Ga naar de inhoud

Vleesvervangers voor beginners: zo eet je vegetarisch


Steeds meer schappen in de supermarkt zijn gevuld met vleesvervangers en steeds meer mensen wagen een poging om minder vlees of vegetarisch te eten. Omdat het veel voordelen heeft wijden we een artikel aan vleesvervangers voor beginners. Wat zijn de lekkerste vegetarische recepten en welke vleesvervangers zijn er?

Voordelen van vegetarisch eten

  1. Je veroorzaakt minder dierenleed
  2. Je leeft gezonder
  3. Het is beter voor klimaat & milieu
  4. Het wordt steeds lekkerder
  5. Vegetarisch eten verteert beter

Wat zijn vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn producten die lijken op vlees, van smaak tot textuur en vorm. Er zijn vleesvervangers die dezelfde voedingswaarden hebben. De eiwitten van deze voedingswaarden zijn niet van traditionele eiwitten zoals in vlees of vis, maar van plantaardige eiwitten. Andere vleesvervangers bestaan naast plantaardige eiwitten uit groente. Zo heb je een spinazieburger, een bietenburger en een jalapênoburger (die groene chilipeper). Er zijn ook vegetarische spekreepjes, kipstukjes en shoarma. Je kunt het zo gek niet verzinnen.

Naast vleesvervangers die er werkelijk uitzien als vlees, zijn er gezonde producten die je eenvoudig toevoegt om het gemis van vlees of vis in een maaltijd te verminderen. Zoals peulvruchten, eieren, tofu of tempé. 

Top 10 vleesvervangers

  1. Beyond Meat Burgers
  2. De Vegetarische Slager kipstuckjes
  3. Quorn Chicken Free Slices
  4. Vegan Junkstar Bacon 
  5. Garden Gourmet vegetarisch gehakt
  6. Jumbo Lekker Veggie Gehaktballen
  7. AH Vegan Spekreepjes
  8. Beyond Meat Sausage
  9. Valess Vegetarische schnitzel
  10. Vivera shoarma

 Vegetarisch-eten-voor-beginners Vegetarische-rookworst-recepten

Hoe gebruik je vleesvervangers?

Voor vleesvervangers die exact lijken op een vleessoort, is het eenvoudig. Je vervangt de shoarma op je pitabroodje voor vegetarische shoarma, de spekreepjes in je pasta carbonara voor vegetarische spekreepjes en de burger op je burgerbroodje voor een vegetarische burger.

In andere gerechten kun je onder andere tofu gebruiken om het gerecht aan te vullen. Tofu bak, frituur, gril, kook, roerbak, stoom of stoof je. Of je voegt het koud toe aan een salade. Zo gemakkelijk kan het zijn. Niet iedereen is dol op tofu.

TIP: Heb je wel eens van een een tofupers gehoord? Hiermee wordt het vocht uit de tofu gehaald: dé voorbereiding voor een perfecte bereiding. 

Is vegetarisch eten duurder?

Er wordt gedacht dat vegetarisch zijn duurder is, omdat de vleesvervangers bijvoorbeeld geen goedkoop prijskaartje hebben. Dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Wissel af met vegetarische burgers en peulvruchten en noten. Je zult merken dat je spaarpot voor boodschappen op hetzelfde moment bijgevuld moet worden.

Tips om vegetarisch te gaan eten

De belangrijkste tip om vegetarisch te gaan eten is om zelf te experimenteren. Duik in een vegetarisch kookboek en probeer nieuwe producten uit. Kijk op pinterest of wordt lid van speciale Facebookgroepen, waarin vegetarische recepten worden gedeeld. Je wordt vanzelf creatiever naarmate je jezelf ervoor hebt opengesteld en weet steeds beter wat je wel of niet lekker vindt. Ook in restaurants krijg je tegenwoordig veel vegetarische opties. Probeer dit eens uit en ervaar hoe een chefkok een vegetarisch gerecht een smaakvolle twist geeft.

Pescotariër, pollotariër, vegetariër of veganist?

Je hoeft jezelf niet van de ene op de andere dag ‘vegetariër’ te noemen. Minder vlees en vis eten is voor sommigen al een stap an sich. Bovendien heb je voor elke fase een naam. Zo noem je iemand die geen vlees eet maar wel vis, een pescotariër of semi-vegetariër. Iemand die geen vis, maar wel gevogelte eet, mag zichzelf een pollotariër noemen. Zodra je geen vis en vlees meer eet, ben je een vegetariër. Tot slot noem je jezelf een veganist als je helemaal geen producten meer neemt die op dierlijke basis zijn gemaakt.

Ga jij een poging wagen? 

Lees ook

 

Meer over: