Ga naar de inhoud

Deze frisse, zomerse gerechten zijn de moeite waard na een warme dag


Ben je toe aan inspiratie voor een frisse maaltijd na een warme dag? Deze 5 typische zomerse gerechten zijn ideaal om in elkaar te flansen bij hoge temperaturen. Erg smaakvol én je kunt het zo eenvoudig houden als je zelf wilt. Tijd om de buitentafel te dekken!

1. Typische zomerse gerechten: Vietnamese rolletjes

Als er iets is dat verrukkelijk smaakt na een zomerse dag, zijn het wel Vietnamese rolletjes. Doorzichtig rijstpapier gevuld met Mihoen noedels en allerlei zelfgekozen ingrediënten. Of je er nu kip of garnalen in doet, paprika of komkommer, munt of koriander of alles bij elkaar: het is een ware, frisse avondmaaltijd. Het enige dat je nodig hebt, is een kom met koud tot lauwwarm water. Dompel hier een plak rijstpapier in en zorg ervoor dat het hele velletje nat wordt. Wel voorzichtig, zodat het rijstpapier niet scheurt. Vervolgens leg je het natte velletje rijstpapier op je bord en leg je jouw ingrediënten erop.

Tip: toppings als chilisaus en gebakken uitjes maken het af. Vouw het rijstpapier op als een soort cadeautje en het is klaar om opgegeten te worden. 

2. Zomerse pasta

Een zomerse pasta kan niet ontbreken aan het lijstje typische zomergerechten. Probeer naast de welbekende penne en fusilli eens courgette spaghetti. Deze spaghettisoort is een stuk lichter dan normale pasta en geeft een frisse smaak. Bovendien hoef je het niet te koken en met je gezicht boven een warme pan te hangen. Het heeft slechts enkele minuten nodig om te garen of te wokken. Halveer een portie cherrytomaten en voeg deze aan de pastaslierten toe. Voeg rucola, pesto, pijnboompitten en eventueel gerookte kipreepjes toe en geniet van een zomerse pasta. Je kunt de courgette spaghetti ook zelf maken door een courgette met een spiraalsnijder of dunschiller in slierten te snijden. Mocht je niet van pesto houden, kun je dit product vervangen voor een andere pastasaus zoals; rode pesto of verse citroensap. 

Aanrader: de Poké Bowl is de laatste tijd een zeer populaire ‘maaltijdsalade’. Naast de avocado en groenten, zijn; sesamzaad, sesamolie, sojasaus, rijstazijn, zalm en sushirijst de gangmakers van het gerecht. Smullen!

Gerechten met avocado

3. Mexicaanse taco’s

Taco’s à la Mexico. Tacoschelpen gevuld met een blikje mais, een blikje kidneybonen, paprika, fijngesnipperde ui, eventueel courgette, een eetlepel chilipoeder, een eetlepel paprikapoeder, gehakt en geraspte kaas. Een recept dat vrijwel iedereen lust, van jong tot oud.

Maak er een Mexicaanse dip bij van avocado. Deze zelfgemaakte guacamole maak je met 2 avocado’s, een tomaat, een snufje zout en chilipoeder, 2 eetlepels limoensap en fijngesneden rode ui. Dit is overigens ook een goede dip voor nacho’s. Ze smaken nog lekkerder als je ze buiten kunt opeten, met een zomers muziekje erbij. 

4. Typische zomerse gerechten: Spaanse gazpacho

Om na Mexico in de Spaanse sferen te komen: een klassieke gazpacho is nog altijd een populair soepgerecht. In een paar minuten maak je al de perfecte koude soep. Snijd 500 gram tomaten en een rode ui in grove stukken en doe ze in een blender. Voeg daar driekwart komkommer, 75 ml olijfolie, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels rode wijnazijn en een halve rode peper aan toe en mix het geheel door elkaar. Doe er vervolgens een geroosterde paprika en een sneetje brood bij en laat de blender nogmaals zijn werk doen. Naderhand breng je de gazpacho op smaak met peper en zout. Als je de koude soep te dik vindt, kun je wat water toevoegen. Als je ‘m te dun vindt, voeg je wat brood toe. Laat het minimaal een uur in de koelkast koud worden en serveer het met de overgebleven kwart komkommer en croutons. Van oud brood in kleine blokjes gesneden, met een beetje olijfolie en kruiden maak je zelf heerlijke croutons in de oven. Varieer wit en bruin brood doorelkaar heen. 

5. Mosselen

Hoewel je mosselen bijna het hele jaar door kunt eten, van juli tot half april, kun je er in de zomermaanden een echte zomerse mosselpan van maken. Ga uit van 1 kilogram mosselen per persoon, tenzij je er nog friet, stokbrood en extra veel groenten bij serveert. In dat laatste geval is 500 gram mosselen per persoon al genoeg. Borstel de mosselen schoon onder koud water. Haal kapotte schelpen en open schelpen die niet dichtgaan eruit. Bereid de goede mosselen vervolgens in een mosselpan en controleer naderhand of alle schelpen open zijn, verwijder nog gesloten mosselen. Daar is je zomerse maaltijd uit Zeeland.

Lees ook: 

Bronnen: Leuke Recepten, 24Kitchen

Meer over: