Ga naar de inhoud

De houdbaarheid en bewaaradvies van broccoli – kun je het nog eten als het verkleurt?


Broccoli is enorm populaire groente, de gemiddelde Nederlander kookt het eens in de twee weken. Het is gezond, veelzijdig en lekker. Maar wat is de houdbaarheid van broccoli en hoe kun je deze groente het best bewaren?

Broccoli zit bomvol vezels, bevat amper koolhydraten en bevat calcium, ijzer, B-vitamines en caroteen. Bovendien zou broccoli beschermen tegen kanker, maar dat is in laboratoria alleen nog aangetoond bij muizen. Maakt niet uit: baat het niet, dan schaadt het niet en broccoli is erg lekker. Soms krijgt een broccoli van die gele bolletjes aan de bovenkant. Betekent dat dat de broccoli aan het bederven is? Kun je ‘m dan nog eten? Of kun je broccoli met zo’n gele verkleuring beter weggooien?

Bewaaradvies van broccoli

Hoe kun je broccoli goed bewaren? In de koelkast is een mooie stevige stronk broccoli drie tot vijf dagen houdbaar. Leg je de broccoli niet in de koelkast maar op een koele, donkere plek zoals de kelder of de bijkeuken, dan is hij maar een dag of twee goed. Ingevroren kun je broccoli een maand of drie bewaren, zeker als je de groente in roosjes snijdt en kort blancheert voordat ze de vriezer in gaan en de broccoli goed verpakt: in een diepvrieszakje of een stevig luchtdicht bakje. Broccoli die wat te oud is, wordt slapper en kan een beetje verkleuren. Geen probleem, die kun je nog gewoon eten. Pas als de broccoli bruine of zwarte vlekken heeft, is hij bedorven. Je zou dan de aangetaste stukjes eraf kunnen snijden en de rest opeten, maar misschien gaat dat je te ver.

Lichtgroene of gele bolletjes

Soms veranderen de groene bolletjes van broccoli van kleur, ze worden dan lichtgroen of zelfs geel. Wat is dat? Broccoli is eigenlijk een bloem, net als de groente waar hij familie van is, de bloemkool. Daar komt ook de naam van de groente vandaan: ‘broccolo’ is het Italiaanse woord voor koolbloem, en broccoli is dus een bos van die bloemetjes. Ieder groen bolletje is een bloemknopje. Als de knopjes verkleuren, betekent dat dat de broccoli gaat bloeien. De broccoli is ook met ontluikende bloemen nog goed te eten, maar misschien vind je het er niet zo mooi uitzien. Geen ramp, dan kan de broccoli gewoon de soep in. Of je maakt er een quiche mee, met blauwe kaas en cashewnoten. De stam van de broccoli kan daar ook in, als je ‘m eerst schilt en in stukjes snijdt.

Wil je graag lekker én gezond eten? Lees dan onze 4 tips om vitamines en mineralen in je voeding te behouden.

Meer over: