Draai voor klassieke weergave

Koken voor één persoon: zo doe je dat

Koken voor één persoon kan erg lastig zijn. Je maakt vaak te grote porties, producten gaan spoedig over de datum en de koelkast staat snel vol met restjes. Daarnaast is het niet altijd leuk om lang in de keuken te staan, als je alleen voor jezelf kookt. Met deze tips wordt koken voor één persoon eenvoudiger, lekkerder én gevarieerder.

Koop producten die lang houdbaar zijn

Als je producten met een lange houdbaarheidsdatum in de aanbieding koopt, kun je een hoop geld besparen. Denk aan pasta, rijst en aardappelen. Ondanks dat deze producten niet snel bederven, is het verstandig om hiervan niet te veel voorraad in te slaan. Aardappelen zijn twee tot drie weken houdbaar als je ze op een koele plek bewaard. Rijst en pasta zijn een stuk langer houdbaar, vaak wel een jaar!

Roerbakken is altijd een goed idee

Als je kookt voor één persoon, heb je al snel veel groente over. Vaak kun je groente in kleine porties kopen, maar soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld bij broccoli. De kans is dan ook groot dat je na een tijdje allemaal kleinere porties groente overhebt. Hiermee kun je heerlijke roerbakmaaltijden maken. Je zult zien dat je met die overgebleven champignons, paprika, broccoli en courgette een heerlijke maaltijd bereidt. Deze mix van groentes kun je ook gebruiken voor een pastasaus of ovenschotel. Of wat dacht je van een boerenomelet? Overgebleven groentes hoeven dus niet in de prullenbak te belanden.

De diepvries is je beste vriend

Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groentes. Omdat deze groenten gelijk na de oogst geblancheerd en ingevroren worden, blijven veel voedingsstoffen bewaard. Na bereiding bevatten ingevroren groentes net zoveel vitamines en mineralen als verse groenten. Daarnaast blijven ingevroren groenten veel langer goed. Je kunt bij de supermarkt bevroren groentepakketten kopen, maar je kunt ook zelf groente invriezen. Daarnaast kun je ook brood, vis en vlees invriezen. Let wel op: gooi niet alles klakkeloos in de vriezer. Ontdek hier wat je beter wel en niet kunt invriezen.

Maak meerdere porties klaar

Je hebt waarschijnlijk geen zin om elke dag uren in de keuken te staan. Pak het daarom slim aan en kook minder vaak en meer hoeveelheden. Zo kun je twee dagen achterelkaar hetzelfde eten, maar ook maaltijden invriezen. Zo kun je de maaltijden langer bewaren en hoef je niet dagen achtereen hetzelfde te eten. Of wat dacht je om het avondeten de volgende dag als lunch te eten? Een warme lunch is ook lekker.

Kies voor eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn gerechten waarbij je maar één pan nodig hebt. De naam zegt het al een beetje. Dit zijn vaak makkelijke, maar erg lekkere gerechten. Zo kun je couscous maken, rijst met geroerbakte groente of gebakken krieltjes met groentes. Onze favoriet is het stoofpotje. Makkelijk, lekker en snel op tafel. Serveer er een groene salade bij en je zult verstelt staan van het resultaat.

Inspecteer regelmatig je voorraad

Je doet al snel te veel boodschappen als je niet precies weet wat je thuis hebt liggen. Controleer daarom regelmatig je voorraad, zodat je nooit teveel koopt. Zo verspil je zo min mogelijk voedsel en eet je gevarieerd. Maak daarna een boodschappenlijstje en haal alleen wat er op het lijstje staat. En doe daarnaast nooit boodschappen als je honger hebt.

Nodig iemand uit om mee te eten

Samen eten is veel gezelliger dan alleen eten. Daarnaast is het toch een stuk minder erg om uren in de keuken te staan als je kookt voor meerdere mensen. Nodig daarom regelmatig iemand uit om te komen eten. Dubbel zo gezellig!

Door slim om te gaan met restjes, hoef je minder voedsel weg te gooien. Je kunt er zelfs nieuwe maaltijden mee bereiden. Ontdek hier lekkere en creatieve recepten die je met kliekjes kunt maken.

Auteur: Ilse Bloemendal