Bron: © Canva
Zodra de zon zich wat vaker laat zien, krijg je vanzelf zin in luchtigere gerechten. Geen zware stamppot of ovenschotels, maar frisse smaken, makkelijke bereidingen en vooral: gezelligheid aan tafel. Of je nu alleen woont, samen bent of bezoek krijgt van (klein)kinderen, met deze zomerse gerechten zit jij altijd goed. En het fijne? Je hoeft geen uren in de keuken te staan.
1. Salades waar je blij van wordt
Een salade klinkt misschien simpel, maar met een paar extraatjes maak je er zó iets bijzonders van. Geen saaie slablaadjes, maar een volwaardige maaltijd waar je echt van geniet. Probeer bijvoorbeeld:
- Watermeloen met feta, munt en een kneepje limoen, zoet, zout én fris in één.
- Klassieke aardappelsalade, maar dan wat lichter met yoghurt, bieslook en augurk.
- Pasta caprese: kleine tomaatjes, mozzarella en verse basilicum, afgemaakt met een goede olijfolie.
Tip: Bewaar wat over is, want veel van deze salades smaken de volgende dag nóg lekkerder. Ideaal als lunch of bijgerecht.
De tekst gaat verder onder de video >>
@foodiebybibi Zalm taco’s met mango salade en avocado crème😍 Recept (6 stuks): -350 gr zalmfilet -paprika poeder/knoflook poeder/uienpoeder/peper/olijfolie -6 kleine wraps -2 avocado’s -2 el creme fraish -1 limoen -200 gr mango -75 gr Aziatische koolmix -1 tl mayonaise -koriander -siracha mayo 1. Snij de zalmfilet in kleine blokjes en marineer met bovenstaande kruiden/olie. Bak de zalm voor 10 minuten op 180 graden in de oven. 2. Mix de avocado, creme fraish, het sap van een halve limoen en wat peper/zout tot een gladde crème. 3. Snij de mango in kleine blokjes, mix dit samen met de Aziatische koolmix, mayonaise en het sap van een halve limoen tot een frisse salade. 4. Grill de wraps op een tosti ijzer of in de pan, en vul met de avocado crème, mango salade, zalmfilet. Top af met siracha mayonaise en koriander. Eetsmakelijk! #tacos #zalm #avocado #mangosalade #zomer #recept #inspiratie #fris #makkelijk #avondeten #lekkereten #voorjou
♬ En Barranquilla Me Quedo – Joe Arroyo & La Verdad
2. Barbecueën? Ook zonder tuin of grote groep
Je hoeft echt geen groots tuinfeest te geven om van iets van de barbecue te genieten. Met een klein elektrisch grillplaatje, contactgrill of airfryer kom je al een heel eind. En wat dacht je van:
- Kipdrumsticks in honing-mosterdmarinade, eventueel voorgegaard en daarna lekker krokant gegrild.
- Groentespiesjes met courgette, ui, paprika en champignons, gezond én kleurrijk.
- Zalm in folie met citroen, kruiden en wat roomboter, makkelijk én smaakvol.
Vegetarisch? Gegrilde aubergine of portobello’s met knoflook zijn een heerlijk alternatief.
3. Picknicken kan overal, zelfs op je balkon
Picknicken is een heerlijke manier om van het weer te genieten, ook als je het huis niet verlaat. Een kleedje, een bakje lekkers en een glas limonade of wijn erbij. Klaar ben je. Makkelijk mee te nemen of van tevoren klaar te maken:
- Wraps met kruidenroomkaas, gerookte zalm of komkommer. Zacht, fris en snel.
- Miniquiches, haal ze kant-en-klaar of bak ze zelf als je zin hebt.
- Fruit op een prikker: druiven, aardbei, ananas. Vrolijk én gezond.
Geen tuin? Zet je balkondeur open, leg een kussen op een stoel en doe net alsof je in Zuid-Frankrijk zit. Je stemming bepaalt de sfeer.
De tekst gaat verder onder de video >>
@patisjanne Perfecte zomerse toetje: lemon posset 💛🍋 Recept (voor 6-8 personen) – 3-4 grote citroenen, in de lengte gehalveerd en uitgehold – 250 ml slagroom – 70 g kristalsuiker – rasp van 1 biologische (!!) citroen – 60 ml citroensap (haal je uit de citroenen) Eventueel: 1 tl vanille 1. Hol de citroenen uit. Pas op dat je het witte niet meeneemt, dat is bitter. Pers hier 60ml sap uit. 2. Verwarm slagroom met suiker en citroenrasp. Je kan hier nog een tl vanille-extract of bourbon aan toevoegen, dit hoeft niet. 3. Als het pruttelt laat je het nog 3 minuten doorpruttelen. Laat het niet helemaal koken (dan komt het omhoog, dat wil je niet). Haal van het vuur, doe de citroensap erbij, zeef de citroenrasp eruit en doe het in de uitgeholde citroenen. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast, het mag ook (zeker) een hele nacht. 4. Wil je er een brulee van maken? Bestrooi met een laagje suiker en brandt dit. Doe dit wel vlak voor je het serveert. De posset wordt dan wel weer wat vloeibaarder. 5. Andere tip; maak ze in schaaltjes en crumble een laagje bastognekoek op de bodem #easyrecipes #lemon #dessert #toetje #makkelijkerecepten #voorjou #vj
♬ Sogni ancora – Piero Piccioni
4. Soep, maar dan lekker koel
Een koude soep op een warme dag klinkt misschien even wennen, maar het is zó verfrissend. En het fijne: je maakt het van tevoren klaar, dus je hoeft ’s avonds niet meer te koken. Populaire keuzes:
- Gazpacho, een Spaanse soep van tomaat, komkommer, paprika en een beetje knoflook.
- Komkommersoep met yoghurt en dille, zacht, romig en snel klaar.
- Aardbeiensoep als dessert, met een bolletje vanille-ijs erbij is het een feestje.
Probeer dit: Maak het ’s ochtends, zet het in de koelkast, en je hebt ’s avonds een heerlijk frisse maaltijd.
Tekst gaat verder onder de video >>
5. IJs hoort erbij: van raketje tot zelfgemaakt
IJs is de perfecte afsluiter van een zomerse dag. En of je nu van een klassiek raketje houdt of eens iets nieuws probeert, het is altijd genieten. Wat dacht je van:
- Bananenijs (‘nicecream’): bevroren banaan in de blender met een beetje yoghurt.
- Yoghurtijs met honing, noten en kaneel: snel, gezond en toch feestelijk.
- Een klassiek hoorntje van de ijssalon: vanille, aardbei of mokka, net waar je vroeger al gek op was.
Tip: Maak zelf fruitijsjes met een vormpje en wat vruchtensap. De (klein)kinderen zullen er ook dol op zijn.
Geniet zoals jij dat wilt
Of je nu houdt van een simpele salade, een gezellige barbecue of een bordje koude soep: de zomer is hét moment om te eten wat licht, lekker en makkelijk is. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zet iets op tafel waar je blij van wordt of het nou vertrouwd is of verrassend nieuw.