Ga naar de inhoud

Belastingdienst controle op Vinted en Marktplaats verkopen

Update:
tweedehands-kleding-verkopen

Verkoop jij regelmatig tweedehands kleding of spullen op Vinted of Marktplaats? Vanaf dit jaar delen deze platformen informatie met de Belastingdienst. Maar wat betekent dit voor jou?

Moet je dan belasting betalen voor elk verkocht kledingstuk of artikel? We hebben het voor je onderzocht.

Vinted en Marktplaats groei

Met de groeiende populariteit van online platforms zoals Vinted, Marktplaats en Bol, is het verkopen van tweedehands producten meer in trek dan ooit tevoren. Maar hoe zit het met de fiscale kant?

Recent ingevoerde Europese regelgeving, bekend als DAC7, vereist dat verkoopplatforms verkoopgegevens doorgeven aan de Belastingdienst.

Toezicht belastingdienst op tweedehands verkopen

Sinds vorig jaar is DAC7 van kracht. Hierdoor moeten verkoopsites zoals Vinted, Marktplaats en andere sites waarmee je tweedehands kleding (ver)koopt, jaarlijks verkoopgegevens delen met de Belastingdienst. Deze verplichting geldt voor verkopers die 30 items per jaar verkopen of een omzet van meer dan 2000 euro behalen.

Drempels en bezorgdheid onder verkopers

De drempels van 30 items en 2000 euro zorgen voor bezorgdheid bij verkopers verkopers. Vooral degenen die tweedehandskleding aanbieden. Een mogelijke belastingplicht hangt af van de schaal waarop de verkoop plaatsvindt en of er winst wordt verwacht.

Hobby versus handel: onderscheid bij belastingaangifte

De Belastingdienst benadrukt het belangrijke onderscheid tussen hobby en handel. Als de verkoopactiviteiten als hobbymatig of privé worden beschouwd, is er geen verplichting tot het afdragen van btw of inkomstenbelasting.

Echter, bij grootschalige verkoop met winstverwachting wordt het gezien als handel en is belasting betalen vereist. Waar moet je dan aan denken? Als iemand honderden sieraden sets verkoopt.

Amandine heeft haar woonkamer omgetoverd door Vinted-verzendplatform. Bekijk de (Franstalige) beelden hieronder.

De tekst gaat onder de video verder >>

Automatische melding aan de belastingdienst

Vinted, een populaire tweedehandsmarkt, zal vanaf januari 2024 automatisch de Belastingdienst informeren als een gebruiker meer dan 30 items of voor meer dan 2000 euro heeft verkocht. Dit betekent echter niet automatisch dat belasting moet worden betaald voor elk verkocht item. Het seintje is slechts een melding en geen directe belastingverplichting.

Vinted in actie en Marktplaats sluit zich aan

Marktplaats volgt een vergelijkbare benadering en stelt dat het aantal verkopers dat in beeld komt bij de Belastingdienst niet exact te voorspellen is. Zij benadrukken het belang van duidelijke voorlichting over belastingverplichtingen.

Impact van nieuwe Europese regels op persoonsgegevens bij online verkoopplatforms

Vinted en Marktplaats kondigen aan zelf in contact te treden met verkopers die onderhevig zijn aan de Europese regelgeving om specifieke persoonsgegevens over te dragen. Dit is een verplichte stap. Als verkopers dit nalaten, zal Vinted hen blokkeren. Op Marktplaats wordt het onmogelijk om nog geld te ontvangen. Dit kan resulteren in een tijdelijke pauze van lopende transacties.

Zorgen en voorlichting: wat verkopers kunnen verwachten bij tweedehands verkopen

De bezorgdheid onder verkopers is begrijpelijk, maar de meeste leden zijn waarschijnlijk geen belasting verschuldigd over hun verkopen. Voorlichting over belastingverplichtingen blijkt cruciaal te zijn, en zowel Vinted als Marktplaats zijn in gesprek met relevante instanties om deze duidelijkheid te waarborgen. Wacht nog even geduldig af.

Bijverdiensten in Nederland taboe

Wat bijverdienen in Nederland wordt met deze nieuwe regel heel lastig gemaakt. Daphne verkoopt (opgeknapte) schoenen en krijgt nu de belastingdienst achter haar broek. Bekijk het interview.

De tekst gaat onder de video verder >>

Handige tips voor verkopers op online platforms

Ben jij actie op verkoopplatforms? Zorg dan dat je deze tips goed in je oren knoopt. Dan kan je met een gerust gevoel je oude spullen verkopen.

  • Houd een overzicht bij van je verkoopactiviteiten.
  • Onderzoek de belastingregels en maak gebruik van beschikbare bronnen.
  • Wees bewust van de drempels en controleer regelmatig of je hieraan voldoet.
  • Je kunt je aanbod op meerdere verkoopsites verspreiden.

Meer over: