Draai voor klassieke weergave

Vegetarische rookworst - welke is echt lekker?

Niks lekkerder dan op een gure winterdag stamppot met rookworst eten. Deze rookworst hoeft niet van vlees te zijn. Aan vegetarisch eten zitten verschillende voordelen en het is ook nog eens erg lekker. Maar wat de allerlekkerste vegetarische rookworst is? Dat én alles over de vegetarische rookworst lees je in dit artikel. 

Welke vegetarische rookworst is het lekkerst?

Er zijn ontzettend veel vegetarische rookworsten op de markt. Veel mensen vragen zich af of ze wel lekker samen en wat is dan de allerlekkerste? De Consumentenbond nam de proef op de som met 4 rookworsten uit de supermarkt. De worsten van Garden Gourmet, Unox, Valess en de Vegetarische Slager ondergingen de proef. De rookworsten van Valess viel het meest bij de proefpersonen in de smaak, die van Unox het minst. Ook het AD testte verschillende rookworsten uit: daar kwam de vegetarische rookworst van Valles weer als triomfantelijke winnaar naar vorenuit de bus. En welke wij het lekkerst vinden? Oók die van Valess. 3 keer is scheepsrecht, zeggen ze toch?! 

Is een vegetarische rookworst gezond? 

Veel mensen vragen zich af of een vegetarische rookworst gezonder is dan een reguliere rookworst. Vegetarische varianten bevatten een stuk minder ongezonde verzadigde vetten dan een vlees variant. Te veel verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. 

Vegetarische rookworsten bevatten minder eiwitten dan een reguliere rookworst. Dit is geen nadeel, want de meeste Nederlanders krijgen ruim voldoende eiwit binnen. Omdat de meeste vegetariërs en veganisten kans maken op een ijzertekort, is er bij de vegetarische variant veel ijzer toegevoegd.

In een vegetarische rookworst zitten ongeveer evenveel calorieën als een magere rookworst van vlees: per 100 gram ongeveer 200 kcal. Ze bevatten tot slot ongeveer evenveel zout. 

Wel zitten er in een vegetarische rookworst verschillende hulpstoffen om in de buurt te komen van de echte smaken en texturen van een rookworst. Hier is best veel voor nodig, denk aan verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen, geur- en smaakstoffen en suiker.

Het is daarom lastig om te zeggen of een vegetarische rookworst gezonder is. Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant niet. Eén ding is zeker: je eet geen vlees en daar zitten vele voordelen aan. 

Vegetarische-rookworst-recepten

Waarom een vegetarische rookworst?

Steeds meer mensen eten vegetarisch, er zitten verschillende voordelen aan vegetarisch eten. Je hoeft niet altijd vegetarisch te eten, het is ook al goed om minder vlees te eten. Uit onderzoek van de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je met een dag minder vlees in de week 6 kilo vlees per jaar, 750 liter aan water en 587 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Voor een relatief kleine aanpassing heeft dit een enorm groot effect. 

De 5 voordelen van vegetarisch eten 

 1. Wanneer je vegetarisch eet, heb je een verlaagde kans op hart- en vaatziekten. Een vegetarisch dieet bevat minder verzadigde vetten als een dieet met vlees. Hierdoor heb je een kleinere kans op verhoogde cholesterol.
   
 2. Als je vegetarisch eet, eet je al gauw meer vezels. Zo eet je als vegetariër meer peulvruchten of vezelrijke producten.
   
 3. Ook is het vegetarisch eten beter voor het milieu. Als vegetariër draag je niet bij aan de veelbesproken vleesindustrie. Voor één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig.
  Je kunt wel zeggen dat de klimaatimpact ontzettend groot is.
   
 4. Daarnaast is de vleesindustrie verantwoordelijk voor veel uitlaatgassen en dierenleed. Met het eten van minder of geen vlees draag jij hier je steentje al aan bij!
   
 5. Tot slot heeft een vegetarisch dieet een positief effect op de mentale gesteldheid, omdat de hormoonhuishouding niet in disbalans komt door het eten van vlees. 

Lees ook

Bronnen: OxamNovib, AD, Nationale Week Zonder Vlees, Consumentenbond 
Auteur: Ilse Bloemendal