Draai voor klassieke weergave

Airfryer: dít zijn de voordelen van de heteluchtfriteuse

Frituren zonder frituurvet, brood bakken en zelfs lekkere zoete hapjes bak je in de airfryer. De airfryer wordt met de dag populairder: waarom is deze nieuwe frituurpan zo'n geweldige uitvinding? Tijd voor een klein onderzoek: wat is een heteluchtfriteuse nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee?

Een airfryer is een uitvinding van Philips, maar zoals wel vaker - met dit soort uitvindingen - is een soortgelijk apparaat ook van andere merken te koop. Dan heet het bijvoorbeeld een aerofryer, easy fry, of gewoon heteluchtfriteuse. Het is een kleine heteluchtoven in de vorm van een frituurpan, waarin hete lucht circuleert langs het te bakken product. Er komt geen frituurvet of frituurolie aan te pas: dat betekent verantwoorder en minder vet. Anders dan een gewone frituurpan kun je er óók taart in bakken, kipkluifjes of groente. Nog een voordeel: hij is in een paar minuten voorverwarmd.

Bitterballen bakken in de airfryer

Wil je de heteluchtfriteuse gebruiken om snacks in te bakken? Dan moet je er wel een beetje olie in doen en speciale snacks kopen die geschikt zijn voor de airfryer. Bitterballen of andere snacks - die je in de gewone frituurpan bereidt - kun je niet in de heteluchtfriteuse bakken, dan worden ze niet knapperig.

Denk nou niet dat die frikandellen en snacks uit de airfryer gezond zijn: soms zijn ze zelfs vetter dan snacks uit de ouderwetse frituurpan! Dat komt omdat de fabrikanten extra vetstoffen toevoegen aan de heteluchtsnacks, zodat ze smaken zoals ‘echte’ snacks.

Geen baklucht in huis na het bakken van snacks

Een gewone frituurpan zet je het liefst in de bijkeuken, de garage of zelfs buiten als je ‘m gebruikt, want anders ruikt je huis dagenlang naar een snackbar. Een heteluchtfriteuse kun je gewoon op het aanrecht zetten. Geen frituurstank, dat scheelt! Bovendien wordt de friteuse niet heel erg warm aan de onderkant of de zijkant, zelfs op een houten aanrechtblad maakt hij geen schade. 

Schoonmaken is simpel

Je moet ‘m wel meteen schoonmaken na gebruik. Met een stuk keukenpapier veeg je kruimels en restjes weg, en daarna kun je de mand en andere losse onderdelen in de vaatwasser zetten. De bak en de mandjes hebben een anti-aanbaklaag, je kunt er beter niet met schuurmiddel of schuursponsjes op boenen, dan heb je kans dat je die laag beschadigt.

TIP: Blijft de pan een beetje ruiken naar het eten wat je erin hebt bereid, wrijf dan alles in met een doorgesneden citroen. Laat even intrekken, spoel af: weg geurtjes.

Heteluchtfrituese met een mandje of schaal

Er zijn twee soorten heteluchtfriteuses: met een mandje of met een ronde schaal.

  1. Het mandje schuif je in het apparaat, als een lade in een nachtkastje. Halverwege de baktijd moet je die mand even doorschudden, zodat het eten aan alle kanten goed verwarmd wordt.
     
  2. In een heteluchtfriteuse met een ronde schaal wordt het eten rondgedraaid, zodat de hete lucht aan alle kanten kan komen. Ook zijn ze er in verschillende maten: zo groot dat je er voor zes man friet in kunt bakken, tot kleine schalen voor één tot twee personen.

Besluit je om er eentje te kopen, vergelijk dan online wat voor type het beste aansluit bij jouw huishouden. Afhankelijk van het aantal personen en de soorten producten die je wilt bakken. 

De nadelen van een airfryer: geen oliebollen, frietjes minder lekker

Het lijkt de perfecte frituurpan: je kunt er meer in bakken dan in een gewone friteuse, het is minder vet én je hebt geen last van vette luchtjes. Toch heeft een ouderwetse frituurpan een paar voordelen.

Om te beginnen: de frietjes. Die worden zonder olie niet echt lekker knapperig, vergelijk het maar met ovenfrietjes. Of je dat een onoverkomelijk bezwaar vindt, hangt natuurlijk van je eigen smaak af.

Je kunt in een hetelucht friteuse ook geen snacks bakken die in een vloeibaar beslagje zitten, zoals tempura of kibbeling. En de oliebollen kun je met oud en nieuw niet in een airfryer bakken: het beslag is zo zacht, dat dát niet gaat lukken. Maar koop je oliebollen bij een kraam, dan zijn ze in de airfryer zó opgewarmd.

Lees ook

Auteur: Sabina Posthumus