Bron: © Canva
Ben je dol op een heerlijk laagje jam op je beschuit of boterham. Gooi je liever geen overtollig fruit weg of wil je weten wat er in je jam zit? Dan is zelf jam maken echt iets voor jou. Je hebt er geen dure apparaten voor nodig en het is verrassend eenvoudig. Bovendien is het een leuke bezigheid die je prima op je eigen tempo kunt doen, alleen of samen met je (klein)kinderen.
Wat heb je nodig?
Voor een basisrecept heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig:
- 500 gram vers, rijp fruit (bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bramen of pruimen)
- 500 gram geleisuiker (of een alternatief als je minder suiker wilt gebruiken)
- Een scheutje citroensap
- 2 schone glazen potten met goed sluitende deksel (bij voorkeur weckpotten)
- Een grote kookpan
- Een lepel of schuimspaan
- Etiketten (optioneel, maar handig als je meerdere smaken maakt)
Heb je een moestuin of koop je fruit op de markt? Dan is dit hét moment om restjes op een smakelijke manier te bewaren.
Je potten voorbereiden
Voordat je begint met jam maken, is het belangrijk om hygiënisch te werken. Zo voorkom je dat je jam snel bederft.
- Was de potten en deksels met heet water en een beetje soda of afwasmiddel.
- Spoel ze goed af en zet ze vijf minuten in kokend water.
- Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
Tip: Vul je potten zodra de jam klaar is, als ze nog warm zijn. Zo blijft alles goed steriel.
Stap voor stap: zo maak je jam
- Was het fruit en snijd het eventueel in kleine stukjes.
- Doe het fruit samen met de suiker en het citroensap in een pan.
- Breng het geheel langzaam aan de kook en blijf roeren.
- Laat het 4 minuten stevig doorkoken. Het mag flink borrelen.
- Haal de pan van het vuur en verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.
- Giet de hete jam in de potten, sluit ze goed af en zet ze vijf minuten op de kop.
- Laat ze daarna rustig afkoelen.
Plak een mooi etiket op de pot met de naam en datum – handig én leuk als je ze cadeau wilt doen.
Tekst gaat verder onder de video’s >>
@allerhande De allerlekkerste jam? Die maak je zelf! Met maar 2 ingrediënten en 5 minuten werk kan jij een week lang genieten van je zelfgemaakte jam. 🫶🍓 #Allerhande #recept #foodhack #tip #jam FOODHACK: AARDBEIENJAM MET CHIAZAAD BIJGERECHT – 10 PORTIES – 5 MIN. – +3 UUR WACHTTIJD 400 g Nederlandse aardbeien 2 el chiazaad vershoudfolie 1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en prak de aardbeien met een vork fijn in een kom. Roer de chiazaadjes erdoor, dek af met de vershoudfolie en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven. De jam is 1 week houdbaar in de koelkast. TIP Verdubbel het recept wanneer je meer wilt maken.
♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz
@chez.michelle7 Binnen 10 minuten maak jij heerlijke jam 🍓 Ik gebruikte deze zelfgemaakte frambozenjam voor een cheesecake (dit recept komt ook deze week nog online), maar ik doe ook vaak jam door mijn yoghurt of gewoon op brood. Tip: gebruik het fruit dat al even in huis is voor jouw jam. Het hoeft echt niet met het meest verse fruit. Zo verspil je niks! Wat heb je nodig: 250 gr frambozen 125 gr geleisuiker 7 gr vanille suiker Sap en rasp van 1/2 limoen #jammaken #confiture #confituurmaken #frambozenjam #frambozen #recepten #bakrecepten #aalsmeer #cateringaalsmeer #cateringamstelveen
♬ Storytelling – Adriel
Minder suiker? Dat kan prima
Let je op je suikerinname? Dan kun je gerust minder suiker gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geleisuiker of een pectinepoeder in combinatie met een zoetstof naar keuze.
Let op: jam met minder suiker is minder lang houdbaar. Bewaar deze potjes altijd in de koelkast en eet ze binnen 2 à 3 weken op. Of vries kleine porties in, ideaal voor eenpersoonshuishoudens.
Kies jouw favoriete smaak
Je kunt eindeloos variëren met smaken. Gebruik één soort fruit of meng verschillende soorten. Inspiratie nodig?
- Aardbei-munt – fris en zomers
- Appel-kaneel – verwarmend voor de herfst
- Vijg-citroen – verrassend en rijk aan vezels
- Pruim-walnoot – lekker bij kaas
- Kers met pure chocolade – voor de fijnproever
Gebruik rijp fruit en zorg dat het droog is. Nat fruit maakt je jam waterig, en dat is zonde.
Tekst gaat verder onder de video >>
Hoe lang blijft jam goed?
Zelfgemaakte jam met normale hoeveelheid suiker blijft ongeopend zo’n 3 tot 6 maanden goed op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen 3 tot 4 weken.
Gebruik altijd een schoon mes of lepeltje om schimmel te voorkomen. Maak je jam met minder suiker? Zet die dan altijd in de koelkast en gebruik ze binnen 2 weken.
Leuke activiteit
Zelf jam maken is niet alleen lekker en gezond, maar ook een klein feestje in je eigen keuken. Misschien deed je het vroeger met je moeder of oma en geef je het nu door aan je (klein)kinderen.
Hoe dan ook: het is een rustgevende bezigheid én je hebt iets heerlijks in handen. Trek je schort aan, zet een gezellig muziekje op en ga aan de slag. Voor je het weet, staat er een rijtje prachtige potten jam op het aanrecht, helemaal door jou gemaakt!
Lees ook: Pluk je liever wild fruit voor de jam? Vanaf augustus kun je weer bramen plukken.