Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

5 tips om minder alcohol te nuttigen

In samenwerking met:

Minder alcohol drinken is een welbekend goed voornemen. Het is de laatste jaren populairder geworden, de verkoop van alcoholvrije drankjes is flink gestegen. Niet alleen Dry January is een perfect moment om te minderen met alcohol, al kan structureel minder alcohol drinken best een uitdaging zijn. Dit zit ‘m vaak in het feit dat voor veel mensen alcohol drinken een gewoonte is.

Drinken uit gewoonte

Alcohol drinken wordt ons gemakkelijk gemaakt. Ben jij weleens op een feestje (na je kindertijd) geweest waar geen alcohol geschonken werd? Minder alcohol drinken is niet voor iedereen een eenvoudige opgave. Bewustwording is stap één. Na een dag hard werken mag jij jezelf zeker verwennen, maar bedenk goed of een wijntje of biertje wel de juiste verwennerij is?

Eigenlijk gaven we net al twee tips om minder te drinken: kies wat vaker een alcoholvrij alternatief en probeer je bewust te worden van je keuze. Maar er zijn nog veel meer tips om minder alcohol te drinken! Wij geven je nog 5 tips.

1. Doe het samen met iemand anders

Er is vast iemand in jouw omgeving die ook best minder alcohol wil drinken. Spreek af dat je het samen gaat doen. Bepaal samen een doel, bijvoorbeeld een maand minder drinken, en kies een passende beloning als dat gelukt is, zoals uiteten in een (lievelings) restaurant.

2. Schenk je glas halfvol

Wij moedigen niemand aan om te drinken maar als je wel een glas neemt, schenk het dan eens half zo vol als je normaal doet. Mensen blijken namelijk veel grotere hoeveelheden in te schenken dan de hoeveelheden in algemene adviezen: een glas wijn bevat 100ml.

3. Doe iets anders op momenten dat je normaal zou drinken

Een drankje na het werk, op de vrijdagmiddag of zaterdagavond: het is vaak een gewoonte. Doe eens iets anders dan die fles opentrekken. Ga wandelen, of in bad. Je zult zien dat dit de eerste keren misschien vreemd voelt, maar het went ook weer snel. Én het is een stuk gezonder.

4. Start de borrel alcoholvrij

Dit is een gouden tip! Elk drankje scheelt en er zijn zoveel leuke alternatieven tegenwoordig, dat je echt heel gezellig meedoet met dat alcoholvrije alternatief in je hand. Wel proosten maar geen kater, klinkt dat niet geweldig?

5. Neem eens een alcoholbreak

Je leest dit artikel, misschien vind je daarom ook dat het wel wat minder kan. Laat de alcohol eens een periode helemaal weg uit je leven. Dan merk je pas echt het verschil. Je kunt met een week of tien dagen beginnen. Wil je het echt goed aanpakken, neem dan eens een alcoholpauze van 30 dagen. En ga bewust met jezelf aan de slag. Je hoeft dit niet alleen te doen, er zijn 'geen-alcohol-programma’s' die je hierin echt goed begeleiden.

Hoe gezellig een drankje op zijn tijd ook mag zijn, minder drinken en bewustzijn bij jezelf creëren rondom je drinkgedrag is altijd een goed idee. Op zoek naar meer inspiratie? Kijk eens op https://nowinetoday.nl/.

In samenwerking met: