Ga naar de inhoud

De houdbaarheid van broccoli, kan ik het nog eten als het verkleurd/geel is?

Broccoli Bron: © Canva. Broccoli is 1 van de populairste groenten in Nederland.  

Broccoli is een van de populairste groenten in Nederland. Gemiddeld belandt deze groene krachtpatser eens in de 2 weken op ons bord. Niet zo gek, want deze groene bloemkool is veelzijdig, snel klaar en vooral: heel gezond. Hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid?

En wat doe je met de koolsoort die een beetje gelig is? In dit artikel lees je alles over bewaren, herkennen van bederf én wat je nog kunt doen met een minder frisse stronk.

Waarom broccoli zo gezond is

Broccoli zit bomvol voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, bevat calcium, ijzer, B-vitamines, en caroteen (een voorloper van vitamine A). Bovendien bevat deze koolsoort antioxidanten die volgens onderzoek een beschermende werking kunnen hebben tegen bepaalde ziekten, waaronder kanker. Al zijn die positieve effecten tot nu toe vooral in laboratoriumonderzoek bij muizen gezien. Het lijkt een verantwoorde keuze. En: het smaakt ook nog eens heerlijk.

Hoe lang kun je broccoli bewaren?

De houdbaarheid van broccoli hangt af van waar en hoe je ‘m bewaart:

  • In de koelkast: 3 tot 5 dagen. Bewaar de bloem los (zonder plastic) of in een open zakje in de groentelade, zodat hij kan ademen.
  • Op een koele, donkere plek (zoals een kelder of bijkeuken): 1 tot 2 dagen.
  • In de vriezer: tot wel 3 maanden. Snijd in roosjes, blancheer ze 2-3 minuten in kokend water, spoel af met koud water en vries ze luchtdicht verpakt in. Zo behoudt de groente z’n kleur en smaak.

Extra tip: Wikkel broccoli in nat keukenpapier voordat je het in de koelkast legt. Zo blijft hij langer vers!

Zijn de gele bolletjes nog eetbaar?

Soms zie je dat de bovenkant van een broccolistronk lichtgroen of geel is. Geen paniek – dit betekent niet direct dat hij bedorven is. Broccoli is eigenlijk een onrijpe bloem, en die verkleuring duidt erop dat hij begint te bloeien.

Gele broccoli is nog gewoon eetbaar. De smaak kan iets bitterder zijn, dat maakt het juist perfect voor het gebruik in een broccolisoep, quiche, of een pasta-ovenschotel.

Bruine of zwarte plekjes? Dan is de broccoli waarschijnlijk echt bedorven. Snijd de aangetaste delen weg, als het kleine plekjes zijn. Is de hele stronk verkleurd of slap en nat? Dan kun je hem beter weggooien.

Veel mensen gooien de stam van broccoli weg, maar dat is zonde! Schil de buitenkant en snijd het binnenste in plakjes of blokjes. Je kunt de stam verwerken in:

  • Roerbakgerechten
  • Soepen
  • Stamppot
  • Groentefrietjes uit de oven

Wist je dat je rauwe broccoli kunt eten, bijvoorbeeld in een salade met yoghurtdressing of humusdip. En dat broccolikiemen (jonge spruitjes van broccoli) een nóg hogere concentratie antioxidanten bevatten dan de groente zelf?

Twijfel je aan je stronkje in de koelkast? Ruik, kijk en voel en vertrouw gewoon op je zintuigen.

Bekijk hier de instructievideo van Jumbo over broccoli koken >>

Ook een GoeieVraag: Moet je broccoli kort koken?

Meer over: