Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Tips voor veilig voedsel bewaren in de koelkast

Opgelet! Bewaar jij je avocado en tomaten in de koelkast? Oei, dat kan je beter niet doen. Er zijn waarschijnlijk een heleboel producten die je op de verkeerde plek bewaard. Wij geven je wat voorbeelden: deze 10 producten kan je beter wel of juist niet in de koelkast bewaren. 

De koelkast is namelijk helemaal niet zo’n goed idee voor al je voedingsmiddelen in huis.

Deze 10 producten kun je beter niet gekoeld bewaren

1.    Bananen

Banen kan je het beste buiten de koelkast bewaren. Als je een banaan in de koelkast legt, stopt het rijpingsproces. Daarnaast verliezen ze snel hun kleur en blijven ze beter behouden buiten de koelkast. 

2.    Tomaten

Veel mensen stoppen hun tomaten in de koelkast. Zonde, want een tomaat stopt net als een banaan met rijpen. Daarnaast verliest de tomaat zijn verse smaak en wordt de structuur van de tomaat korrelig en rimpelig. 

3.    Avocado

Stop een avocado nooit in de koelkast. Hierdoor duurt het namelijk nog langer tot je hem kan eten, omdat ook hier het rijpingsproces stopt. Alleen als je wat van je avocado over hebt, kan je die in je koelkast bewaren. Strooi er wel wat citroensap overheen om verkleuring te voorkomen. Laat het liefst ook de pit erin zitten, dan blijft hij nog langer goed!

4.    Honing

Waarschijnlijk wist je dit al, maar als je honing in de koelkast bewaart gaat de structuur - door het hoge suikergehalte - kristalliseren. Hierdoor wordt het hard en moet je vaarwel zeggen tegen je vloeibare honing. 

5.    Augurken

Grote kans dat er een pot augurken in jouw koelkast staat. Dit is helemaal niet nodig. Omdat ze vol conserveringsmiddelen zitten, kunnen ze prima buiten de koelkast staan.

6.    Ketchup

Alle geopende sauzen bewaar je in de koelkast, denken de meeste mensen. Dit is bijna helemaal waar, maar niet allemaal, hier is ketchup er één van. Ketchup behoud namelijk beter zijn smaak als hij buiten de koelkast bewaard wordt. Omdat het natuurlijke en kunstmatige conserveringsmiddelen bevat, net als de augurken, hoeft ketchup niet gekoeld te worden.

7.    Aardappelen

Als je je aardappelen in de koelkast bewaard, gaat de schil snel achteruit. Daarnaast wordt de textuur van de aardappel zanderig en zoeter. Dit wil je niet hebben! Bewaar je aardappelen op een droge (en donkere) plek.

Je ziet tegenwoordig de leukste aardappelpotten of manden.

8.    Knoflook

Knoflook beschimmelt niet alleen sneller in de koelkast, maar zal ook veel eerder ontkiemen. Het is daarom aan te raden om knoflook op een donkere plek te bewaren, het liefst op kamertemperatuur. 

9.    Koffie

Als je koffie in de koelkast bewaart, verliest het zijn aroma en daarmee zijn smaak. Dit komt omdat verse koffiebonen aroma’s uit de koelkast opnemen. 

10.    Uien

Tot slot is het aan te raden om uien ook buiten de koelkast te bewaren. Zorg er wel voor dat je de uien koel en droog bewaart. Dan kan je uien zelfs weken bewaren! 

Met deze handige koelkast organizers kun je de producten makkelijk gescheiden én georganiseerd bewaren in de koelkast.

Voedsel-koelkast-bewaren

Deze 5 dingen bewaar je juist wél in de koelkast

1.    Noten

Als je noten in hun verpakking in de kast bewaart, dan verliezen ze sneller hun smaak. Door de warmte komt de oxidatie sneller op gang. Als je ze in de koelkast bewaart, behouden ze hun vochtgehalte en blijven ze langer goed. 

2.    Houdbare melk

Houdbare melk haal je in tegenstelling tot verse melk, niet uit het koelvak in de supermarkt. Deze melk is lang houdbaar, maar eenmaal geopend bederft de melk net zo snel als gekoelde melk. Na openen bewaar je het pak in de koelkast anders bederft het alsnog. Dat zou zonde zijn van je houdbare melk!

3.    Foundation

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je het beste je foundation kan bewaren in de koelkast. In foundation zit altijd olie verwerkt, wat ervoor zorgt dat je foundation goed (smeerbaar) blijft. Dankzij de koude temperatuur verliest je foundation geen olie. Zo kan je nog langer gebruikmaken van je favoriete foundation. De rest van je make-up kan je beter buiten de koelkast bewaren. 

4.    Bloemen

Als je bloemen hebt gekocht als cadeautje, is het slim om deze in de koelkast te bewaren. De bloemist doet dit namelijk ook, op deze manier blijven je bloemen het langst goed. Of het past is nog de vraag, maar ze blijven echt langer mooi. 

5.    Sauzen

We schreven het net al: alle sauzen (op een paar uitzonderingen na) bewaar je geopend in de koelkast. Zo blijven de sauzen hun smaak behouden en blijven ze langer goed. Daarnaast zitten in veel sauzen delen van ei, wat ervoor zorgt dat de saus snel bederft als het niet gekoeld staat.
 

Lees ook

Bewaar je eieren in of buiten de koelkast?

Het is en blijft een eindeloos debat: eieren wél of niet in de koelkast bewaren. De één claimt dat de eieren van smaak of structuur veranderen door de kou van de koelkast. De ander zegt dat dit niet waar is en dat juist de kou zorgt voor een optimale smaak.

Ben je ook benieuwd of groente uit de diepvries net zoveel vitamines bevat als verse groente?

Gooi je ook je fruit in de koelkast omdat je zoveel last hebt van fruitvliegjes? Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet waardoor je geen last meer hebt van fruitvliegjes.

Auteur: Ilse Boemendal