Ga naar de inhoud

Ontspullen, zo kun je dit het beste doen in huis

Update:
Ontspullen huis

Kom je om in de spullen? Dan is de tijd om te ontspullen nu aangebroken. Ontdek wat de beste manieren zijn om je huis effectief op te ruimen. Leer hoe je je leefruimte kunt optimaliseren met deze handige tips.

Is je huis opgeruimd? Dan ben je zelf opgeruimd!

In de wereld van vandaag, waarin alles snel gaat, is het behouden van een opgeruimde leefruimte essentieel voor een vredig en georganiseerd leven. Cabaretier Brigitte Kaandorp verbaasde zich in 2009 al over al die ‘dingen’ die ongezien zomaar je huis insluipen. Lees vooral verder om te kijken hoe je van al je overbodige spullen afkomt en bekijk zeker ook de video met Brigitte onderaan deze blog.

Wat is ontspullen?

Ontspullen betekent het organiseren en vereenvoudigen van je leefruimte door onnodige items te verwijderen, waardoor een schonere en meer georganiseerde omgeving ontstaat. Ontspullen verbetert niet alleen de esthetiek van je huis, maar bevordert ook mentale helderheid en vermindert stress. Het stelt je in staat je te concentreren op wat echt belangrijk is, zonder teveel prikkels om je heen. Door te ontspullen, herwin je controle over je bezittingen, uitgavepatroon, verminder je besluitvormingsvermoeidheid en bereik je een harmonieuzere en efficiëntere levensstijl.

Ga aan de slag met ontspullen

  • Beoordeling van je leefruimte: begin met het evalueren van elke kamer om gebieden te identificeren die moeten worden opgeruimd. Maak aantekeningen van spullen die je niet meer nodig hebt of gebruikt.
  • Sorteren en categoriseren: categoriseer items als bewaren, doneren of weggooien. Wees eerlijk tegenover jezelf en bewaar alleen dingen die waarde toevoegen aan je leven.
  • Stel realistische doelen: stel haalbare doelen voor het opruimen van elke kamer. Begin met kleinere, beheersbare ruimtes.

Marie Kondo methode

De gevleugelde uitspraak van de opruimgoeroe Marie Kondo luidt: “Krijg je bij het vasthouden van je spullen een warm gevoel, dan mag je het bewaren. Voel je niets bij het voorwerp? Doe het dan weg!” Ze doelt hier met name op de jurkjes uit je kledingkast of boeken. Jij snapt natuurlijk ook wel dat niet iedereen warmloopt bij het vasthouden van de gereedschapskist. Die kun je na het uitsorteren gewoon terugzetten in de schuur of in de garage.

Ontspullen in huis

  • Ontspullen van de woonkamer: creëer een gezellige en meer ruimtelijke woonkamer door overmatig meubilair en decoratieve items te verminderen.
  • Ontspullen van de keuken: organiseer je keuken door ongebruikte keukengerei, apparaten en voedsel dat over de datum is of daar al heel lang staat weg te doen.
  • Ontspullen van de slaapkamer: vereenvoudig je slaapkamer door kleding en accessoires weg te geven die je niet meer draagt of nodig hebt.

TIP: Het kan een tijdrovende (maar erg leuke) klus zijn om je kleding online te verkopen en weer wat geld terug te verdienen.

Voor de garage geldt hetzelfde: breng spullen die je niet meer gebruikt weg.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Hoe vaak moet ik mijn huis opruimen?

Het is raadzaam om je huis elke 6 maanden op te ruimen om een georganiseerde leefruimte te behouden. Het doneren van items in goede staat is een geweldige manier om anderen te helpen. Je kunt ze via het internet aanbieden op marktplaats of tweedehands.net of naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt brengen. Afvaldepots hebben ook vaak een plek waar ze spullen verzamelen die ze voor jou naar de kringloop brengen.

Ontwikkel de gewoonte om regelmatig op te ruimen, te organiseren en bewust te zijn van wat je je huis binnenbrengt. Een goed voorbeeld zijn schoenen. Daar kun je er niet genoeg van hebben. Maar welke trek je nu wel en niet meer aan? Elke keer als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen koopt, gooi dan 1 ‘oud’ paar weg. Zo voorkom je dat je net als Imelda Markos wordt. Hetzelfde geldt ook voor jurkjes in een overvolle kast. Dun je garderobe een keer goed uit, sorteer op seizoen en vul alleen aan wat je echt nodig hebt.

Cabaretier Brigitte Kaandorp vertelt over de wanorde bij haar thuis >>

Kortom: Het ontspullen van je huis gaat verder dan het creëren van meer leefruimte.

Is je huis opgeruimd? Dan ben je zelf opgeruimd!

Meer over: