Ga naar de inhoud

Help! Iedereen blijft eten; 10 tips voor een succesvol diner


Thuis eten met familie of vrienden is soms net zo leuk als uit eten. Lekker lang tafelen met goed gezelschap én lekker eten. Komt iedereen bij jou aanschuiven? Geen paniek, met deze tien tips heb je een geslaagd diner, zonder stress.

1. Lust iedereen alles? Of zijn er dieetwensen?

Vraag van tevoren wat de gasten liever niet eten. Moet je rekening houden met allergieën of met bepaalde ingrediënten die ze écht niet lusten? Hebben de eters vanwege principes of hun religie een bepaalde eetwijze? Goed om te weten: vegetarisch betekent strikt genomen geen vlees en geen vis, maar sommige vegetariërs maken een uitzondering voor een visje – goed om even na te vragen. Veganistische gasten eten helemaal geen dierlijke producten: net als vegetariërs geen vlees en vis, maar óók geen eieren, zuivel of honing.

2. Bedenk een slim menu

Kies gerechten uit die je zoveel mogelijk kunt voorbereiden. Een ovengerecht zoals een lasagne, een groot stuk vlees dat in de oven gaart zoals een rollade, koude gerechten zoals een pastasalade of een stoofschotel die zelfs de dag van tevoren al kan worden voorbereid. Een koud voorgerecht hoeft alleen in de keuken nog even op de borden te worden gelegd, soep warm je snel op, een taart met een bolletje ijs of chocolademousse met een krokant koekje kan ook helemaal worden voorbereid.

Bepaal of je qua keukenapparatuur niet in de knoop komt: voor welke gerechten gebruik je de oven en hoeveel pitten op het fornuis kun je tegelijk gebruiken? Het enige wat altijd op het moment zelf moet: brood snijden en salade maken, de rest kan allemaal van tevoren. Dat scheelt stress!

3. Maak het jezelf niet te moeilijk

Misschien wil je een onuitwisbare indruk maken met je kookkunsten en besluit je een bijzonder culinair hoogstandje op tafel te toveren voor je gasten. Als dat niet een gerecht is wat je al een paar keer hebt uitgeprobeerd, is het beter om dat risico niet te nemen. Een mislukt gerecht maakt zeker diepe indruk op je gasten, alleen niet zoals je dat wilt. Kies daarom gerechten die je eerder hebt gemaakt, die in ieder geval bij jouw gasten in de smaak vallen én die niet te complex zijn.

4. Kip met patat en appelmoes

Komen er ook kinderen eten? Bedenk dan of ze groot genoeg zijn om met de grote mensen mee te eten. Het is gezellig als de kinderen gewoon met de pot mee-eten, maar als de kinderen dat echt niet lusten is een uitzondering maken op zo’n feestelijke dag – en gewoon kip met patat serveren aan de kleintjes – een prima optie. Als zij het leuk hebben, is het voor de rest van het gezelschap ook gezellig.

5. Wat drink je bij het diner

Bij het eten hoort drinken, dat wordt door thuiskoks vaak vergeten. Kies bijpassende wijn en leg de witte wijn op tijd in de koelkast. Weet je niet welke wijn bij jouw menu past? Bij de slijter kun je advies vragen – en soms afspreken dat je de flessen wijn die overblijven, weer terug kunt brengen. Regel ook wat koude pilsjes als er bierdrinkers aanschuiven. En hou rekening met de Bob, zorg voor mineraalwater, fris of een lekkere (zelfgemaakte) limonade. Je kunt sowieso karaffen koud water met wat geschilde komkommer of limoen op tafel zetten, zodat iedereen – naast de wijn of bier – ook wat water kan drinken. Extra feestelijk: begin met een cocktail of een longdrink, dat brengt meteen de stemming erin.

6. Zet alles alvast klaar

Niet alleen de gerechten bereid je zo veel mogelijk voor: zet ook alles in de keuken klaar, zodat je niet in kasten hoeft te rommelen of de koelkast ondersteboven hoeft te keren. Zet ook alvast alles voor koffie en thee klaar, met kopjes en het roomstel, en het servies en bestek voor de verschillende gangen. Zorg dat de vuilnisbak in de keuken geleegd is en dat de vaatwasser heeft gedraaid, zodat je snel kunt opruimen en wegzetten.

TIP: Vergeet de kleine details niet: coctailprikkers, rietjes, de garnering van de gerechten, versiering op glazen of borden en de ijsklontjes.

7. Dek de tafel feestelijk

Een hapje eten wordt ineens een feestelijk diner als de tafel mooi gedekt is. Gebruik je mooiste servies, strijk het tafelkleed en leg stoffen of kerst servetten neer. Versier de tafel met kleine bloemstukjes, kaarsen of juist met glitters of tafelconfetti, zet alvast wijnglazen en waterglazen op tafel en poets het bestek.

Bij een feestelijke sfeer hoort ook de juiste muziek, zoek en leg wat cd’s klaar of maak een online playlist met rustige muziek, waar je de rest van de avond geen omkijken meer naar hebt.

8. Zorg voor borrelhapjes

Kleine hapjes die je bij het aperitief op tafel kunt zetten, zorgen ervoor dat je gasten alvast ontspannen met elkaar gaan kletsen en hun eerste trek stilt. Dat zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om in de keuken de laatste hand te leggen aan je menu. De borrelhapjes kun je zo uitgebreid en ingewikkeld maken als je wilt, zoals een grote schaal met Italiaanse antipasti, belegde luxe toastjes of een uitgebreide borrelplank, maar met een paar schaaltjes olijven, nootjes en chips kom je ook al een heel eind. Serveer de kleine hapjes op een houten plank – met een trosje druiven, wat dadels of trostomaatjes als versiering – voor een echte restaurant uitstraling.

9. Serveer het eten op een originele manier (en decoreer)

Door het eten op een chique manier te serveren, maakt het veel meer indruk. Giet de soep in een glaasje of in een koffiekopje, mooi gedecoreerd met een zelfgebakken kaaskoekje of soepstengel, strooi verse kruiden of zelfs eetbare bloemen over het gerecht of maak in de keuken alvast de borden mooi op.

Een stukje taart op een bordje ziet er mooier uit als er wat verse vruchtjes naast liggen, als de slagroom netjes in toefjes is gespoten (in een apart kommetje) en met een lekkere karamelsaus of vruchtensaus een patroontje op het bord is gemaakt, het oog wil ook wat!

10. Schakel hulptroepen in

Groeien de voorbereidingen je boven het hoofd? Of heb je te weinig tijd om het allemaal goed te doen? Schakel dan hulptroepen in. Vraag of elke gast iets wil maken voor het diner en verdeel de gangen over de gasten. Zo draagt iedereen iets bij aan een geslaagde avond.

Ook kun je bij de slager kant-en-klare gerechten afhalen, bij de kaasboer een kaasplank laten samenstellen en bij een traiteur een compleet of gedeelte van het menu bestellen. Dat is niet smokkelen, dat is slim: zo geniet jij ook van een ontspannen etentje.

Voorkom de drukte in de winkels door (ruim) van te voren de ingrediënten op te slaan in de diepvries. Lees onze blog over wat je kunt invriezen en wat niet.  

Meer over: