Ga naar de inhoud

Eieren bewaren? Zo lang blijven ze vers

Update:
Eieren bewaren

Dat lekkere gekookte eitje van het ontbijt, kun je dat later op de dag ook nog opeten? Hoe lang zijn eieren eigenlijk houdbaar? En moet je eieren bewaren in de koelkast, of juist niet? Lees hier hoe je eieren het beste bewaart.

Let op de THT-datum of test je ei

Verse eieren zijn ongeveer 4 weken houdbaar. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat op het doosje, de kwaliteit is tot die datum gegarandeerd goed. Na die datum kan je de eieren waarschijnlijk nog wel eten. Doe dan wel een test om te kijken of ze nog goed zijn. Hier zijn 2 tips om de houdbaarheid van eieren te testen:

1. Eieren testen in een kom water

Controleren of een ei goed is, doe je met een pannetje of een glas water. Leg de ongekookte eieren daar voorzichtig in. Een ei dat horizontaal op de bodem ligt, is kakelvers. Wijst het puntje van het ei omhoog of staat het ei recht op de bodem, dan weet je dat je een ouder ei te pakken hebt. Je kunt dat ei nog wel gewoon eten. Zweeft het ei in het water of drijft het naar het oppervlak, dan is het bedorven.

  • Waarom drijft het ei? Dat komt door de luchtkamer, die zit in het ei aan de onderkant. Hoe ouder het ei, hoe groter die luchtkamer is.

2. Eieren testen: schudden en luisteren

Je kan een ei ook schudden om te testen of het oud is. Als je het hoort klotsen, dan heb je kans dat het ei te oud is om te eten. Bedorven eieren kun je niet meer eten, ook niet als je het verwerkt in gebak of als je het bakt. Tik je zo’n ei, dan laat je het ook wel uit je hoofd om het te eten: weinig kan zo stinken als een bedorven ei. Bah!

In de koelkast of niet?

Bewaar je eieren in de koelkast of erbuiten? In de meeste restaurantkeukens bewaren ze rauwe eieren op kamertemperatuur.

Ook in de supermarkt liggen eieren niet in de koeling. Waarom worden eieren in de supermarkt niet gekoeld? In de supermarkt liggen eieren vaak op kamertemperatuur. Dit komt door de behandeling van eieren vóór ze de winkel bereiken. In Nederland wassen de eierenhandelaren de eieren voordat ze naar de supermarkt gaan en voorzien ze ze van een beschermende laag die bacteriën afweert. Hierdoor blijven eieren langer goed, ook op kamertemperatuur.

Het Voedingscentrum adviseert om thuis wel de eieren in de koelkast te stoppen. Door de constante luchtvochtigheid en de lage temperatuur drogen eieren niet uit en krijgen bacteriën op de schaal en in het ei (zoals salmonella en campylobacter) geen kans om zich te ontwikkelen. 

Niet in de deur, maar in de doos

De beste plek is niet het eierrekje in de deur van de koelkast, want daar in de temperatuur gemiddeld wat hoger dan op een plank van de koelkast. Zet de eieren liever met kartonnen of plastic doos en al in de koelkast. Dan zijn de eieren beschermd tegen breuk of barstjes door dringende potjes. Het karton of plastic beschermt nog eens extra tegen uitdroging en temperatuurschommelingen.

Gekookt ei: paar dagen bewaren

Stel dat je eieren kookt voor de maaltijd, en ze blijven over. Hoe lang is een gekookt ei buiten de koelkast houdbaar? Een ongepeld eitje blijft in de koelkast 4 dagen tot een week goed. Als de eieren al zijn gepeld, kun je ze het beste onder water bewaren, in een kom in de koelkast. Dan zijn ze 3 dagen houdbaar.

Samenvatting eieren bewaren:

  • Bewaar eieren in de koelkast
  • Rauwe eieren zijn ongeveer 4 weken houdbaar
  • Gekookte eieren zijn 4 dagen tot een week houdbaar
  • Gepelde eieren zijn 3 dagen houdbaar (in een kom water)
  • Twijfel je of een rauw ei nog goed is? Test het dan, door het te schudden of in een glas water te leggen

Je kan eieren ook voor een langere tijd bewaren. In deze video laten ze zien hoe je dat aanpakt. Handig voor als je kippen in je eigen tuin houdt.

Bekijk de video >>

Bron: Voedingscentrum.

Meer over: