Ga naar de inhoud

Marktplaats onder vuur om illegale verkoop Scottish Fold katten

Update:
Marktplaats onder vuur vanwege Scottish Fold katten

Ondanks een fokverbod dat in 2014 is ingesteld, worden Schotse vouwoorkatten, ook wel bekend als de Scottish Fold, nog steeds te koop aangeboden in Nederland. Het verbod geldt zelfs voor gekruiste rassen. Onder andere op Marktplaats zijn ze nog illegaal te verkrijgen.

Toezichthouders zoals de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zijn belast met de handhaving van dit verbod. Recent onderzoek toont aan dat er overtredingen plaatsvinden.

Invloed fokverbod op Scottish Fold katten via online-handel

Volgens dit onderzoek door House of Animals zijn er in de laatste 3 maanden meer dan 100 advertenties gevonden. Hierin bieden ze Scottish Fold-kittens te koop aan. Dit onderzoek, uitgevoerd, door undercoveronderzoek bij verschillende aanbieders, stelde vast dat deze verkopers zich volledig bewust zijn van het ingestelde fokverbod. Desondanks fokken ze nog steeds met de Scottish Fold. Ze zijn ’toevallig’ gedekt door een Britse korthaar van de buren.

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat vrouwtjeskatten werden gedekt door een Scottish Fold-kater. Die openlijk als dekkater op Marktplaats geadverteerd staat. Karen Soeters, oprichter van House of Animals, noemde het zorgwekkend dat er in Nederland in zo’n grote mate wordt gefokt en gehandeld met deze dieren zonder dat er handhaving plaatsvindt.

Waarom zijn Schotse vouwoorkatten verboden?

De reden achter de bezorgdheid voor deze katten heeft te maken met een genetische mutatie die de oorvouw veroorzaakt. Deze mutatie kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsaandoeningen en osteochondrodysplasie. Dit heeft geleid tot ethische zorgen over het fokken van katten met deze kenmerken. Sommige dierenwelzijnsorganisaties hebben opgeroepen tot een verbod op het fokken en verhandelen van dit ras.

Hoewel ze niet overal verboden zijn, worden ze soms geweerd vanwege zorgen over dierenwelzijn en gezondheid.

Dit is een lijst met dingen die katten niet leuk vinden.

Verliefd op een Scottish Fold kitten

De tekst gaat onder de video verder >>

Marktplaats als platform voor verboden handel

Het probleem wordt verder verergerd door het feit dat Marktplaats, een populair online handelsplatform, als medium wordt gebruikt voor het aanbieden van deze verboden waar. House of Animals heeft hierover een klacht ingediend bij Marktplaats, maar het bedrijf verdedigt zich door te stellen dat het alles doet om misbruik van het platform te voorkomen.

Hoewel het vereist is voor aanbieders van honden en katten om te betalen voor adverteren, wat helpt bij het snel opsporen van deze mensen, bevestigt het bedrijf ook dat ze samenwerken met de NVWA om toezicht te houden op advertenties voor dieren. Advertenties die niet voldoen aan de wet- en regelgeving verwijderen ze en ze ondernemen acties tegen aanbieders. Volgens Marktplaats ondernemen zij de nodige stappen als het houden van Scottish Fold-katten bij wet verboden wordt.

Groeiende aandacht Schotse vouwoorkatten (Scottish Fold)

De aandacht voor de Schotse vouwoorkat neemt toe vanwege de recente spionagefilm ‘Argylle’, waarin de hoofdrolspeelster een Scottish Fold-kat in een rugzak draagt. Ondanks de groeiende populariteit van de kat, blijft het illegale fokken en verkopen van deze dieren een belangrijk aandachtspunt voor zowel dierbeschermingsorganisaties als toezichthouders in Nederland.

Zorgen om Scottish Fold katten door rol in film Argylle

Bekijk de trailer van de film hieronder >>

Bron: nd

Meer over: