Ga naar de inhoud

Zo kun je een winterdip voorkomen en verminderen

winterdip

De winterperiode betekent: kortere dagen, grote kans op regen en wind en vaker binnen zitten. Voor de 1 het favoriete seizoen van het jaar, voor de ander een periode die resulteert in depressieve gevoelens. Hoe houd je een winterdip tegen? Zo bereid je je voor op het winterseizoen!

Wat is een winterdip?

Om verwarring te voorkomen: een winterdip is een stuk minder heftig dan een (winter)depressie. We spreken van een winterdip als je tijdelijk niet goed in je vel zit door de korte dagen, het vroeger donker worden en de verandering van het weer. Bij een winterdepressie herhaalt de winterdip zich jaarlijks en heb je dagelijks klachten als moeheid, slaapproblemen, somber zijn voor het grootste deel van de dag, veranderingen in je eetlust, schuldgevoelens en concentratieproblemen.

Ga naar buiten

Al is het koud, trek die dikke wollen jas aan en ga naar buiten. Dat frisse lucht een mens goed doet, is meer dan waar. Ga bij voorkeur overdag zodat je zoveel mogelijk daglicht meepakt. In het donker zal het je een minder voldaan gevoel geven. Of je nu een klein blokje om maakt of een kilometer tocht door het bos: als je dagelijks wandelt, merk je direct verschil. Zorg voor goede warme kleding, dikke sjaal en wollen handschoenen. Ben je een sportieveling? Dan kun je natuurlijk ook je hardloopschoenen uit het stof halen en jezelf in de kille temperaturen warm houden door je volledig te geven tijdens een sprint.

Schrijf je gedachten op

Schrijf je gedachten op. En dan niet als notitie op je telefoon of tablet, maar ouderwets met pen en papier. Het helpt je gedachten telkens een stukje positiever te krijgen als je dagelijks een aantal dingen opschrijft. Schrijf ’s ochtends op waar je dankbaar voor bent en welke dingen je dag leuk zouden kunnen maken. Schrijf vervolgens ’s avonds op wat je dag een stukje leuker heeft gemaakt. Geef het niet meteen op omdat je denkt dat je niets leuks hebt gedaan. Het mogen dingen zijn die voor anderen klein lijken, zoals een compliment dat je kreeg van de buurman dat je ondanks je tegenzin naar de supermarkt bent gegaan en verse producten in huis hebt of dat je een telefoontje hebt gepleegd waar je enorm tegenop zag. Door je op de positieve gedachten te richten, verdwijnen de negatieve stemmetjes in je hoofd naar de achtergrond.

Blijf sociaal contact houden

Doordat je in de winter meer tijd in huis doorbrengt, spreek je misschien minder mensen en voel je je eerder alleen. Bovendien heb je dan waarschijnlijk weinig zin om contact met iemand op te nemen. Het advies is om dat toch wél te doen. Probeer het gevoel van ‘geen zin hebben in’ te negeren en vraag eens aan iemand hoe het gaat. Het doet iedereen goed om met anderen te blijven praten. Nodig een vriend uit om langs te komen of vraag je familie om te komen eten. En als je geen zin hebt in goede gesprekken, zet je simpelweg met je bezoek een serie of film op. Zorg er in ieder geval voor dat je niet continu alleen bent. 

Houd ritme in je dagen

Als er iets belangrijk is, is het ritme houden. Ga op een vast tijdstip naar bed en sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op. Hierdoor raak je steeds meer gewend aan de winter en aan het opstaan en naar bed gaan in het donker. Naast voldoende slaap, let je op je beweging. Ga niet alleen dagelijks een blokje om, zorg ook dat je wekelijks sport. Er is tegenwoordig van alles te doen. Van aquasporten en yoga tot tennissen en schaatsen in een overdekte hal zodat je niets hoeft mee te krijgen van de winterse kou. Sport je liever thuis? Dit zijn ideale sportoefeningen voor thuis om fit te blijven. Houd ten slotte een vast tijdstip aan waarop je gaat eten, en stel het niet uit omdat je weinig eetlust hebt.

Tip: maak een lekkere nostalgische stamppot. Van een lekker gerecht krijgt iedereen trek… 

Top 10 tips bij een winterdip

  1. Schrijf ’s ochtends 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
  2. Houd ritme in je dag 
  3. Ga een paar keer per dag naar buiten
  4. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen
  5. Haal licht in huis (gordijnen open, lichten aan)
  6. Eet gezond en neem genoeg vitaminen
  7. Pak de fiets in plaats van de auto
  8. Geef jezelf een cadeau (wat dacht je van een puzzel?!)
  9. Blijf sociaal contact houden
  10. Schrijf ’s avonds drie dingen op waar je van hebt genoten 

Meer over: