Ga naar de inhoud

Koken voor één persoon: zo doe je dat


Koken voor één persoon kan lastig zijn. Je maakt te grote porties, producten gaan spoedig over de datum en de koelkast staat vol met restjes. Daarnaast is het niet altijd leuk om lang in de keuken te staan, als je alleen voor jezelf kookt. Met deze tips wordt koken voor één persoon eenvoudiger, lekkerder én gevarieerder.

Koop producten die lang houdbaar zijn

Als je producten met een lange houdbaarheidsdatum in de aanbieding koopt, kun je een hoop geld besparen. Denk aan pasta, rijst en aardappelen. Ondanks dat deze producten niet snel bederven, is het verstandig om hiervan niet te veel voorraad in te slaan. Aardappelen zijn twee tot drie weken houdbaar als je ze op een koele plek bewaard. Rijst en pasta zijn een stuk langer houdbaar, vaak wel een jaar!

Roerbakken is altijd een goed idee

Als je kookt voor één persoon, heb je al gauw groente over. Vaak kun je groente in kleine porties kopen, maar soms lukt dat je niet, bijvoorbeeld bij broccoli. Grote kans dat je na een tijdje allemaal kleine porties groente over hebt. Hiermee maak je heerlijke roerbakmaaltijden. Je zult zien dat je met die overgebleven champignons, paprika, broccoli en courgette een heerlijke maaltijd bereidt. Deze mix van groentes kun je ook gebruiken voor een pastasaus of ovenschotel. Of wat dacht je van een boerenomelet? Overgebleven groentes belanden niet in de prullenbak.

De diepvries is je beste vriend

Omdat diepvriesgroente gelijk na de oogst geblancheerd wordt en ingevroren, blijven veel voedingsstoffen bewaard. Na bereiding bevat ingevroren groente net zoveel vitamines en mineralen als verse groenten. Daarnaast blijft ingevroren groenten veel langer goed. Je kunt bij de supermarkt bevroren groentepakketten kopen, maar je kunt ze ook zelf invriezen. Ook kun je brood, vis en vlees invriezen. Let wel op: gooi niet alles klakkeloos in de vriezer. Ontdek hier wat je beter wel en niet kunt invriezen.

Maak meerdere porties klaar

Je hebt vast geen zin om elke dag uren in de keuken te staan. Pak het daarom slim aan en kook in grotere hoeveelheden. Je kunt twee dagen achter-elkaar hetzelfde eten, of de maaltijden invriezen. En wat dacht je ervan om het avondeten de volgende dag als lunch te eten? 

Kies voor eenpansgerechten

De naam zegt het al: alles in één pan. Dit zijn vaak makkelijke, maar erg lekkere gerechten. Maak bijvoorbeeld couscous, kant en klare wokrijst met geroerbakte groente of gebakken krieltjes met groentes. Onze favoriet is het stoofpotje. Makkelijk, lekker en snel op tafel. Serveer er een groene salade bij en je staat versteld over het resultaat.

Inspecteer regelmatig je voorraad

Je doet snel te veel boodschappen als je niet weet wat je thuis hebt liggen. Controleer daarom regelmatig je voorraad. Zo verspil je zo min mogelijk voedsel en eet je gevarieerd. Maak daarna een boodschappenlijstje en haal alleen wat er op het lijstje staat. En doe nooit boodschappen als je honger hebt, dan koop je snel teveel (lekkere) dingen.

Nodig iemand uit om mee te eten

Samen eten is veel gezelliger dan alleen eten. Daarnaast is het minder erg om uren in de keuken te staan als je kookt voor gezelschap. Dubbel zo gezellig!

Door slim om te gaan met restjes, hoef je minder voedsel weg te gooien. Je kunt er zelfs nieuwe maaltijden mee bereiden. Ontdek hier lekkere en creatieve recepten die je met kliekjes kunt maken.

Meer over: