Ga naar de inhoud

Wat maak je van restjes ongekookte pasta of rijst?

Update:
Restjes-ongekookte-pasta-verwerken

Restjes ongekookte pasta, rijst en andere granen zijn prima te gebruiken om heerlijke en gezonde gerechten te maken! Met een paar eenvoudige ingrediënten kun je deze restjes omzetten in een hoofdmaaltijd of een smakelijk bijgerecht.

Gooi het laatste beetje uit de verpakking niet weg

Met restjes ongekookte pasta of rijst kunnen allerlei gerechten gemaakt worden. Een populaire toepassing van overgebleven pasta of rijst is het maken van een roerbakgerecht. Snijd wat groenten, zoals wortels, ui, paprika en champignons, en bak ze in een pan met olie. Voeg de gekookte pasta of rijst toe en breng op smaak met je favoriete kruiden. Je kunt ook wat gekookte eiwitten toevoegen, zoals kip, rundvlees, garnalen of tofu, naar eigen smaak. De verhouding pasta en groente is dan 2/3, terwijl dat ‘normaal’ anders om.

Een andere geweldige manier om restjes pasta of rijst te gebruiken is om gebakken rijst te maken. Begin met het verhitten van olie in een pan en voeg geklopte eieren en eventueel gekookt vlees toe. Doe dan de gekookte pasta of rijst erbij en roerbak tot alles voldoende warm is. Voeg tot slot sojasaus en andere kruiden naar wens toe en je hebt in enkele minuten een smakelijke maaltijd! Restjes ongekookte pasta of rijst kun je ook aan soepen of stoofschotels toevoegen – gewoon creatief zijn met de ingrediënten die je bij de hand hebt!

Hoe ga je te werk met pasta of rijst die overgebleven is?

De eerste stap om deze restjes te transformeren is om ze te koken. Voor pasta en rijst kan dit betekenen dat ze een paar minuten in water worden gekookt. Dit verzacht de korrels en maakt ze smakelijker. Als je andere granen gebruikt, zoals quinoa of gerst, moet je ze mogelijk langer laten sudderen om ze zacht te maken.

1. Maak er risotto van

Zodra de granen zijn gekookt, gebruik je ze in een verscheidenheid van gerechten. Een optie is om een pilaf of risotto te maken. Dit is een gerecht dat gekookte granen combineert met groenten, kruiden en specerijen. Je kunt ook wat eiwitten toevoegen om een uitgebalanceerde maaltijd te maken. Als je bijvoorbeeld gekookte kip of bonen aan het gerecht toevoegt, wordt het meer vullend.

2. Perfecte basis voor een salade

Een andere optie is om de gekookte granen te gebruiken als basis voor een salade. Dit kan een salade van granen zijn, zoals een quinoa tabouli, of een salade op basis van bonen, zoals een salade met 3 soorten bonen. Deze salades worden vaak gekoeld geserveerd en kunnen een geweldige aanvulling zijn op een hoofdgerecht.

3. Bijgerecht

Je kunt ook gekookte rijst gebruiken als bijgerecht. Je combineert de gekookte granen met groenten, kruiden en specerijen voor een heerlijke en voedzame maaltijd. Dit kan zo simpel door de gekookte rijst met gestoomde groenten te combineren, of je kunt het iets uitgebreider maken, zoals gevulde paprika ’s met een quinoa en groentevulling. Je eet daarbij een frisse salade, aardappeltjes uit de oven of stukje vlees, vis of kip.

4. Soep is altijd goed

Een makkelijk idee is soep! Je kunt van deze restjes een (maaltijd) soep maken. Dit is een geweldige manier om de rijst te gebruiken en het kan een zeer vullende maaltijd zijn. Voeg gewoon wat bouillon, groenten en kruiden toe en je hebt een voedzame soep die vol smaak is en veel voedingsstoffen bevat.

5. tips voor je restjes

Er zijn veel creatieve manieren om die laatste stukjes pasta, rijst en andere granen uit de verpakking te gebruiken. Hier zijn enkele ideeën, recepten om je op weg te helpen:

1. Maak een braadpan gerecht. Met overgebleven pasta, rijst en andere granen maak je een heerlijk hoofdgerecht in de braadpan. Begin met het bakken van wat groenten (zoals champignons, uien en paprika ‘s) in een beetje olie of boter in de pan. Voeg vervolgens de gekookte granen toe en voeg een blikje tomaten en/of je favoriete saus toe. Mix alles samen, strooi wat geraspte kaas erop en bak het gerecht af in de oven.

2. Maak een graankom. Dit is een geweldige manier om kleine hoeveelheden overgebleven granen en groenten op te maken. Begin met het koken van een graan zoals quinoa, farro of gerst. Voeg vervolgens gekookte groenten toe, zoals geroosterde pompoen, gestoomde broccoli of gebakken champignons. Top met alle eiwitten die je bij de hand hebt, zoals gehakte noten, verkruimelde tofu of gekookte bonen. Voeg een smaakversterker toe met kruiden en specerijen, bijvoorbeeld ketjap en eindig met een lekkere scheut dressing.

3. Maak een frittata. Frittata ’s zijn als een grote omelet op basis van eieren en zijn een geweldige manier om overgebleven granen, groenten en eiwitten op te gebruiken. Begin met het samen kloppen van eieren en het toevoegen van gekookte granen, groenten en wat voor eiwit je ook hebt. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak tot de eieren klaar zijn.

4. Maak een roerbak. Roerbak gerechten zijn een geweldige manier om overgebleven granen en groenten op te gebruiken. Begin met het verwarmen van olie in een grote koekenpan of wok. Voeg vervolgens gehakte ui, knoflook en alle groenten die je bij de hand hebt toe. Zodra de groenten zijn verzacht, voeg je gekookte granen toe, zoals quinoa, rijst of gerst en alle eiwitten die je hebt. Roer samen en breng op smaak met je favoriete roerbak saus of kruiden. Een tip hierbij, voeg verse gember en kurkuma toe voor een Oosterse smaak en een leuke gele kleur.

6. Probeer creatief te zijn!

Restjes van ongekookte pasta, rijst en andere granen kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan smakelijke en voedzame gerechten te maken. Het enige dat nodig is, is een beetje creativiteit en enkele basis ingrediënten, en je kunt deze restjes gemakkelijk omzetten in een heerlijke maaltijd. Weggooien is zonde! Eet smakelijk!

Meer over: