Ga naar de inhoud

Streep door Hollandse garnalengerechten: wat is er aan de hand?

Update:
Garnalen

De Hollandse garnalenmarkt staat momenteel voor grote uitdagingen vanwege een combinatie van factoren die hebben geleid tot prijsstijgingen en schaarste van garnalenproducten. Deze ontwikkeling heeft geleid tot het verdwijnen van geliefde garnalengerechten, zoals garnalencocktail, kroketjes en broodjes met Hollandse garnalensalade, uit de vitrines van winkels en restaurants.

Gaan de garnalengerechten écht verdwijnen? Lees hier hoe dat zit.

Aanvoer van garnalen drastisch afgenomen

De prijzen van Hollandse garnalen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen vanwege een tekort aan vangsten. Deze prijsstijging heeft geleid tot het verdwijnen van populaire gerechten uit de vitrines. Waar voorheen zo’n 30 à 40 euro per kilo werd gevraagd, betalen vis- en groothandels nu tussen de 70 en 100 euro. Zo’n grote prijsstijging ontmoedigt consumenten om deze delicatessen te kopen.

Terwijl de prijsstijging gunstig is voor garnalenvissers, ervaren medewerkers in de visafslag een sombere realiteit. De aanvoer van garnalen is dramatisch afgenomen. Hierdoor is er minder werk. Ook dreigt een onzekere toekomst voor degenen die betrokken zijn bij de verwerking en transport van garnalen.

Opwarming van de zee is een van de mogelijke oorzaken

Ecoloog Tobias van Kooten van Wageningen Marine Research wijst op de opwarming van de zee als een mogelijke oorzaak voor de afname van garnalenvangsten. Een mariene hittegolf afgelopen jaar trok de vissoort wijting aan, die zich te goed deed aan de garnalenpopulatie langs de kustlijn. Deze veranderende klimaatomstandigheden hebben een negatieve invloed gehad op de garnalenpopulatie en de visserijsector als geheel.

Hoop op herstel van de garnalenindustrie

De toekomst van de Hollandse garnaal lijkt onzeker. Toch blijft de hoop bestaan dat fluctuaties in vangsten en klimaatpatronen uiteindelijk leiden tot herstel van de garnalenindustrie. Het is belangrijk om te blijven zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waarmee de garnalenvissers worden geconfronteerd. Dit zodat deze delicatesse behouden blijft voor toekomstige generaties.

Nieuwe ontwikkelingen en maatregelen garnalengerechten

Recente cijfers van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) tonen aan dat de vangst van garnalen de afgelopen jaren sterk is afgenomen. In 2018 bedroeg de Nederlandse aanvoer bijna 20 miljoen kilo gezeefde garnalen. Dit aantal was in 2021 gedaald tot ongeveer 12 miljoen kilo. In het eerste kwartaal van dit jaar blijft de vangst ook achter, wat de druk op de garnalenmarkt verder vergroot.

Kunnen we in 2025 geen garnalengerechten meer bestellen?

Om de negatieve effecten van de schaarste te verminderen, worden verschillende maatregelen overwogen, waaronder het stimuleren van duurzame visserijpraktijken en het bevorderen van onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op de garnalenpopulatie. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd tussen belanghebbenden in de visserijsector en overheidsinstanties om oplossingen te vinden voor de huidige uitdagingen. Want die garnalen, willen we gewoon blijven eten.

Foto: PicturePartners voor Canva

Meer over: