Draai voor klassieke weergave

Heb je oude sieraden liggen? Niet weggooien: dit kun je er nog mee doen

Heb jij nog oude sieraden in een lade liggen die je al jaren niet meer gedragen hebt? Zonde! Je kunt er van alles mee doen: verkopen, doneren, laten vermaken, hergebruiken of natuurlijk oppoetsen. Retro sieraden zijn de laatste tijd de grootste trend!

Echt zilveren en gouden sieraden verliezen eigenlijk nooit hun waarde. Zelfs als de sieraden niet meer mooi zijn, kunnen ze hergebruikt worden door het zilver of goud om te smelten naar een nieuw sieraad. Antieke sieraden zomaar weggooien is zonde. Heb jij nog sieraden van vroeger liggen, of heb je misschien sieraden gekregen uit een erfenis? We leggen uit wat je er dan allemaal mee kunt doen.

1. Oppoetsen

Wil je de sieraden zelf houden en dragen? Dan kun je ze oppoetsen. 

Zilver

Met de jaren worden zilveren sieraden dof en zwart. Je kunt ze heel makkelijk weer mooi glanzend krijgen door ze voorzichtig op te poetsen met een zilver poetsdoek. Wrijf hier een paar minuten mee over de sieraden en ze glimmen weer als nieuw. Spoel ze hierna nog even af met wat warm water en maak ze droog met een droge, zachte doek. Je kunt ook speciale zilverpoets of reinigingsvloeistof kopen, als je regelmatig je sieraden poets. 

Tegenwoordig zijn de meeste zilveren sieraden gerhodineerd. Deze sieraden zijn met rhodiumplating bewerkt, wat ervoor zorgt dat de sieraden langer blijven glanzen en niet verkleuren. Met een poetsdoek kun je ze eenvoudig extra oppoetsen. 

Goud

Gouden sieraden maak je het beste schoon met een sopje van groene zeep. Als ze erg vies zijn, kun je ze hier een halfuurtje in laten weken. Borstel ze hierna schoon met een tandenborstel met zachte haren. 

Metaal

Metalen sieraden kun je schoonmaken met citroensap en een beetje zuiveringszout. Wrijf de citroen direct over de sieraden of laat de sieraden een paar uur weken in een schaaltje met citroensap en zuiveringszout.  

Staal

Voor het poetsen van stalen sieraden zijn geen speciale poetsmiddelen nodig. Met een sopje van groene zeep en lauw water kun je ze gemakkelijk schoonmaken. Let wel op dat de zeep géén chloor bevat. 

Edelsteen

Zitten er edelstenen op je sieraden? Die kunnen ook met de tijd dof worden. Soms komt dit door vuil: dan kun je de stenen voorzichtig schoonmaken met een sopje van water en zeep en een zachte tandenborstel. Mocht dit niet helpen, dan zijn de edelstenen waarschijnlijk beschadigd. Je kunt de steen dan laten bijslijpen bij een juwelier of edelstenenslijperij. 

Oude-sieraden Sieraden-poetsen

2. Taxeren

Heb je sieraden van zilver of goud en ben je benieuwd wat ze waard zijn? Laat de sieraden dan taxeren bij een juwelier. Aan de hand van de uitkomst kun je namelijk besluiten of je de sieraden wilt houden, verkopen of doneren. Je kunt altijd een juwelier bij jou in de buurt bellen om te vragen of zij ook aan taxatie doen. Vaak is een globale taxatie kosteloos, maar je kunt sieraden ook officieel laten taxeren voor bijvoorbeeld verzekeringsdoeleinden. Dan zijn er wel kosten aan verbonden. Wel goed om te weten is dat je vaak niet de taxatiewaarde voor je sieraad krijgt wanneer je deze besluit te verkopen. Reken erop dat je ongeveer de helft van de waarde kunt verdienen.

3. Vermaken

Heb je zilveren of gouden sieraden in je bezit die je niet mooi vindt maar wel graag wil houden, vanwege bijvoorbeeld de emotionele waarde? Dan kun je ervoor kiezen om ze te laten vermaken of omsmelten. Dat laatste kan wanneer je sieraad van echt goud of zilver gemaakt is. Zo kun je oorbellen bijvoorbeeld laten omsmelten naar een ring bij een goudsmid. Of je kunt ervoor kiezen om edelstenen te laten vervangen door edelstenen in een andere kleur bij een juwelier. Je kunt altijd met je sieraad naar een juwelier of goudsmid toe om te vragen naar de mogelijkheden van jouw sieraad.

4. Doneren

Er zijn veel goede doelen die sieraden aannemen, bijvoorbeeld voor mensen die geen geld hebben om sieraden aan te schaffen voor hun bruiloft. Ook kun je het natuurlijk doneren aan je plaatselijke kringloopwinkel of het Leger des Heils. Zo krijgen jouw sieraden een tweede leven.

5. Verkopen

Als laatste kun je ervoor kiezen om je oude sieraden te verkopen. Als je een vermoeden hebt dat ze iets waard kunnen zijn, is het verstandig om de sieraden eerst te laten taxeren zoals beschreven bij stap 2. Vervolgens kun je de sieraden direct verkopen, via bijvoorbeeld Marktplaats, Vinted of Catawiki. Of je kunt ze verkopen aan een inkoper, bijvoorbeeld een juwelier of vintage inkoper. Let er wel op dat je altijd bij verschillende inkopers informeert, om ervoor te zorgen dat je een eerlijke prijs krijgt.

Lees ook:

Bron: Juweelwinkel, Armande, Sieraadlatenmaken 
Auteur: Quirine Brouwer