Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Een gekookt ei over? Zo lang kun je ze bewaren

Dat lekkere gekookte eitje van het ontbijt, kun je dat later op de dag ook nog opeten? Hoe lang zijn eieren eigenlijk houdbaar? En moet je ze in de koelkast bewaren, of juist niet?

Tekst gaat verder onder de advertentie

Verse eieren zijn ongeveer vier weken houdbaar. De tht-datum staat op het doosje, de kwaliteit is tot die datum gegarandeerd goed. Maar ook na die datum kun je de eieren waarschijnlijk nog eten. Test dan van tevoren of ze nog goed zijn. Vijf tips om de houdbaarheid van eieren te testen:

1. Ei testen in een kom water

Checken of een ei goed is, doe je met een pannetje of een glas water. Leg de ongekookte eieren daar voorzichtig in. Een ei dat horizontaal op de bodem ligt, is kakelvers. Wijst het puntje van het ei omhoog of staat het ei recht op de bodem, dan weet je dat je een ouder ei te pakken hebt. Je kunt dat ei nog wel gewoon eten. Zweeft het ei in het water of drijft het naar het oppervlak, dan is het bedorven.

Waarom drijft het ei? Dat komt door de luchtkamer, die zit in het ei aan de onderkant. Hoe ouder het ei, hoe groter die luchtkamer is. 

2. Ei testen: schudden en luisteren

Je kunt een ei ook schudden om te testen of het oud is. Als je het hoort klotsen, dan heb je kans dat het ei te oud is om te eten. Bedorven eieren kun je niet meer eten, ook niet als je het verwerkt in gebak of als je het bakt. Tik je zo’n ei, dan laat je het ook wel uit je hoofd om het te eten: weinig kan zo stinken als een bedorven ei. Bah!

3. In de koelkast of niet?

Bewaar je eieren in de koelkast of erbuiten? In de meeste restaurantkeukens worden rauwe eieren op kamertemperatuur bewaard. Ook in de supermarkt liggen eieren niet in de koeling. Moeten eieren thuis ook uit de koelkast blijven? Het voedingscentrum adviseert juist om eieren in de koelkast te bewaren. Door de constante luchtvochtigheid en de lage temperatuur drogen eieren niet uit en krijgen bacteriën op de schaal en in het ei (zoals salmonella en campylobacter) geen kans om zich te ontwikkelen. 

4. Niet in de deur, maar in de doos

De beste plek is niet het eierrekje in de deur van de koelkast, want daar in de temperatuur gemiddeld wat hoger dan op een plank van de koelkast. Zet de eieren liever met kartonnen doos en al in de koelkast. Dan zijn de eieren beschermd tegen breuk of barstjes door dringende potjes en het karton beschermt nog eens extra tegen uitdroging en temperatuurschommelingen.

5. Gekookt ei: paar dagen

Stel dat je eieren hebt gekookt voor de maaltijd, en ze blijven over. Hoe lang kun je een gekookt ei bewaren? Een ongepeld eitje blijft in de koelkast vier dagen tot een week goed. Als de eieren al zijn gepeld, kun je ze het beste onder water bewaren, in een kom in de koelkast. Dan zijn ze drie dagen houdbaar.

Samenvatting eieren bewaren:

  1. Bewaar eieren in de koelkast
  2. Rauwe eieren zijn ongeveer vier weken houdbaar
  3. Gekookte eieren zijn vier dagen tot een week houdbaar
  4. Gepelde eieren zijn drie dagen houdbaar, als je ze in een kom water bewaart
  5. Twijfel je of een rauw ei nog goed is? Test het dan, door het te schudden of in een glas water te leggen


Ook interessant voor jou? 
Dit doe je met medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum verlopen is. Er zijn veel apparaten die vol met bacterieën zitten; deze apparaten worden vaak vergeten tijdens de schoonmaakbeurt

Bronnen: Voedingscentrum
Auteur: Sabina Posthumus