Ga naar de inhoud

Creatief koken met kliekjes; 7 tips wat kun je doen met restjes eten


Heb je een heerlijke maaltijd gekookt en heb je nog wat eten over? Gooi het dan niet weg. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder voedsel weg te gooien. Je kunt er zelfs nieuwe heerlijke maaltijden van bereiden.

Wat zijn kliekjes eigenlijk?

Een kliekje is een restje eten dat van een maaltijd is overgebleven. In veel Nederlandse huishoudens is het heel normaal om restjes van maaltijden te bewaren en de volgende dag weer op te eten. Soms worden deze kliekjes zelf ingevroren, om een week later weer te ontdooien en op te warmen. Maar ook een halve courgette of een half bakje kwark kan een kliekje zijn. Dit worden meestal restjes genoemd.

Hoe ga je slim met deze kliekjes en restjes om, zodat je minder weg hoeft te gooien én heel milieubewust en goed voor de portemonnee bezig bent? Wij geven hieronder tips om creatief met restjes om te gaan:

Hoe lang kan ik mijn kliekjes bewaren? 

Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Verhit kliekjes en restjes altijd goed na het ontdooien. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Als je ze goed opwarmt, dood je alle bacteriën. Schep daarom het eten regelmatig om tijdens het verhitten, zodat het gerecht overal even goed warm wordt. Heb je een kliekje opgewarmd en is er weer wat over? Gooi dit dan weg.

Wat kan je maken van restjes?

Als je restjes over hebt, kun je heerlijke gerechten maken. Berg je restjes gelijk op in de koelkast, voorraadkast of vriezer. Bedenk daarna zo snel mogelijk wat je ermee wil en kan doen. Koop er nieuwe producten bij en maak er een volledige maaltijd van. Maar wist je ook dat je van restjes lekkere nieuwe gerechten kunt maken? 

7x creatief met restjes eten

1.    Een heerlijke soep van restjes groente

Heb je veel groente over? Verhit deze groenten en voeg daarna aardappels of peulvruchten toe. Voeg daarna wat water en kruiden naar smaak toe – en pureer het. Heerlijk, makkelijk en snel deze gebonden soep. 

2.    Een frisse salade van restjes

Heb je nog verschillende etenswaren over? Zoals pasta, rijst, vlees of groente? Maak er dan een maaltijdsalade van. Neem wat gekookte pasta of rijst, snij al de restjes groente klein en voeg dit aan de pasta of rijst toe. Breng het vervolgens op smaak met dressing, kruiden, pijnboompitjes of croutons van oud brood. 

3.    Een ouderwetse boerenomelet

Dit gerecht is een echte klassieker. Wie houdt er nou niet van een boerenomelet? Snij al je restjes van groenten klein, gooi wat eieren in de pan en laat het even bakken. Voeg eventueel wat ham, kaas, melk en kruiden toe. Zorg wel dat je hem aan beide kanten goed gaar bakt. Heerlijk op brood, eventueel met een dessertlepel pesto om er een Italiaanse twist aan te geven. 

4.    Een culinair roerbakgerecht met overgebleven vlees en groente

Heb je vlees én groente over, dan heb je mazzel. Je kunt namelijk van deze restjes de lekkerste roerbakgerechten maken. Bak eerst het restje vlees op en voeg vervolgens wat kruiden toe. Gooi de gesneden restjes groente hierbij, voeg eventueel wat woksaus toe en mix dit met noodels of rijst en klaar ben je. Een handje sesamzaadjes of wat gehakte cashewnootjes maken er een echte restaurantmaaltijd van.

5.    Geef oud brood een tweede leven

Is je brood wat oud geworden? Gooi je oude brood dan niet weg, maak er een tosti, geroosterd broodje, ovengerecht of croutons van. De croutons maak je door het brood in kleine stukjes of reepjes te snijden, daarover wat lekkere olijfolie te gieten, wat kruiden te strooien en wat gedroogde knoflook, zeezout en grove peper. Een paar minuutjes knapperig laten worden in de oven en besmeren met of dippen in knoflookboter.

6.    Overrijp fruit is nog steeds lekker

Is je fruit wat overrijp? Verwerk overrijp fruit in een toetje, smoothie of ontbijt. Meng het fruit bijvoorbeeld door de kwark of yoghurt. Of verwerk het fruit in een pannenkoek. Heb je gelijk een heerlijk en gezond ontbijt!

7.    Heb je veel eten over? Vries het dan in! 

Heb je nog veel voedsel over dat je niet gebruikt hebt voor de maaltijd? Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door kort de kook erover en in te vriezen. Als je het weer wil nuttigen, zorg er dan wel voor dat je de groente goed verhit. Ook vis en vlees kun je invriezen. Dit blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. 

Lees ook

Meer over: