Ga naar de inhoud

10 tips lekker eten ondanks smaakverlies

Update:

Het coronavirus, medicijngebruik, een chemokuur of het ouder worden kan helaas leiden tot smaakverlies. Hierdoor vermindert je eetlust en het plezier in eten. Wat zet je op tafel als niks je smaakt? Met deze 10 tips kan je toch lekker eten ondanks de smaakverlies. Zo maak je eten weer leuk!

Waarom het belangrijk is om gevarieerd en gezond te blijven eten

Elke dag een gezonde maaltijd op tafel zetten, is ontzettend belangrijk. Je lichaam haalt namelijk bouwstoffen uit voeding. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je bijna alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Daarnaast voorkomt een gezonde voeding diverse ziektes en blijft je gewicht op peil.

Smaakverlies zorgt er helaas vaak voor dat mensen slechter gaan eten. Hierdoor wordt hun kwaliteit van leven minder goed. Smaakverlies is ontzettend vervelend, maar je kunt er minder hinder door ondervinden als je weet hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan.

Met deze tips maak je eten – ondanks smaakverlies – weer leuk.
Wat eten we vandaag – gezonde recepten

1. Combineer verschillende texturen

Wat knapperige croutons met een smeuïge soep – wie is er nou niet gek op? Contrast in smaak en textuur is heerlijk. Als je minder proeft, is het aan te raden om zoveel mogelijk verschillende texturen te combineren. Hier is eindeloos mee te combineren. Wat dacht je van romige jus bij een stukje biefstuk, pijnboompitjes in een salade of komkommer met hummus?

2. Varieer in warmte

Wanneer je minder of niets meer proeft, is het aan te raden om te variëren met warme en koude gerechten. Dit werkt stimulerend, waardoor het eten wat aangenamer wordt. Je kunt kiezen voor warme en koude ingrediënten in één gerecht, maar je kunt natuurlijk ook een warme soep doen als voorgerecht, een koude pastasalade als hoofdgerecht en een ijskoud ijsje met warme koffie als nagerecht. Barbecueën is ook een perfect idee.

3. Zorg voor kleur op je bord

Het oranje van de wortel, het rode van tomaat, het gele van mais en het groen van paprika. Een bord dat mooi en kleurrijk oogt, zorgt ervoor dat je eetlust toeneemt. Een poké bowl is hiervoor een perfect gerecht. Wie wordt er nou niet blij van een kleurig feestje op zijn bord?

Gerechten met kleurrijke groentes

4. Eet kleine porties

Vind je het moeilijk om te accepteren dat je minder of niets proeft? Eet dan kleine porties. Een schaaltje is een stuk minder bedreigend dan een groot bord. De teleurstelling die je ervaart wanneer je niets of minder proeft, is dan een stuk minder groot.

5. Maak pittige gerechten

Wanneer je minder of niets meer proeft, kan je het mondgevoel stimuleren via trigeminatie: prikkeling van de hitte- en pijngevoelige nociceptoren op de tong. Deze prikkeling activeer je heel eenvoudig: simpelweg door een pittige maaltijd op tafel te zetten. Sla hier niet te ver in door, je wilt geen last van je darmen krijgen. Probeer uit wat bij je past en voeg regelmatig wat mosterd, paprika of mierikswortel toe.

6. Voeg altijd wat knapperigs toe

Knapperige etenswaren zijn een aanrader als je weinig of niets proeft. Je moet hier namelijk extra goed op kauwen, wat de aanmaak van je speeksel in je mond bevordert. Dit stimuleert de smaakbeleving. Probeer in elk gerecht wel wat knapperigs toe te voegen. Dit kunnen croutons zijn in een salade, een gebakken visje bij je sperziebonen of een patatje bij je kipsaté.

7. Gebruik de zintuigen die het wel doen

Dat je minder of niets meer kan proeven, is ontzettend vervelend. Gelukkig heb je nog een heleboel zintuigen die het wél doen. Denk aan je oren, je neus, je ogen en je vingers. Probeer deze zintuigen optimaal te gebruiken en je zult zien dat je veel meer van het eten geniet. De geur én smaak van oma’s appeltaart vergeet je immers nooit.

8. Maak de gerechten extra smeuïg

Met boter, olie, gelatine of agar maak je een gerecht extra smeuïg. Een aanrader, want deze stoffen versterken de smaak van het gerecht. Hierdoor proef je nét een beetje meer, waardoor het gerecht ineens wel lekker smaakt.

9. Zoek de smaak van vroeger

Dat je nu niets of minder proeft, betekent niet dat je het niet meer lekker vindt. Gerechten waar je vroeger dol op was, smaken nog steeds goed omdat ze herinneringen oproepen. Het is daarom de hoogste tijd om een heerlijk gerecht van vroeger te koken! Neem deze vrolijke gedachten mee en je geniet veel meer van je bord zelfgemaakte ravioli.

10. Voeg zoveel mogelijk aroma’s toe

Als je smaakbeleving minder is, moet je zoveel mogelijk met aromatische ingrediënten koken. Denk aan verse kruiden als peterselie en rozemarijn, specerijen als kaneel en knoflook of fruitschillen van citroen of sinaasappels. Deze ingrediënten dragen bij aan een intense smaakbeleving.

Bonustip: eet gezellig met anderen!

Aan samen eten zitten verschillende voordelen. De grootste? De gezelligheid! Het is vaak lastig om voor jezelf een drie-gangen-diner op tafel te zetten. Maar als je visite hebt, doe je dit maar al te graag. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk met anderen eet. Je kookt gevarieerder waardoor het eten lekkerder smaakt. Mocht je het eten toch niet proeven, dan maakt het gezelschap een hoop goed.

Meer over: