Ga naar de inhoud

Duurzaam wonen zonder veel te investeren, zó doe je dat zelf

Update:
Duurzaam wonen tips

Duurzaamheid is steeds belangrijker. Wist je dat je dit kunt toepassen zonder veel moeite en een grote investering? Denk aan minder vlees eten, op vakantie gaan met de auto in plaats van het vliegtuig en meer boodschappen doen op de lokale markt.

Ook koken met seizoensgroenten en boeken lenen bij de bibliotheek is duurzaam. Verduurzamen zonder veel te investeren: zo doe je dat! 

Bijkomend voordeel: duurzamer leven is niet alleen goed voor het milieu, het is uiteindelijk ook voor jezelf goedkoper! 

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

De mens is onmiskenbaar de oorzaak van de snelle klimaatverandering. Dit blijkt uit een snoeihard rapport van de Verenigde Naties, die in augustus 2021 werd gepresenteerd. Als we nu geen drastische maatregelen nemen, worden extreme weersomstandigheden zoals bosbranden, overstromingen en langdurige hittegolven alleen maar erger. De VN spreekt zelfs van code rood van de mensheid. 

Volgens klimaatdeskundigen was het afgelopen decennium de warmste periode in de afgelopen 125.000 jaar. Door een combinatie van uitstoot en ontbossing zit de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer op een niveau dat ruim 2 miljoen jaar niet is gezien. Deze opwarming blijft doorgaan als drastische maatregelen om de uitstoot te beperken uitblijven.

Veranderende natuur

Daarnaast is het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar. Over ongeveer 30 jaar zal de zeespiegel 15 tot 30 centimeter gestegen zijn. Ook zullen er meer, nattere en heftiger tropische stormen plaatsvinden, door de smeltende permafrost.

Extreme hittegolven die normaal eens in de 50 jaar voorkwamen, slaan nu 2 tot 7 keer per jaar toe. Extreem weer zal vaker op meerdere vlakken impact hebben. “Wat nu ongelofelijk lijkt, wordt normaal in de toekomst,” zegt een journalist van CNN. Om dit te voorkomen zijn er radicale veranderingen nodig. 

Aan de slag met jouw ecologische voetstap

Internationaal wordt er momenteel vergaderd hoe en of we deze code rood ongedaan kunnen maken. Vooralsnog kan jij aan de slag met het verkleinen van jouw ecologische voetstap.

12 tips duurzaam wonen en leven

1. Eet voornamelijk seizoensgroente

Waarschijnlijk haal je al je groente en fruit zonder na te denken bij de supermarkt. Als je je bedenkt waar deze producten in je winkelmand vandaan komen, verander je misschien van gedachten. Het grootste deel van je favoriete groente en fruit heeft vaak een lange afstand afgelegd, waardoor ze totaal niet duurzaam zijn. Verdiep je daarom in seizoensgroenten. Naast dat deze veel goedkoper zijn, is er nog een ander groot voordeel: je leeft gezonder! Door het eten van seizoensgroenten heb je een gevarieerde voeding en daarmee een gezonde levensstijl. 

2. Gooi geen eten weg: weggooien = zonde! 

Veel eten over? Maak met de restjes een heerlijke maaltijd. In dit artikel lees je hoe je kunt koken met kliekjes. Help de supermarkten ook een handje om voedselverspilling tegen te gaan door producten te kopen met een kortingssticker. Deze producten worden anders weggegooid. Je bent zo duurzaam bezig én bespaart geld.

TIP: gebruik de app Too Good To Go om overgebleven voedsel bij lokale winkels op te halen. Voor een fractie van de prijs haal je zo heerlijk brood bij de bakker! 

3. Eet minder vlees en andere dierlijke eiwitten

Als vleesliefhebber hoef je voor een duurzamer leven niet meteen te switchen naar een vegetarisch of veganistisch dieet. Het eten van minder vlees heeft al een grote impact op het milieu. Uit onderzoek blijkt dat 300 gram vlees per persoon per week voldoende is, terwijl een gemiddelde Nederlander ruim 750 gram vlees per week eet. Eet minder vlees, bespaar geld en leg minder druk op het milieu. Zorg er wel voor dat je het vlees vervangt door granen, bonen, groenten of andere plantaardige opties, deze komen veelal goedkoper uit. 

4. Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare producten 

Wattenschijfjes en tampons zijn dingen die je veel gebruikt. Wist je dat er ook wasbare of herbruikbare varianten te koop zijn? Zo heb je wasbare wattenschijfjes. Deze kosten maar € 1,- per stuk en gaan eindeloos mee. Je kunt ze ook zelf maken van een oud gastendoekje of een washandje gebruiken. Verder kan je een menstruatiecup gebruiken of duurzaam maandverband. 

Lees ook dit artikel over herbruikbare wattenschijfjes.

5. Reis duurzaam én voordelig 

Dat minder met het vliegtuig reizen de ecologische voetafdruk verkleint, wist je waarschijnlijk al. Er wordt ook geadviseerd om zo min mogelijk met de auto te rijden. Dit kan soms lastig of onmogelijk zijn. Voor wie niet vaak met een auto reist, kan een deelauto als Greenwheels een duurzame oplossing zijn. Je betaalt wat meer per rit, maar je betaalt alleen als je echt gebruikt maakt van je auto. Ook betaal je geen wegenbelasting of onderhoud. Wanneer je op reis gaat, is het verstandig om iets dichterbij te blijven. Wat dacht je van een staycation of huizenruil tijdens de vakantie. Duurzamer kan niet. 

6. Consuminderen

Wil je op een goedkope manier verduurzamen? Dan is consuminderen het sleutelwoord. Nee, dat betekent heus niet dat je op een houtje moet bijten en nooit meer iets nieuws mag kopen. Probeer alleen wat nieuws te kopen als je het écht nodig hebt. Waarschijnlijk hangt je kast vol kleding en heb je eigenlijk helemaal geen nieuwe kleding nodig. Wanneer je jezelf toch wilt verwennen met wat nieuws, koop dan tweedehands of leen kleding van een vriend of familielid. Dit gaat ook op voor andere spullen. Scoor je unieke meubels bij de kringloop en leen die heggensnoeier voor een dagje bij de lokale bouwmarkt of via de buren-app nextdoor.

Duurzaam-wonen

7. Word lid van de bibliotheek

Van een volle boekenkast wordt iedereen vrolijk. Het is veel beter voor het milieu en je portemonnee om lid te worden van de bieb. Voor de prijs van 2 nieuwe boeken heb je een jaar lang onbeperkt boeken tot je beschikking. 

8. Maak gebruik van blokken zeep en shampoo

Duurzaam leven kan ook in de badkamer. Verminder het gebruik van plastic flessen zoveel mogelijk en maak gebruik van blokken zeep, douchegel en shampoo. Reken maar uit hoeveel plastic flessen je zo per jaar bespaart.

Bijkomend voordeel: vaak zijn deze producten plantaardig en ze gaan in verhouding veel langer mee. Duurzaam en voordelig!

9. Oogst je eigen groenten en fruit 

Deze tip is leuk én duurzaam: je eigen fruit en groenten oogsten. Van rucola tot tomaten – het is allemaal te kweken in je eigen tuin. Zo’n tuintje neemt niet veel ruimte in beslag en tuinieren is een rustgevende bezigheid. Ook een leuke activiteit om te doen met je (klein)kinderen. Haal wat kant-en-klare plantjes bij het lokale tuincentrum of start echt vanaf het begin met zaadjes.

TIP: Heb je nog wat zaadjes over? Doe dan aan guerilla gardening. Hoe? Strooi bijvoorbeeld zaadjes uit voor mooie bloemen of planten langs de weg.

10. Zeg ‘nee’ tegen reclamefolders

Wanneer het folderpakket op de mat valt, maakt je hart waarschijnlijk een sprongetje. Je scheurt de plastic verpakking eraf en spit de folders door. Waarschijnlijk vis je er enkel de favoriete exemplaren eruit. En de rest? Die laat je voor wat het is. Zo wordt er wekelijks enorm veel papier verspild.

Een antireclamesticker NEE/NEE is gratis verkrijgbaar bij de gemeente – en plak je op je brievenbus. Per 1 januari 2022 krijg je alleen nog reclamefolders als je een JA/JA sticker op de brievenbus hebt zitten. Bekijk voortaan alle folders hier en noteer de aanbiedingen direct op je boodschappenlijstje. 

11. Gebruik losse thee in plaats van zakjes thee

Het is verleidelijk om theezakjes te kopen, duurzaam is het niet. Zeker niet voor de theeleuten onder ons die vele koppen op een dag drinken. Ben je een theeliefhebber? Koop dan losse thee! Een thee-ei scoor je al voor een paar euro. Je zult zien dat deze verse thee ook nog eens veel lekkerder is. Win-win! 

12. Snel en makkelijk energie besparen in je huis 

Duurzaam wonen is makkelijker dan je denkt! Met een paar kleine aanpassingen woon je al duurzaam. Woon niet te groot, zorg voor goede isolatie, heb zo min mogelijk spullen, let op de energiekosten, trek een trui aan in plaats van de verwarming hoger zetten en was op lage temperaturen. Voor meer makkelijke en snelle energiebesparende tips voor in huis lees je dit artikel.

Meer over: