Ga naar de inhoud

Nasi Goreng: authentiek Indonesisch recept

Update:
Nasi Goreng recept

Nasi Goreng, het iconische Indonesische gerecht van gebakken rijst, is wereldwijd geliefd en staat symbool voor de rijke culinaire tradities en culturele diversiteit van Indonesië. ‘Nasi’ betekent rijst en ‘Goreng’ betekent gebakken in het Indonesisch, wat het gerecht letterlijk vertaalt naar ‘gebakken rijst’.

Varianten van nasi

Er zijn tientallen varianten van Nasi Goreng. Veel voorkomend is de variant met kip en gebakken ei, geserveerd met kroepoek. In Indonesië kost een portie Nasi Goreng zonder vlees bij een stalletje langs de straat vaak ongeveer 10.000 rupiah (€ 0,70). Varianten met bijvoorbeeld kip, geitenvlees of garnalen zijn iets duurder.

De geschiedenis van Nasi Goreng

Zoals eerder aangegeven betekent Nasi Goreng letterlijk ‘gebakken rijst’. Het gerecht is ontstaan als een praktische en economische maaltijd, gemaakt met overgebleven rijst van de vorige dag, groenten die in de buurt groeiden en het vlees of de vis die beschikbaar was. Rijst die een dag eerder is klaargemaakt is het beste ter voorbereiding van Nasi Goreng, omdat de rijst dan net iets harder is en daardoor beter te bakken.

De geschiedenis van Nasi Goreng gaat terug tot de 16e eeuw, toen het werd gegeten door de arbeiders op de rijstvelden. Het is eigenlijk ook een heel duurzame manier van leven: eten wat over is op een andere manier toch nog eten! Nasi Goreng werd al snel een populaire maaltijd onder de lokale bevolking en breidde zich uit naar andere delen van Indonesië. In de jaren 1950 en 1960, toen Indonesië een toeristische bestemming begon te worden, verspreidde Nasi Goreng zich naar de rest van de wereld.

Tegenwoordig is Nasi Goreng een van de meest populaire gerechten in Indonesië en wordt het vaak gegeten als ontbijt, lunch of diner. Het wordt ook vaak gegeten als streetfood en wordt verkocht op straatmarkten en eetcafés.

Overgebleven rijst

Het gerecht Nasi Goreng is oorspronkelijk ontstaan als een manier om overgebleven witte rijst opnieuw te gebruiken en deze te verrijken met kruiden en specerijen. Voor het beste resultaat is het essentieel dat de rijst idealiter één dag oud is, omdat dit zorgt voor een betere textuur en smaak. Door de eeuwen heen heeft Nasi Goreng zich ontwikkeld tot een veelzijdig gerecht dat zowel thuis als in restaurants wordt bereid met een breed scala aan ingrediënten.

Authentiek Indonesisch recept voor Nasi Goreng

Hieronder vind je een authentiek Indonesisch recept voor Nasi Goreng, compleet met stap-voor-stap instructies en alle benodigde ingrediënten.

  • 400 gram gekookte witte rijst (bij voorkeur afgekoeld en 1 dag oud)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 4 teentjes knoflook (4 sioongs bawang putih), fijngehakt
  • 2 sjalotten (2 bawang merah), fijngehakt
  • 2 rode pepers (2 cabe merah), fijngehakt (optioneel, voor extra pit)
  • 100 gram prei (100 gram daun bawang), fijngesneden
  • Daun kemangi (Indonesische basilicumblaadjes), fijngehakt (indien beschikbaar)
  • 10 kruidnagels (10 cengkeh)
  • 1 theelepel trassie (garnalenpasta)
  • Paar stukjes foelie
  • 1 theelepel sambal
  • 100 gram kipfilet, in kleine stukjes gesneden
  • 100 gram garnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zoete sojasaus (kecap manis)
  • 1 eetlepel oestersaus
  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak
  • Lente-ui (daun bawang), fijngehakt (voor garnering)
  • Kroepoek en augurk (voor serveren)

Bereidingswijze:

Benodigde kookspullen om de Indonesische nasi goreng te gaan maken:

  • Wokpan of grote koekenpan
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Spatel of houten lepel
  1. Verhit de olie: verwarm de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de aromaten toe: voeg de fijngehakte knoflook (bawang putih), sjalotten (bawang merah), en rode pepers (cabe merah) toe aan de pan en roerbak ze tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de kruidnagels (cengkeh), trassie, en paar stukjes foelie toe en roerbak kort om de aroma’s vrij te laten komen.
  3. Bak de kip: voeg de stukjes kipfilet toe en bak deze tot ze gaar zijn.
  4. Garnalen toevoegen: voeg de garnalen toe aan de pan en bak deze kort mee tot ze roze kleuren.
  5. Groenten en kruiden: Voeg de fijngesneden prei (daun bawang), daun kemangi (indien beschikbaar), sambal, zoete sojasaus (kecap manis), en oestersaus toe aan de pan en bak alles goed door.
  6. Eieren bakken: duw de ingrediënten naar de zijkant van de pan en breek de eieren in het midden. Roer de eieren door elkaar en laat ze gedeeltelijk stollen.
  7. Rijst toevoegen: voeg de gekookte rijst toe aan de pan en roer alles goed door elkaar zodat de rijst volledig bedekt is met de kruiden en eieren.
  8. Op smaak brengen: breng de Nasi Goreng op smaak met zout en witte peper naar smaak.
  9. Sauzen toevoegen: voeg de zoete sojasaus (kecap manis) en oestersaus toe aan de pan en meng alles goed door elkaar.
  10. Op smaak brengen: breng de Nasi Goreng op smaak met zout en witte peper naar smaak.
  11. Laat de rijst bakken: bak de Nasi Goreng nog enkele minuten onder voortdurend roeren tot de rijst goed doorbakken en opgewarmd is.
  12. Serveer de Nasi Goreng: serveer de Nasi Goreng heet, gegarneerd met fijngehakte lente-ui, en vergezeld van kroepoek en augurk.

Extra ingrediënten om te variëren

Nasi Goreng is een zeer veelzijdig gerecht en er zijn tal van ingrediënten die je kunt toevoegen om het naar jouw smaak aan te passen. Hier zijn enkele populaire ingrediënten die je kunt overwegen om toe te voegen aan jouw Nasi Goreng:

Extra ingrediënten:

  1. Wortel: fijngesneden wortel voegt een zoete en knapperige textuur toe aan de Nasi Goreng.
  2. Doperwten: voeg wat doperwten toe voor een zoete, groene toevoeging.
  3. Chinese kool: fijngesneden Chinese kool voegt een knapperige textuur en een lichte zoetheid toe.
  4. Korianderblaadjes: voor een frisse en kruidige smaak.
  5. Ketjap Manis: een extra scheutje zoete sojasaus voor een rijkere smaak.
  6. Gebakken uitjes: voor extra knapperigheid en een hartige smaak.
  7. Cashewnoten of pinda’s: voor een knapperige textuur en een nootachtige smaak.
  8. Ananas: een paar stukjes fijngesneden ananas geven een zoete en tropische twist.
  9. Komkommer: in dunne plakjes gesneden komkommer als garnituur.
  10. Taugé (taugeh): voor een knapperige textuur en een frisse smaak.
  11. Gember: fijngehakte of geraspte gember kan een pittige, warme smaak toevoegen.
  12. Citroen of limoensap: een scheutje vers citroen- of limoensap kan de smaken opfrissen en versterken.

Aangepaste bereidingswijze:

Voeg deze extra ingrediënten toe in de stappen waar de groenten en kruiden worden gebakken (stap 5 in het originele recept), en zorg ervoor dat je ze goed door de rijst mengt voordat je de eieren toevoegt.

Door te experimenteren met verschillende ingrediënten geef je jouw eigen unieke draai aan dit traditionele Indonesische gerecht. Voel je vrij om te spelen met de smaken en texturen om jouw perfecte Nasi Goreng te creëren!

Selemat makan, smakelijk eten

Nasi Goreng is een iconisch gerecht dat de rijke culinaire tradities en culturele diversiteit van Indonesië weerspiegelt. Met zijn eenvoudige bereiding en complexe smaakprofiel is het gerecht een favoriet onder velen en blijft het wereldwijd mensen bekoren. Probeer dit authentieke Indonesische recept voor Nasi Goreng thuis en geniet van de heerlijke smaken van de Indonesische keuken!

Meer over: