Ga naar de inhoud

Koningin Máxima bakt Alfajores volgens haar moeders recept

Update:
Maxima koekjes

Hoe leuk is dat onze Koningin Máxima lekkere Argentijnse koekjes bakt! Ze doet dit volgens een authentiek recept. Wil jij ook het lekkere recept van deze ‘alfajores de dulce de leche’? 

Argentijnse koekjes bakken doe je zo

Hier is een basisrecept voor ‘alfajores de dulce de leche’ met de ingrediënten voor deze zoete koekjes:

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eierdooiers
  • 250 g bloem
  • 50 g maïzena (maïszetmeel)
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling:

  • 300 gram dulce de leche. Dit is kant-en-klaar te kopen in de supermarkt of zelf te maken door gezoete gecondenseerde melk langzaam te koken tot het dik en gekarameliseerd is.
  • Geraspte kokos

Tekst gaat onder de foto verder >>

De instructie: koekjes volgens het recept van onze Koningin!

Wanneer je alle ingrediënten in huis hebt kun je beginnen. Ga aan de slag met deze 8 stappen:

  1. Voorbereiding: verwarm de oven voor op 180°C (356°F). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Koekjesdeeg: in een grote kom, klop je de zachte boter en poedersuiker samen tot een romig mengsel. Voeg dan het vanille-extract en eierdooiers toe en meng goed.
  3. Droge ingrediënten: zeef de bloem, maïzena en bakpoeder boven het botermengsel. Meng alles goed samen tot een glad deeg. Het deeg moet zacht en enigszins plakkerig zijn. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
  4. Koelen: wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten tot 1 uur in de koelkast rusten. Dit maakt het gemakkelijker om later vorm te geven.
  5. Uitrollen en vormen: bestuif een schoon oppervlak met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter. Snijd kleine cirkels uit het deeg (ongeveer 5-6 centimeter in diameter) met behulp van een koekjessnijder of een glas.
  6. Bakken: Plaats de gesneden koekjes op de bakplaat, houd zo’n 2 cm afstand van elkaar. Bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten of tot ze licht goudbruin zijn aan de randen. Houd een oogje in het zeil, want de baktijd kan variëren afhankelijk van de oven en de dikte van de koekjes. 
  7. Vullen: haal de koekjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Smeer vervolgens een royale hoeveelheid dulce de leche op de onderkant van een koekje en druk een 2e koekje erbovenop om een sandwich te maken. Herhaal dit proces totdat alle koekjes zijn gevuld.
  8. Optioneel: Om een mooie presentatie te krijgen, kun je de zijkanten van de alfajores in poedersuiker dippen of ze bestrooien met poedersuiker. Of nog beter De randen, zijkanten rollen door de geraspte kokos.

Je ‘alfajores de dulce de leche’ zijn nu klaar om te worden geserveerd! Geniet van deze heerlijke Zuid-Amerikaanse traktatie. Bewaar ze in een luchtdichte container om ze vers te houden.

Waarom is Máxima zo dol op deze zoete, dubbele koekjes?

Het feit dat ‘alfajores de dulce de leche’ het lievelingskoekje van koningin Máxima van Nederland is, is gebaseerd op haar Argentijnse afkomst en culturele achtergrond. Koningin Máxima werd geboren in Buenos Aires, Argentinië, voordat ze met koning Willem-Alexander trouwde en naar Nederland verhuisde.

In Argentinië zijn ‘alfajores de dulce de leche’ een iconische zoete lekkernij en een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur. Ze maken deel uit van de jeugdherinneringen en worden vaak geassocieerd met warmte, gezelligheid en gelukkige momenten. Voor veel Argentijnen zijn ze een bron van trots en een symbool van hun nationale identiteit.

Aangezien koningin Máxima is opgegroeid in Argentinië, heeft ze waarschijnlijk veel herinneringen aan het eten van deze heerlijke koekjes tijdens haar jeugd. 

“Ik ben met Alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken”, aldus Máxima in het Facebookbericht van Het Koningshuis.

Geschiedenis van deze zachte, boterachtige koekjes

De geschiedenis van alfajores de dulce de leche gaat terug naar de middeleeuwen en heeft wortels in Arabische gevulde koekjes. Deze lekkernijen verspreidden zich over het Iberisch schiereiland, waar ze bekend werden als ‘alfajores’. Toen de Spanjaarden naar Zuid-Amerika migreerden, brachten ze deze traditie mee.

In Argentinië ontstond de toevoeging van ‘dulce de leche’ aan de koekjes, een zoete karamelachtige vulling. Dit werd snel populair en ‘alfajores de dulce de leche’ werden een geliefde zoete lekkernij in het land en andere Zuid-Amerikaanse landen.

5 Vergelijkbare zoete lekkernijen zoals de Argentijnse koekjes

Verschillende Europese landen hebben vergelijkbare zoete lekkernijen of gebakjes die als typisch voor hun eigen culinaire cultuur worden beschouwd. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Frankrijk – Macarons: dit zijn delicate, kleurrijke koekjes gemaakt van amandelmeel, eiwitten en suiker. Ze hebben een zachte textuur en zijn vaak gevuld met verschillende smaken van ganache, botercrème of jam.
  2. Italië – Cannoli: dit zijn buisvormige gebakjes gemaakt van gefrituurd deeg en worden traditioneel gevuld met een romige ricotta, vaak op smaak gebracht met vanille, chocolade of citroen.
  3. Portugal – Pastéis de Nata: ook wel bekend als Portugese custardtaartjes, zijn kleine bladerdeegtaartjes gevuld met een heerlijke custardvulling die licht wordt gekarameliseerd tijdens het bakken. Custard is een mengsel van eieren en melk. 
  4. Griekenland – Baklava: dit is een zoet en knapperig gebak dat bestaat uit laagjes filodeeg, noten en suikersiroop. Het is een populaire lekkernij in Griekenland en andere landen in het Midden-Oosten en de Balkan.
  5. Hongarije – Dobos-taart: dit is een Hongaarse lekkernij die bestaat uit lagen chocoladecake gevuld met chocoladecrème en bedekt met een harde karameltopping.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik heb zin in een koekje! Eet smakelijk en veel plezier met het zelf bakken van de koekjes!

Meer over: