Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zelf ijs maken met of zonder ijsmachine

Verander je keuken in een Italiaanse ijssalon door zelf ijs te maken. Dat kan met een echte ijsmachine, maar ook makkelijk zonder. Deze 5 recepten zijn makkelijk thuis te maken met behulp van een ijsmachine, blender of wat ijsvormpjes. Mmm, ijs, wie wil er een bolletje?

1. Roomijs in de ijsmachine

Heb je nog een restje vakantiegeld of een spaarpotje, en zin om echt het allerbeste ijs zelf te maken? Investeer dan in een ijsmachine. De meeste ijsmachines voor thuisgebruik hebben een vriesbak of vriesschijf, die je minimaal een nacht in de vriezer legt om echt steenkoud te worden. In de ijsmachine roert een schoep je ijsmassa over dat ijskoude gedeelte, zodat een mooi luchtig ijs ontstaat.

Klassiek roomijs maken is niet moeilijk: je kookt een dikke vla van eidooiers, volle melk en suiker. Als die basis is afgekoeld, schep je er opgeklopte slagroom doorheen en eventueel je smaakje, zoals aardbeienpuree, gesmolten chocolade of karamel. Een half uurtje in de ijsmachine, en je ijs is klaar!

Boek met 30 verrassende ijsrecepten

2. Sorbet

Let je op de lijn? Sorbetijs is lichter dan roomijs, want het wordt gemaakt van fruit, suiker en water. Van een dikke vruchtenpuree kun je ijs draaien in de ijsmachine, of je kunt het in een bakje in de vriezer zetten en elk half uur het bevriezende vruchtensap losroeren met een vork. Op die manier krijg je ook lekker sorbetijs.

TIP: Extra feestelijk is een spoom: een bolletje zelfgemaakt vruchtensorbet in een glas, met mousserende wijn eroverheen. Versieren met een takje munt, een framboos of een stukje aardbei, lekker zomers.

3. Semifreddo

Dit Italiaanse ijs is een perfect nagerecht, want je kunt er mooie plakjes van snijden. Een luchtige mix van opgeklopt eiwit, room en suiker doe je in laagjes, afgewisseld met bijvoorbeeld vers fruit en nootjes, in een cakevorm. Bekleed de cakevorm eerst met plastic folie, om de semifreddo er straks makkelijk uit te tillen. Zet het een nacht in de vriezer, en dan heb je een indrukwekkende ijstaart gemaakt.

4. IJslollies

Als kind was je er vast dol op: ijslollies! De limonade ging in vormpjes in de vriezer, en dan kreeg iedereen zo’n lekker likijsje op een stokje. Deze ijsjes zijn allang niet meer alleen voor kleintjes, je kunt ze ook voor jezelf maken. Je vriest in de ijsvormpjes vruchtensap in, of je maakt er iets creatiefs van met verse stukjes fruit, in verschillende kleuren en laagjes. Wist je dat je ook yoghurtdrank in kunt vriezen? In elk geval zijn die zelfgemaakte ijslollies een stuk gezonder dan een kant-en-klare IJshoorn, je kunt ze met minder suiker maken als je dat wilt en je hebt op hete zomerdagen altijd een fris tussendoortje achter de hand.

Of waterijsjes met alcohol zelf maken.

5. Schaafijs

Een Caraïbische lekkernij: schaafijs. Van een groot blok ijs worden schilfers gemaakt met een soort palletmes, siroop erover en een rietje erin, dan is het meteen vakantie. Kun je zelf ook maken! Maal ijsblokjes in een blender tot grove splinters, doe ze in een groot glas en giet er wat limonadesiroop of vruchtenpuree overheen. Heerlijk! Heb je geen keukenmachine? Je kunt de ijsblokjes ook (kort en) klein slaan in een diepvrieszakje, dat je met een deegroller of koekenpan bewerkt. Nee buren, we hebben geen ruzie, we maken zelf schaafijs!

Populaire ijssmaken 2022

  • Aarbei
  • Chocolade
  • Banaan
  • Pistache
  • Mokka

Dit jaar gaan we ook steeds meer vegan ijs zien. Er wordt steeds meer gelet op het gebruik van natuurlijke materialen, dus er zullen ook minder kleurstoffen in ijs worden gebruikt. Let maar eens op bij je lokale ijssalon. Die knalroze watermeloen is waarschijnlijk een stuk minder roze dan drie jaar geleden. 

Lees ook:

Auteur: Sabina Posthumus