Ga naar de inhoud

Zelf ijs maken met of zonder ijsmachine

Bron: © Canva 

Heb jij ook weleens zin in een lekker ijsje, maar wil je liever geen kant-en-klare bak uit de supermarkt? Dan is zelf ijs maken echt iets voor jou. Het is niet moeilijk, je weet precies wat erin zit, en het is ook nog eens leuk om te doen. Met of zonder ijsmachine. Jij kiest wat bij jou past.

Waarom zelf ijs maken?

Misschien denk je: is dat niet veel gedoe? Gelukkig niet. IJs maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. En je hebt er allerlei voordelen van:

  • Je weet wat je eet: geen onnodige toevoegingen of kleurstoffen
  • Je kiest zelf hoeveel suiker erin gaat (of geen suiker!)
  • Je kunt eindeloos variëren met smaken
  • Het is leuk om te doen, alleen of samen

Zelfgemaakt ijs is ook ideaal als je liever kiest voor lactosevrij, glutenvrij of vegan.

Wat heb je nodig?

Voor een basis-ijsrecept gebruik je:

  • Slagroom (of kokosroom voor een plantaardige variant)
  • Melk (gewone melk, havermelk of amandelmelk)
  • Suiker, honing of een andere zoetstof
  • Soms een paar eidooiers voor extra romigheid
  • En natuurlijk een smaakmaker: denk aan aardbeien, banaan, vanille, koffie of chocolade

Alles is gewoon te koop in de supermarkt. En vaak heb je het meeste al in huis.

3 eenvoudige manieren om ijs te maken

1. Met een ijsmachine

Heel handig als je die hebt. Je giet het mengsel erin, drukt op start en een halfuurtje later heb je heerlijk schepbaar ijs.

2. Zonder ijsmachine

Maak het mengsel, giet het in een bakje en zet het in de vriezer. Roer elk half uur goed door om ijskristallen te voorkomen.

3. Met bevroren fruit en een blender

Bevroren banaan met yoghurt of melk = in 2 minuten gezond en romig ijs (zogeheten “nice cream”).

3 recepten die altijd lukken

Recept 1: Vanille-roomijs (klassiek en romig)

Ingrediënten:

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • (optioneel: 2 eidooiers voor extra romigheid)

Zo maak je het:

  1. Meng de melk, slagroom, suiker en vanille-extract in een kom.
  2. Klop eventueel de eidooiers los en verwarm alles au bain-marie tot het mengsel iets indikt (niet laten koken).
  3. Laat afkoelen en zet in de koelkast tot het goed koud is.
  4. Giet in de ijsmachine of vries in en roer elk half uur door (4-5 keer).
  5. Laat het ijs na het invriezen 5-10 minuten op kamertemperatuur staan voor je het opschept.

Tekst gaat verder onder de video >>

@dr.oetker_nl

Vanille ijs 🍦🍨 Laat het ijs eerst voor 5-10 minuten staan voordat je heerlijke bolletjes gaat scheppen!! #DrOetkerBakken #DrOetkerNL #vanilleijs #ijsmaken #ijs #vanille

♬ Paper Birds – Jordan Halpern Schwartz

Recept 2: Aardbeienyoghurtijs (fris en licht)

Ingrediënten:

  • 300 g verse of diepvries aardbeien
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 75 g honing of suiker
  • Sap van ½ citroen

Zo maak je het:

  1. Pureer de aardbeien met de yoghurt, honing en citroensap.
  2. Proef even: wil je het zoeter? Voeg dan nog wat honing toe.
  3. Zet het mengsel minstens 1 uur in de koelkast.
  4. Giet daarna in de ijsmachine of vries in zoals hierboven.

Tip: Dit ijs is ook heerlijk als ‘snelle variant’ met bevroren aardbeien en een staafmixer of blender.

Recept 3: Bananenijs met nootjes (zonder suiker, zonder zuivel)

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen (in plakjes, ingevroren)
  • Een scheutje amandel- of havermelk
  • Handje gehakte walnoten of pecannoten
  • Optioneel: een snufje kaneel

Zo maak je het:

  1. Doe de bevroren banaan en een klein scheutje melk in de blender.
  2. Mix tot een gladde, romige massa.
  3. Roer er de nootjes en eventueel kaneel doorheen.
  4. Serveer direct of vries even in voor een stevigere structuur.

Let op: Nice cream smelt snel, dus meteen opeten!

Tekst gaat verder onder de video >>

@leonievanrijn

aardbei, honing, griekse yoghurt en eventueel lotus biscoff koekjes 🍓🍯 alle hoeveelheden naar smaak!! vaker filmen? #ninjacreami #ninjacreamirecipe #ijsmaken #recept #CapCut

♬ Cooking, bossa nova, adults, light(950693) – Kids Sound

Tips voor het bewaren van ijs

  • Gebruik een afsluitbare plastic of metalen bak (geen glas)
  • Dek het oppervlak van het ijs af met een stukje bakpapier of folie tegen ijskristallen
  • Laat het ijs altijd 5-10 minuten buiten de vriezer staan voor je het opschept

Zelf ijs maken is leuk, ontspannend én lekker. Of je nu iets gezonds wilt, iets romigs of gewoon iets nieuws probeert, met deze recepten ben jij klaar voor een smakelijke zomer. Trakteer jezelf of verras je partner, (klein)kinderen of buren.

Meer over: