Ga naar de inhoud

Noten kopen? Laat je niet misleiden door de hoge notenprijzen

Update:
Noten

Lekker in de yoghurt of als tussendoortje, noten zijn gezond maar de prijzen? Die lopen enorm uiteen in de supermarkt. De Keuringsdienst van Waarde concludeert in een aflevering dat we in de supermarkt nogal misleid worden ten aanzien van notenprijzen. Lees maar.

De Keuringsdienst van Waarde onderzocht notenprijzen

Van land van herkomst tot prijsverschillen, het is een wirwar aan informatie. Het blijkt dat gezouten noten duurder zijn dan ongezouten en de verpakking speelt ook een rol in de prijs. Notenproducenten en supermarktpersoneel geven het zelf ook toe: de prijs hangt af van wat de consument bereid is te betalen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Grote verschillen in notenprijzen

Als je voor noten in de supermarkt staat, zie je een groot verschil in prijzen. Waar komen je noten vandaan? Geen idee, want dat staat niet op de verpakking. Een zak macadamia-noten kost een vermogen, maar een mix met voornamelijk goedkopere noten is veel goedkoper. En wat te denken van de walnoten?

  • De prijs daarvan varieert van 14 euro tot wel 44 euro per kilo, afhankelijk van de supermarkt en de verpakking.

Waar komen noten vandaan?

Noten hebben hun oorsprong in bomen en struiken over de hele wereld. Amandelen hebben hun oorsprong in West-Azië en Noord-Afrika, terwijl walnoten voornamelijk uit de regio rond de Kaspische Zee komen.

Cashewnoten vinden hun oorsprong in Brazilië. Hazelnoten zijn voornamelijk afkomstig uit Europa. Macadamianoten komen uit Australië, paranoten uit het Amazone-regenwoud en pecannoten uit Noord-Amerika. Pistachenoten hebben hun oorsprong in West-Azië en pinda’s, hoewel eigenlijk peulvruchten, komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Noten leggen een flinke reis af voordat ze in jouw vuistje belandden. Daar mag je best een goede prijs voor betalen. Helaas is het alleen nog steeds niet zo dat de boeren in Azië en Amerika optimaal meeprofiteren van de dure notenprijzen.

Alle noten zijn hetzelfde

Volgens experts zijn alle noten waarschijnlijk hetzelfde, ongeacht de prijs. Sommige notenmixen zijn tot 80% duurder dan de prijs van losse noten. Uiteindelijk geeft een supermarktmedewerker toe: de prijs is wat de gek ervoor geeft. Het is dus opletten geblazen bij het kopen van noten in de supermarkt.

Bekijk de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde via NPO Start

Bronnen: Metronieuws. Keuringsdienst van Waarde. Foto: Wsfurlan voor Canva.

Meer over: