groene afval goed composteert. Een goed composteerproces doodt maden en vliegeneieren in een vroeg stadium.
  • Gebruik biologische middelen: Er zijn biologische middelen op de markt die helpen om maden op een natuurlijke manier te bestrijden. Informeer bij tuincentra of er milieuvriendelijke producten beschikbaar zijn.

Het is belangrijk om een gezonde en hygiënische omgeving te behouden om overlast van ongedierte te voorkomen. Door deze en andere maatregelen te volgen, verminder je de kans op dit ongewenste gepeupel.

Bonustip: Hedera en een snufje zout toevoegen aan je GFT bak helpt ook. Dr Groen legt het uit in onderstaande video:

Meer over: