Ga naar de inhoud

Wijn voor beginners: zó ontdek je je favoriete wijnsoort


 

‘Wat mag ik voor je inschenken: wijn, bier, of fris?’ Wil je dan witte, rode of rose wijn? Tja, wijn is soms lekker, en soms een zure tegenvaller. Hoe leer je de Chateau Migraine van de Chateau Miljonair onderscheiden? En hoe ontdek je wat jouw smaak is, en welke wijn bij je past? We zetten 8 tips op een rijtje.

De wijn in flessen bij de slijter of de supermarkt is gemiddeld genomen een paar jaar oud, de wijnbouw zelf is al ruim 8.500 jaar oud. De eerste wilde druivenranken groeiden als klimplant in de bomen en waarschijnlijk waren de trossen erg klein. Toch werd daar de eerste rode wijn van gemaakt.

2000 voor Christus werd in Egypte wijn verbouwd, de Grieken hebben wijngaarden aangelegd in Noord-Afrika en Zuid-Spanje en de Etrusken plantten druivenstokken in Toscane. De wereld van wijn is rijk aan traditie en mooie verhalen, maar daardoor ook onoverzichtelijk en een beetje ingewikkeld. Met deze tips navigeer je makkelijk van wijnstreek naar wijnstreek, glas in de hand, en ontdek je je eigen smaak.

8 tips voor beginnende wijndrinkers

1. Wijn en eten horen bij elkaar

Het is typisch Nederlands om wijn te drinken rond borreltijd, en bij de maaltijd een glas water te schenken. Wijn en eten horen bij elkaar, zeker in wijnlanden als Italië, Frankrijk en Spanje. Welke wijn hoort dan bij welk gerecht? Soms staat op het wijnetiket bij welke gerechten de wijn goed smaakt, soms kun je advies vragen bij de wijnhandelaar. Of je proeft het gewoon, want lekkere wijn en lekker eten smaakt 9 van de 10 keer goed bij elkaar. Experimenteren maar!

Wijnaccessoires: wijndoppen, wijnpomp of wijnkoelers

2. Wijnkenner worden: proeven, proeven, proeven

Getrainde proevers ontdekken een rijkdom aan geuren en smaken in een wijn. Ze kunnen precies beschrijven naar welk aroma’s de wijn ruikt en wat voor soort fruit ze proeven. Met meer training kunnen ze zelfs wijnen herkennen die ze eerder hebben gedronken! Indrukwekkend? Wil je het ook leren, dan is het advies proeven, proeven en nog eens proeven. Dat kan op proeverijen, bijvoorbeeld bij een wijnhandel of slijterij, in een restaurant of op speciale wijnproeverijen, georganiseerd voor echte liefhebbers.

3. Hoe proef je wijn?

Wijnproeven is niet gewoon een grote slok nemen, doorslikken en dan zeggen: lekker. Ruik aandachtig aan de wijn, en zwier het glas rond, zodat de wijn meer geur afgeeft. Probeer dan die geur te beschrijven. Door te zoeken naar woorden voor de aroma’s, ga je meer verschillende geuren onderscheiden en blijft de herinnering aan de geur langer hangen. Als je de wijn proeft, laat je ‘m even in je mond rondgaan. Ervaren proevers zuigen dan wat lucht naar binnen, ze slurpen een beetje, zodat er meer zuurstof bij de wijn komt – en de wijn meer smaak krijgt. Wat proef je nu? Slik dan de wijn door en let ook op welke smaak er in je mond achterblijft. Een lange, aangename nasmaak is een kwaliteitskeurmerk!

4. Lees over wijn

Je hoeft geen verstand van wijn te hebben om het te drinken, soms is het interessant om het verhaal van een wijnstreek te kennen. Boeken over wijn zijn er in alle soorten en maten, van verhalen die je leest als een romannetje tot serieuze studieboeken. Ben je niet zo van de dikke pillen, kijk dan eens naar wijntijdschriften, of zoek documentaires op internet.

Boeken voor beginnende wijnkenners

5. Volg de wijngidsen

Omfietswijnen, supermarktwijnen: er verschijnen elk jaar nieuwe wijngidsen. Experts proeven allemaal wijnen die bij de slijter en de supermarkt te koop zijn en beoordelen die. Hoge sterren? Dan zou je die flessen kunnen kopen, om te controleren of je het met de experts eens bent. Herken je wat in de beschrijving? En hoeveel sterren geef jij ‘m? Zo ontdek je je persoonlijke smaakvoorkeuren.

6. Onthouden welke wijn lekker is

Krijg je bij vrienden een glas wijn wat je aangenaam verrast? Een bijzondere combinatie in een restaurant? Maak dan met de mobiele telefoon een foto van het etiket of noteer de gegevens. In speciale apps kun je deze gegevens bewaren, maar een ouderwets notitieboekje werkt ook prima.

7. Herken een paar druivenrassen en soorten wijn

Verschillende wijnen smaken anders omdat ze op een andere manier of van een ander druivenras zijn gemaakt. Ook smaakt wijn uit warme wijnlanden zoals Zuid-Afrika en Australië anders dan wijn uit koelere gebieden, zoals Duitsland of zelfs Nederland. Veel informatie over druivenrassen en verschillende soorten wijn vind je online, of op wijnproeverijen.

8. Ga een keer naar een wijnmakerij

Weet je dat er in Nederland ook wijn wordt gemaakt? In Zeeland, in Limburg en zelfs in Noord-Holland zijn enthousiaste boeren aan het werk. Wil je meer weten over wijn, dan is een bezoek aan zo’n wijnmakerij een leuk uitstapje. Je kunt dan zien welke tocht druiven afleggen voordat ze in een lekkere fles zitten – en meestal kun je nog proeven ook. 

Lees ook

 

Meer over: