Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Airfryer: dít zijn de voordelen van de heteluchtfriteuse

De airfryer is een groot succes. Frituren zonder frituurvet, vers brood bakken en zelfs lekkere zoete hapjes maak je in een oogwenk klaar. Wat doet een airfryer precies? En welke recepten zijn geschikt om in de airfryer te bereiden? We deden een klein onderzoek.

Een airfryer, aerofryer of easy fry is een uitvinding van Philips, maar inmiddels via een hoop merken te koop. Het is een kleine heteluchtoven in de vorm van een frituurpan, waarin hete lucht circuleert langs het te bakken product. Er komt geen frituurvet of frituurolie aan te pas, hooguit wat traditionele olie zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. Dat betekent: verantwoorder en minder vet. Anders dan een gewone frituurpan kun je er ook taart in bakken, kipkluifjes en groente. 

Bitterballen bakken in de airfryer

Wil je de airfryer gebruiken om snacks in te bakken? Dan zijn er 2 dingen waar je op moet letten. Allereerst dat je snacks koopt die geschikt zijn voor de airfryer. Daarnaast dat je nu wel een scheutje olie nodig hebt. Bitterballen en andere snacks – die je in de gewone frituurpan bereidt – kun je niet zomaar in de airfryer bakken. Dan worden ze niet knapperig. Tot slot is het niet zo dat je van snacks uit een airfryer oneindig kan eten, omdat het gezonder zou zijn. Sterker nog, snacks uit de airfryer kunnen zelfs vetter zijn dan snacks uit de ouderwetse frituurpan, wanneer fabrikanten extra vetstoffen toevoegen.

Brood bakken in de airfryer

Je zou het misschien niet meteen denken maar als je iets gemakkelijk kunt bakken in een airfryer, is het brood. Afbakbroodjes in de airfryer zijn een grote hit. Niet alleen omdat je er minder tijd voor nodig hebt, maar ook omdat de smaak zo goed is. Afbakcroissantjes en -broodjes komen lekker warm en knapperig uit de airfryer. En verse broodjes warm je snel op. 

Groenten koken in de airfryer

Naast bakken, kun je in een airfryer frituren, grillen, roosteren, poffen en zelfs wokken. Sommige groenten zijn daarom goed te bereiden in de airfryer. Zo kun je bloemkool, bieten en broccoli roosteren tot een knapperige groentesnack. Maar ook aubergine, courgette en mais gril je in een airfryer. Andere groenten hebben echt water of olie nodig om te koken, in plaats van hete lucht. Hoe je kunt onthouden welke groenten wel in de airfryer mogen? Denk aan de groenten die ook op de barbecue gaan. Probeer het uit met je favoriete groenten en proef het airfryer recept om het te beoordelen.

Top 10 airfryer recepten

  1. Frietjes 
  2. Aardappels
  3. Snacks: kroketten, frikandellen, bitterballen
  4. Afbakbroodjes
  5. Verse broodjes
  6. Oliebollen
  7. Cake en cupcakes
  8. Groenten
  9. Verse vis
  10. Vlees en vleesvervangers

Bakken in de airfryer: de voordelen

Een groot voordeel aan bakken in de airfryer is dat je nooit met een baklucht in huis zit. Een gewone frituurpan zet je het liefst in de bijkeuken, de garage of zelfs buiten als je ‘m gebruikt, want anders ruikt je huis dagenlang naar een snackbar. Een airfryer zet je gewoon op het aanrecht zonder ook maar een minuut frituurstank, dat scheelt! Bovendien wordt de friteuse niet heel warm aan de onderkant of de zijkant. Zelfs op een houten aanrechtblad maakt hij geen schade. Daarnaast is een airfryer binnen een paar minuten voorverwarmd en past er meer in een airfryer dan een frituurpan. Oh, en het schoonmaken ervan is heel simpel. Een airfryer veeg je schoon met een stuk keukenpapier. De mand en losse onderdelen mogen de vaatwasser in. Heb je je last van eetgeurtjes, dan wrijf je de bak in met citroen.  

Bakken in de airfryer: de nadelen

De meningen zijn verdeeld, maar een aantal mensen vinden het nadeel dat de frietjes minder goed smaken. Zonder olie worden ze nooit zo knapperig als uit de frituurpan. Je zou het dus eerder kunnen vergelijken met ovenfrietjes. Of je dat een onoverkomelijk bezwaar vindt, hangt van je eigen smaak af. Daarnaast kun je in een airfryer geen snacks bakken die een jasje van vloeibaar beslag dragen, zoals tempura of kibbeling. Oliebollen bakken in een airfryer lukt ook niet maar koop je oliebollen bij een kraam, dan zijn ze in de airfryer zó opgewarmd.

Verschillende typen airfryers

Er zijn 2 soorten airfryers: met een mandje of met een ronde schaal. Het mandje schuif je in het apparaat, als een lade in een nachtkastje. Halverwege de baktijd moet je die mand even doorschudden, zodat het eten aan alle kanten goed verwarmd wordt. In een airfryer met een ronde schaal wordt het eten rondgedraaid, zodat de hete lucht aan alle kanten komt. Ook zijn ze er in verschillende maten. Kleine schalen voor 1 tot 2 personen tot grote schalen waarin je voor 6 man friet bakt.

Lees ook

Bronnen: Eetnieuws, Frituurgezond.nl

Auteur: Sabina Posthumus