Ga naar de inhoud

Vuurwerk en huisdieren, dit kun je ’t beste doen

Update:
Huisdier en vuurwerk

Oudejaarsavond is altijd heel gezellig, maar dat vuurwerk vindt niet iedereen even fijn. Vooral wanneer je ook nog eens een huisdier hebt dat doodsangsten uitstaat met al dat geknal.

De komende jaarwisseling mag in de meeste gemeenten vuurwerk worden afgestoken. In 16 gemeenten geldt overigens wel een vuurwerkverbod. Voor vuurwerkliefhebbers buiten die gemeenten is dit goed nieuws. Met onderstaande tips hebben jij en je huisdier(en) en het minste last van vuurwerkgeluiden op oudejaarsavond (en de dagen ervoor natuurlijk ook, want er wordt zelfs nu al flink geknald).

Veilig vuurwerk kopen doe je zo!

Je kunt dit jaar op 3 dagen vuurwerk kopen. De verkoopdagen in 2023 zijn donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Als consument mag je alleen vuurwerk kopen bij winkels met een vergunning. Aangezien de gemeente deze vergunning verleent, kan je bij hen navragen waar de legale verkooppunten te vinden zijn. Dan weet je zeker dat je veilig vuurwerk koopt!

Als je vuurwerk koopt via een webshop, moet je er ook op letten dat het een legaal verkooppunt is om boetes te voorkomen. Je (klein)kinderen op pad sturen om voorwerk te kopen gaat helaas niet. De minimale leeftijd voor het kopen van vuurwerk is 12 of 16 jaar. Wanneer je vuurwerk koopt, krijg je er meestal een gratis vuurwerkbril bij. Neem deze vooral mee.  

Zo hebben je huisdieren het minste last van vuurwerk

Zo vervelend als jij vuurwerk vindt, zo bang kunnen huisdieren ervan worden. Knaagdieren kunnen zelfs van schrik een hartaanval krijgen, maar ook honden en katten vinden het geknal meestal geen pretje. Er is een aantal dingen die je kunt doen om de stress bij je viervoeter te verminderen. Vuurwerk en huisdieren zijn totaal geen goede combinatie!

  1. Laat ze onder geen beding alleen, dit zal de stress alleen maar verhogen
  2. Je kunt van tevoren oefenen door vuurwerkgeluiden af te spelen voor je huisdier. Begin met een laag volume, zet het geluid steeds iets harder, tot ze er niet meer van schrikken  
  3. Laat je hond op tijd uit. Dan hoef je niet meer naar buiten op het moment dat er vuurwerk afgestoken wordt  
  4. Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar houdt de kat op oudejaarsavond binnen voor zijn eigen veiligheid  
  5. Zorg voor plekjes waar je hond of kat kan schuilen, zoals donkere en kleine hoekjes. Katten voelen zich bijvoorbeeld vaak fijn in een kartonnen doos  
  6. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn om het geluid van het vuurwerk te minimaliseren  
  7. Sluit de gordijnen en zet de televisie of radio aan: dit zal afleiden van het geluid buiten. Dit is voor jezelf natuurlijk ook fijn, als je geen liefhebber bent van het geknal 
  8. Blijf zelf zo rustig mogelijk  
  9. Doe leuke spelletjes met je huisdier om ze af te leiden  
  10. Straf je huisdier nooit wanneer deze een angstige reactie heeft

Bronnen: Rijksoverheid, NOS. Foto: Laura Kurz

Meer over: