Draai voor klassieke weergave

Zo ga je uit eten in eigen huis, met sterrenmaaltijden en restaurantsfeer

Uit eten in eigen huis. Voor een driegangendiner, specialiteit van de chef en een kaasplankje hoef je de deur niet uit. Nu de horeca tijdelijk gesloten is, zijn er steeds meer restaurants die thuis bezorgen en afhaalmaaltijden aanbieden. Met deze tips creëer je een thuisrestaurant zodat je vanavond nog uit eten kunt in eigen huis.  

Sterrenmaaltijd aan eigen eettafel

Een sterrenmaaltijd aan je eigen eettafel. Er zijn een heleboel restaurants die dat mogelijk maken, zoals het Amsterdamse restaurant Rijks. Je kunt nu tijdelijk voor € 32,50 een driegangenmenu aan huis laten bezorgen, inclusief serveerinstructies. Zo krijg je meteen oog voor een opgemaakt bord. Andere sterrenrestaurants die hun kunsten graag bezorgen zijn; De Librije in Zwolle, Olivijn in Haarlem en Parkheuvel in Rotterdam. Naast Michelin restaurants zijn er eindeloze afhaalmogelijkheden van lokale pizzeria’s, burgertenten en steak- of sushi restaurants via Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats. 

Niet zonder: een glas wijn 

Veel mensen denken bij uit eten gaan al gauw aan het nuttigen van een (goed) glas wijn. Nu bieden supermarkten een aardig aanbod, maar je kunt jezelf en jouw eters ook verwennen met een flesje van de lokale slijterij. Bovendien kunnen zij jouw hulp extra goed gebruiken tijdens de coronamaatregelen. Kijk of er nog een wijnbar in de buurt geopend is, en of deze – naast een reeks flessen wijn – andere mogelijkheden aanbiedt, zoals een kleine wijnproeverij of een voor jou samengestelde wijnselectie voor thuis. Let wel op: tot 20:00 uur mag er geen alcohol verkocht meer worden. Dus als je lekker een avondje wilt wijnen, zorg dat je het op tijd in huis haalt.

Zelf koken in je eigen restaurant

Uit eten in eigen huis is niet alleen mogelijk door andere chefs aan het werk te zetten. Je kunt ervoor kiezen om zelf je mouwen op te stropen, een kookschort om te wikkelen en in uitgebreide recepten te duiken. Met de juiste voorbereiding ben je binnen een handomdraai je eigen chefkok.

Tafel aankleding

Dek de tafel dit keer niet met alledaagse placemats, maar haal een tafelkleed tevoorschijn. Zet kaarsjes neer, een bos bloemen, rol het bestek op in een mooie servet en leg een zacht kussen op de eetstoelen, zodat je vanavond extra lang kunt natafelen. Maak je een uitgebreid driegangenmenu? Leg dan je eigen menukaartjes naast de borden neer. Gebruik een blanco kaart en schrijf daar in sierlijke letters je gerechten op, of laat een sfeervolle menukaart afdrukken. 

Geen zorgen als je door je recepten heen bent. Digitaal is het aanbod aan recepten onuitputtelijk of je kunt aan de gang gaan met een recept uit een nieuw kookboek. Vergeet de klassieke bijgerechten, zoals het stokbroodje kruidenboter niet om thuis echt een restaurantsfeer te creëren.

Boodschappen voor thuis uit eten  

Ook wanneer je moeite hebt met boodschappen doen voor een geheel menu om thuis uit eten te gaan, zijn er opties die het makkelijker maken. Je kunt je boodschappen voor het thuisdiner laten bezorgen door de plaatseljike supermarkt. Daarnaast kun je voor het gemak gaan voor een complete maaltijdbox. Zo hoef je géén online winkelmandje te vullen met losse ingrediënten of met je boodschappenlijstje in de weer te gaan langs de schappen van de supermarkt.

Binnenkort jarig? Gebruik deze gelegenheid om een sterrenmaaltijd te bereiden. Lees hier meer tips om je verjaardag te vieren en je toch nog een beetje jarig te voelen tijdens de coronamaatregelen.

Auteur: Anouk Bruel