Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zo maak je thuis net zulke lekkere koffie als in een koffietentje

In samenwerking met:

Als er iets is dat we in de afgelopen 2 jaar wel geleerd hebben, is dat het belangrijk is om thuis lekkere koffie te hebben. We leggen uit hoe je zelf thuis koffie maakt die net zo lekker is als in een koffietentje.

Ga jij voor een cappuccino, latte of toch een lekkere ijskoffie?

De benodigdheden voor een goede koffie

Allereerst heb je natuurlijk koffie nodig. Afhankelijk van de koffiemachine die je in huis gebruikt, heb je koffiebonen, koffiecups of gemalen koffie nodig. Wat heeft jouw voorkeur?

Koffiebonen: koffie die gezet wordt van koffiebonen is het meest vers. De bonen worden namelijk in de machine zelf gemalen. De meest bekende bonensoorten zijn Arabica en Robusta. In Robusta zit meer cafeïne en deze koffie heeft een sterkere smaak. Arabica is daarentegen milder.

Koffiecups: verschillende apparaten zoals Nespresso, Senseo, Dolce Gusto en meer maken gebruik van koffiecups. Dit zijn capsules die een mengsel van gemalen koffie(soorten) en andere smaken bevatten. Het voordeel van cups is met name het gemak en de grote variëteit aan smaken.

Gemalen koffie: deze koffie, ook wel filterkoffie genoemd, bestaat uit gemalen koffiebonen. Met name voor espressomachines en filtermachines heb je gemalen koffie nodig. Het voordeel van gemalen koffie is dat je er vaak grotere hoeveelheden koffie mee kunt zetten en dat het qua smaak dicht in de buurt komt van koffie van koffiebonen.

Verder zijn er nog een aantal dingen die je kunt aanschaffen om je koffie nét zo professioneel te maken zoals in een café:

  • Een melk opschuimer (automatisch of voor met de hand)
  • Halfvolle of volle melk
  • Cacaopoeder en strooier
  • Eventueel koffiesiroop

Melk opschuimen

Als je dol bent op cappuccino’s en latte macchiato’s, dan moet je de melk op kunnen schuimen. Er zijn verschillende manieren om melk op te schuimen. Zo kun je het op de ‘ouderwetse’ manier doen: in een pannetje op het vuur. Tijdens het opwarmen houd je het pannetje een beetje schuin en blijf je hard kloppen met een garde tot er een schuimlaag ontstaat. Je kunt hier ook een elektrische mixer of speciale melkklopper voor gebruiken.

Daarnaast heb je een mechanische melkopschuimer, waarbij je met de hand een paar keer moet pompen om de melk op te schuimen. Vervolgens zet je de opschuimer in de magnetron tot de melk omhoogkomt. Je hebt hier ook elektrische varianten van, die automatisch kloppen en meteen de melk opwarmen.

Als laatste kun je ook een koffiemachine kopen waar een stoompijpje aanzit die melk in een kannetje opschuimt, of je kiest een koffiezetapparaat waar een melkopschuimer ingebouwd zit. Dat is dan vaak een apparaat dat meteen kant-en-klare cappuccino’s en lattes voor je zet.

Zo zet je thuis lekkere koffie

Alles in huis? Dan ben je er klaar voor om koffie te maken! We leggen uit welke soorten koffie je allemaal kunt zetten, wat de verhouding is en hoe je dit doet.

Espresso: espresso is de meest geconcentreerde koffievorm en zet je met 7-10 gram versgemalen koffie en water op een temperatuur van ongeveer 95 graden celcius. Een espressoshot bevat 30 ml koffie.

Americano: dit is de Italiaanse benaming voor een espresso aangevuld met water. Deze maak je door 30 ml heet water (85 graden) in een koffiekopje te gieten. Hierover zet je de espresso. Door de koffie aan het water toe te voegen behoud je de crèmelaag bovenop de koffie.

Caffé macchiato: dit is espresso met een klodder melkschuim erop. Let erop dat je geen melk bij de espresso schenkt, maar alleen het schuim erop schept.

Cappuccino: een favoriet in Nederland. Capuccino maak je door een koffiekopje van ongeveer 150-170 ml met 1/3 espresso te vullen, 1/3 melk en 1/3 melkschuim te vullen. Je giet eerst de koffie in het kopje en vervolgens giet je hier de melk overheen. Je kunt het afmaken door er cacaopoeder overheen te strooien.

Latte macchiato: een latte macchiato bevat net als cappuccino espresso, melk en melkschuim, maar heeft andere verhoudingen. Een latte macchiato bestaat uit 3/4 melk en 1/4 espresso. Schuim eerst de melk op (hoeveelheid van 3 espressokopjes) en vul het latte glas tot de rand. Laat dit even staan terwijl je de espresso maakt, zodat de melk en het schuim van elkaar scheiden. Giet vervolgens voorzichtig de espresso in het glas. Als het goed is ontstaat er nu een melklaag onderin, dan een laag koffie, en dan een laag schuim. Je kunt het afmaken door er cacaopoeder overheen te strooien.

IJskoffie: als laatste kun je een ijskoffie maken. Deze maak je door een espresso of een laag oploskoffie in een glas te doen, en de rest van het glas te vullen met water of melk. Je kunt hier zelf kiezen wat je lekkerder vindt. Vervolgens kun je ijsklontjes toevoegen en eventueel een dopje koffiesiroop met smaken als karamel, hazelnoot of vanille.

Nog meer koffietips?

Koffieplaats is dé verzamelplaats voor koffie en koffiebonen liefhebbers. Je vindt hier alles over koffie: van aanbiedingen tot nieuws & tips. 

Auteur: Quirine Brouwer

In samenwerking met: