Draai voor klassieke weergave

Champagne als je iets te vieren hebt of een champagne-ontbijt

Heb je iets speciaals te vieren? Champagne mag hierbij niet ontbreken. Het is erg lekker en daarnaast maakt de welbekende ‘pop’ van elk moment een feestje: geen alledaags drankje dus. Waarom drinken we eigenlijk wel een wijntje of een biertje en niet elke avond een glas champagne? In dit artikel lees je wat champagne zo speciaal maakt en tips voor een champagne-ontbijt. 

Het leven moet je vieren, vier het met champagne

Nederlanders drinken gemiddeld maar twee glazen champagne per jaar. Dat is verbazingwekkend weinig, als je je bedenkt dat onze buren in Duitsland, België en Frankrijk bijna wekelijks een fles opentrekken. In Nederland hebben we nog steeds moeite om zomaar een fles champagne open te trekken. Het moet eerst feest zijn. Het kan ook andersom: trek die fles open en het is feest! 

Het koolzuurgas - wat voor de bubbels zorgt - komt via een oud-bereidingsproces in de wijn. Dit proces is in de loop der jaren geperfectioneerd: dit wordt de tweede gisting op de fles genoemd. Een proces dat uniek is voor champagne en de wijn bijzonder maakt.

Champagne, welke fles moet ik kiezen? 

Een goede champagne kiezen kan nog best lastig zijn. Er zijn namelijk veel merken en soorten champagnes. Laat je adviseren door een specialist in een winkel of zoek zelf naar informatie op het internet. Champagne is best duur. Als het niet binnen je budget valt, kies dan voor een fles cava (is een Spaanse mousserende wijn en heeft een aggressievere bubbel) of een andere mousserende wijn. Lijkt dat je niets? Bestel dan een fles prosecco (een Italiaanse wijn met lichte bubbel). 

Maak het zelf of laat het champagne-ontbijt bezorgen

Of je nou iets te vieren hebt of gewoon een dag feestelijk wil beginnen, een champagne-ontbijt is een onwijs leuke start van de dag. Bij deze verrassing horen alleen de lekkerste en beste producten. Koop bijvoorbeeld luxe broodjes van de bakker en wacht met het kopen van de croissantjes tot het allerlaatste moment. Ze moeten natuurlijk wel krakend vers zijn. Je wilt alleen het beste van het beste serveren tijdens deze feestelijke, luxe ochtend. 

Benodigdheden champagne-ontbijt

Het belangrijkste ingrediënt van een champagne-ontbijt is natuurlijk champagne. Een champagne-ontbijt kan je zo gek maken als je wil. Je kunt denken aan de volgende producten:

•    Fles champagne met een flute (smal en hoog glas);
•    Vers gezette koffie of thee;
•    Broodjes in een mandje;
•    Croissants nog lekker warm;
•    Muffins;
•    Vers geperste jus d’orange; 
•    Boter;
•    Jam in een weckpotje;
•    Verse slagroom;
•    Ei, gekookt of gebakken;
•    Kaas en beleg op een schaaltje;
•    Verse aardbeien of fruitsalade in een coupe of kommetje;
•    Luxe hagelslag in een bakje.

Hoe meer aankleding, hoe beter 

Vergeet de uitspraak: “Less is more.” Bij een champagne-ontbijt geldt: hoe meer, hoe beter. Te beginnen met het versieren van de tafel of het dienblad. Kies een mooi (gouden) tafelkleed of tafelloper met glitters. Kleed het daarna aan met mooi servies en bestek, leg bijpassende servetjes neer en zet een klein bosje bloemen of enkele roos erbij. Strooi tot slot nog wat glitters of strass-steentjes over de tafel of het dienblad. Etaleer de ingrediënten rondom het bord en laat het feest maar beginnen! 

TIP: haal de champagne op het laatste moment uit de koelkast. Dan is hij het lekkerst.

Champagne heeft gezondheidsvoordelen

Niet alleen rode wijn, ook champagne blijkt gezondsheidsvoordelen te hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Reading in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat champagne dezelfde voordelen heeft als die van rode wijn. Net als wijn bevat champagne polyfenolen: anti-oxidanten die cellen en weefsels beschermen tegen schadelijke invloeden van binnenuit en buitenaf. De minder dure alternatieven zoals prosecco hebben overigens hetzelfde effect.

Lees ook

Cheers met welke wijn?

Gek eigenlijk dat wijn, gewoon een simpel drankje van druiven, elke keer weer anders kan smaken. Je hebt volle rode wijnen, subtiele witte wijnen, echte krachtpatsers en elegante balletdansers. En je smaak verandert: bij een winters stoofgerecht drink je andere wijn, dan bij de barbecue na een warme zomerdag. Deze wijnen zijn lekker bij warm weer

Auteur: Ilse Bloemendal